❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Exposició 10 anys d’Esmolets, 5 segles de danses

Dur a terme una exposició en homenatge als 10 anys de l'Associació, tot recordant l'ancestral patrimoni dansaire pallarés.

31%
27
días
22
Aportaciones
1.090€
De 3.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Els rigodons

La cultura popular és l’eina vertebradora de cada societat: celebracions, imatgeria, tradicions, música i dansa. I és vertebradora perquè és transversal a tots els estaments socials.

No obstant l'anterior, hi ha representacions de cultura que neixen en una determinada branca social. Sovint les danses neixen als carrers i les places, però els primers rigodons van néixer als palaus francesos del segle XVII.

Aquests contrapassos van ser àmpliament difosos per Europa, sobretot per l’àmbit francès i provençal. Al Pallars, es té constància que es ballen des de finals del s. XIX, quan aquestes danses abandonen els salons i prenen les places, es popularitzen i es democratitzen. Són un ball senyorial, però el balla el poble pla.

I es ballen arreu de la comarca, juntament amb els balls tradicionals propis com l’Esquerrana d’Esterri, el Punta i Taló de Llarvent o el Ball Pla de Sort. Però amb l’arribada de la Guerra Civil i l’èxode cap a les ciutats durant el segle XX provoca la seva gairebé desaparició.

Orígens del projecte

Gràcies als esforços de la joventut sortenca dels anys 80, es recupera l'hàbit de ballar rigodons a la plaça major de Sort. Primer amb camises blanques i després amb vestits de les cases puixents del poble i la comarca tornen els rigodons, iniciant altra vegada una roda de transmissió dels passos de ball, recuperant l’estima pel ball i convertit la ballada de rigodons com un dels actes centrals de la Festa Major.

Anys després de les primeres ballades, jovent del poble que havia crescut veient ballar rigodons i n’havien après d’aquells primers balladors, s’engresquen en una ambiciosa empresa: fundar una associació que es dediqui a conservar el patrimoni de danses pallareses, i fer-lo ballar a tothom. Arribar al poble més petit, obrir la plaça, i ballar-hi rigodons. Li posaran un nom: Els Esmolets.

10 anys després, Esmolets segueix trepitjant places d’arreu del Pallars, portant els rigodons i altres danses a tots els racons de la nostra comarca i ensenyant a la canalla sortenca aquesta dansa que fou de nobles i ara és nostra.

I ara, com a principis de segle, tothom sap ballar.

Què volem fer?

Totes les bones històries mereixen un algú que les expliqui. Per aquest motiu i per celebrar el desè aniversari dels Esmolets, tenim l'empenta i les ganes d’organitzar un circuit itinerant d’exposicions a totes les valls del Pallars per seguir donant a conèixer les danses populars pallareses i la tasca de recuperació històrica que se n’ha fet.

L’exposició vol ser itinerant perquè així ho són les danses. Es ballaven a tot arreu, fossin originals d’on ho fossin. Però tothom en gaudia.

Cada obertura a una nova seu de l’exposició anirà acompanyada d’una ballada popular de rigodons i altres danses, per donar la benvinguda als visitants i oferir un tast del que s’explica en els plafons informatius.

El circuit començarà a Sort per la Festa Major de l’any 2024, i té vocació d’arribar a totes les valls pallareses per tornar a Sort amb motiu de la Fira de Tardor, on s’establirà de forma permanent al poble.

L’exposició vol posar en valor la dicotòmica existència dels rigodons en tant que es tracta d’un ball senyorial que ara és popular, el seu procés de recuperació i també pretén donar importància al patrimoni dansaire pallarès, per mitjà del recull de les principals danses pallareses, el seu origen i l’explicació dels seus passos.

Aquesta exhibició té un caràcter marcadament interactiu, on la persona visitant se sentirà constantment apel·lada a ballar, i a aprendre les danses que desconegui. L’objectiu no és ni acadèmic ni històric, sinó de transmissió del coneixement i la pràctica dansaire popular.

Una dansa és viva quan la gent la balla, i els rigodons mai s’han deixat de ballar a Sort. L’exposició també és un homenatge a tots els anònims balladors i balladores, que van baixar a la plaça major i van ballar el ball del rei dels enamorats.

Ens fas falta. Com destinarem les teves aportacions?

Per fer-ho, però, ens cal la teva ajuda. Amb el teu granet de sorra, ens ajudaràs a dur a terme aquest projecte, i convertir el somni en realitat. Som una associació sense ànim de lucre, i això ho fem com a homenatge a la feina feta fins avui, i a la que ha de venir, per seguir dinamitzant la cultura popular sortenca, pallaresa i pirenaica i seguir sent una eina integradora, vertebradora del territori, popular i amb l'únic objectiu de gaudir de les nostre danses.

Tots els ingressos que rebem aniràn a l'elaboració de l'exposició: ens calen plafons de fusta, impressió de continguts en bona qualitat, il·luminació, merxantatge... I també volem aprofitar per renovar part del nostre vestuari, confeccionat per padrines de Sort i pobles del voltant ara ja fa anys i que després de tantes ballades, ha quedat malmés. Amb la innauguració de l'exposició a cada poble, els Esmolets ens hi traslladarem per fer-hi una ballada d'exhibició i popular, i així complementar la exposició amb la realització física del que allí s'hi exposa. Finalment, l'exposició quedarà permanentment a Sort, on es podrà visitar sempre que es vulgui, perquè ho fem pel nostre poble, no per nosaltres.

Moltes gràcies per la teva atenció. T'esperem per Sant Feliu a la Plaça Major de Sort!

Més informació al nostre instragram!

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Simón Abellán Cardona

    Simón Abellán Cardona

    8 días

    Visca el Punta i Taló de Llarvent!

  • Aleix Sala Marques

    Aleix Sala Marques

    11 días

    Molt bona iniciativa! Endavant Esmolets!! :)

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies