❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Estàs llegint 8 campanyes amb mirada feminista que pots fer realitat aquest #8M

8 campanyes amb mirada feminista que pots fer realitat aquest #8M

el 07 Març 2023 a Històries Verkami

Un any més celebrem el Dia Internacional de les Dones. A Verkami sempre hem donat suport als projectes que posen les dones al centre o que aporten una mirada feminista, i volem continuar fent-ho cada vegada més. Per això, avui, 8 de març, volem recordar-vos algunes de les campanyes que estan en marxa, projectes amb dones al darrere i/o amb una reivindicació feminista. Històries socials, jocs, còmics, obres de teatre… Descobriu-les i, avui més que mai, doneu-hi suport!

Les intrèpides de la Ciència

La reivindicació del paper de la dona a la ciència és encara molt necessària en ple segle XXI. Grans científiques han realitzat descobriments vitals en diferents àmbits com la medicina, la física, la química o l’astrologia. S'ha escrit molt sobre el tema, s'han fet documentals, reportatges, pel·lícules biogràfiques, etc. Però, malgrat tot, hi ha moltes persones que encara no coneixen certs noms de dones que van canviar el rumb de la ciència.

Còmics per donar a conèixer alguns dels grans noms de dones pioneres en el camp de la ciència

Les dibuixants Rocío Conches, Conchi Martín i Priscilla Cafer i el guionista Enrique Royuelo han decidit unir els seus talents per dur a terme el projecte Intrèpides, una sèrie de còmics sobre pioneres de la ciència, les arts i les humanitats. Aquestes Intrèpides són algunes de les científiques que la història finalment ha posat al seu lloc. Però no només són elles, les intrèpides, sinó també totes les que avui lluiten per donar a conèixer els seus estudis i descobriments.

Aquests còmics es fixen en noms com Maryam Mirzakhani, matemàtica iraniana que va publicar diferents teories matemàtiques molt reconegudes al món acadèmic; Rita Levi Montalcini, neuròloga italiana premiada amb el Nobel de Medicina per les seves troballes sobre el sistema nerviós; Wangari Maathai, kenyana que va obtenir el Nobel de la Pau pel seu activisme polític i mediambiental; o Margarita Salas, investigadora mèdica que va fer diversos descobriments en el camp de la bioquímica i la genètica molecular.

Ja han aconseguit finançar el 138% del projecte, però ara tenen un nou objectiu i et necessiten! Si s’arriben als 13.000€, que falta ben poquet, tots els mecenes rebran de regal un nou còmic d’una altra intrèpida, Carolyn R. Bertozzi, actual Premi Nobel de Química pel desenvolupament de tota una nova branca d’investigació: la química bioortogonal!

Alpinistes… a jugar!

Els jocs de cartes es diversifiquen cada cop més, tractant temàtiques aparentment allunyades de la seva idiosincràsia. Per exemple, convertir en joc de cartes una competició d’alpinisme. Cordadas és el nom del joc que Muki, una noia gallega, ha creat per unir dues de les seves passions: l'escalada i l'alpinisme, amb els jocs. Ella ha tingut la idea, n’ha fet el disseny i els dibuixos.

La dinàmica de Cordadas és simple: es tracta d'una competició alpinista on has de coronar el cim abans que ho facin els teus oponents, portant amb tu tot el material que t'ha donat el patrocinador. El joc té diverses virtuts: tant pot ser un joc entretingut i competitiu per a escaladors, que serveixi com a moment de distensió en una escalada, com un joc que capti l'atenció dels profans de l'alpinisme, infants i grans, que sigui educatiu i pugui arribar a despertar la curiositat per aquest esport.

Poden jugar-hi de dues a sis persones, però abans, no oblidis fer la teva aportació!

Les dones darrere del Bubisher

Un grup de noies (i un noi) són darrere d'un dels projectes més reivindicatius que tenim en campanya: El viatge de Bubisher. Salut Baldirà, Nidia Geisseler, Manuela Vallmayor, Adriana Grau i Mohammad Zein Mohammad Salem són darrere d'aquest curt documental que bascula entre la ficció i la realitat, entre l'assaig i la poesia.

Bubisher és un ocell, una mena de figura mitològica per al poble sahrauí que és portadora de bones notícies i esperança. A partir d’aquesta figura, el grup vol reivindicar la llibertat d’un poble ocupat, parlant de la diàspora dels joves per Espanya i de les seves ànsies per fer el camí de tornada a casa.

Aquest documental està plantejat de forma al·legòrica recreant la cerimònia del te, una tradició saharaui que servirà el/la protagonista per retrobar-se a si mateix/a i reconstruir la seva identitat.

Descobreix més sobre aquest projecte i suma't a la campanya que ja està en la seva recta final!

Veus contra la Llei d'Estrangeria

14 escriptores, periodistes, filòsofes i activistes, estan darrere d'un projecte que vol llançar l'enèsim crit contra una Llei d'Estrangeria que imposa barreres burocràtiques per a les persones que arriben al nostre país a la recerca d’un futur millor. Es tracta del llibre Hoy estamos aquí: 14 voces atravesadas por la Ley de Extranjería, la desinformación y el racismo, on, a través de 14 capítols, es relaten històries reals de persones migrades que s'han vist afectades per una llei que impossibilita aquestes persones poder viure amb dignitat.

Un llibre que vol relatar històries reals de persones migrades que s'han vist afectades per la Llei d’Estrangeria

Darrere de cada història hi ha la ploma de periodistes, escriptors/es i cooperants que han entrevistat els testimonis. Per això cada capítol s’aborda des de diverses sensibilitats, però amb un punt en comú: la profunda injustícia que viuen aquestes persones i les traves que troben per poder participar activament en la nostra societat. L’entitat que hi ha darrere d'aquest projecte és Inakuwa, que busca establir un diàleg entre les persones protagonistes de les històries i les professionals del sector que treballen conscienciant i informant sobre la realitat migratòria.

Ajuda-les a fer possible aquest projecte tan necessari!

El western també pot ser LGTBIQ+

La testosterona que s'atribueix tradicionalment als westerns ja fa temps que és cosa del passat. Però ara fem un pas més. Un col·lectiu d'autores, dibuixants i guionistes han creat un fanzín antològic de còmics de temàtica western amb un enfocament LGTBIQ+. Es tracta d’Estampida,, que consta de vuit còmics escrits i dibuixats per autores emergents i que estan “plens d'acció, escenaris diversos, algun cavall i potser una mica de romanç” segons expliquen les seves autores.

Darrere d'aquest projecte editorial hi ha la nova mini editorial Bronco Còmics, des d’on es proposen editar còmics i fanzins de temàtica LGTBIQ+ per donar visibilitat a la diversitat artística i autoral que ens envolta.

Ja són més de 160 les persones que hi han contribuït. I tu, a què esperes?

Dones contra la barbàrie de la guerra

El teatre sempre ha estat un bon vehicle per denunciar les injustícies que provoquen les guerres. Les tragèdies i drames humans que comporta una guerra mereixen ser explicats amb sensibilitat per esquerdar la indiferència que provoca el bombardeig mediàtic. Aquest és el sentit que persegueix la companyia teatral Tejido Abierto Teatro, fundada per Carmen Vals, actriu, i Jorge Eines, director. Ara volen aixecar el teló amb una nova obra, Flores arrancadas a la niebla, d'Aristides Vargas, amb Carmen Vals i Pilar Puente.

És una història que explica la trobada de dues dones en una estació de tren. Totes dues fugen de la guerra, però ambdues veuen la realitat de manera diferent. Tanmateix, la solitud, el dolor i el desarrelament les uniran mentre desgranen records i anècdotes. Una història commovedora que apel·la la nostra humanitat i la nostra consciència.

Descobreix més sobre la proposta i fes la teva aportació!

Música i joc per a grans i petits/es

Anna Català és mare de tres criatures i també professora de música i cantant. A través de La Tribu Canta, vol llançar un nou cd familiar amb cançons pedagògiques perquè les famílies amb canalla (i tothom qui ho vulgui) cantin, ballin i juguin plegades: “Per la meva experiència en l’àmbit artisticopedagògic sé com de profunda és l'empremta que deixa tota experiència artística en l’infant quan és viscuda des de l’experimentació personal amb tots els sentits”, explica la creadora.

Entre les recompenses, pots aconseguir una maleta pedagògica musical on es trobarà el CD i tota mena de propostes per tractar a través de les seves cançons. El disc compta amb col·laboracions de luxe com les de Judit Neddermann o Helena Bagué del Pot Petit.

Fes realitat aquest somni amb la teva ajuda!

El llibre de les dones anticapitalistes

La nostra darrera recomanació és el projecte Mujeres, revolución y socialismo, un llibre que recorre la llarga tradició internacionalista i revolucionària a favor de l'emancipació de la dona. És un llibre divulgatiu amb una mirada feminista i socialista sobre la lluita de la dona contra el patriarcat i el capitalisme.

Aquest llibre compta amb textos de Karl Marx, Eleanor Marx, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Alexandra Kollontai o Inessa Armand, entre d'altres. Alguns d'aquests textos han estat traduïts per primera vegada al castellà i són, per tant, una font rica i original de coneixement sobre la lluita obrera i el feminisme.

Darrere del projecte hi ha l'agrupació internacional de dones Pan y Rosas i s’han encarregat d'aquesta compilació d'articles Josefina L. Martínez, Dina Assunçao i Leticia Parks com a il·lustradora.

Encara ets a temps de fer la teva aportació al projecte!

Tots aquests i molts més!

Però encara n’hi ha molts més! Pots descobrir tots els projectes impulsats per dones a la pàgina especial #8M que hem preparat per a l’ocasió. Tria, remena i dona suport a una creadora!

0 comentaris

Inicia sessió o Registra't per comentar aquesta entrada.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies