T’imagines que desapareixés el Pantocràtor de Taüll del Museu Nacional d’Art de Catalunya?
Com de fort i indestructible és el lligam amb la parella?
I si el Pantocràtor exposat al MNAC no fos l’original, sinó una reproducció?
Quin color agafa la vida quan la persona estimada no hi és?
Com diferenciem l’autenticitat de l’engany?
Estimem igual en l’èxtasi i en el dolor?
Un viatge emocionant i colpidor a la recerca de l’Amor i l’Art veritables
Per fer realitat aquesta aventura i poder publicar la novel·la
EL MISTERI DEL PANTOCRÀTOR ens cal el teu suport.
Amb el teu mecenatge aconseguirem editar el llibre!
SINOPSI
El robatori
Una nit d’octubre de 2011 el mural romànic més identitari de la nostra cultura és arrencat de l’absis del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
La policia
El sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Maties Angelat serà l’encarregat de trobar l’obra i els assaltants.
La protagonista
La principal sospitosa és la Maria Anglès, una pintora que viu a can Calopa d'Argentona, que interfereix la investigació policial arrossegada per una ferida d’amor que la lliga a la pintura desapareguda.
Els còmplices
Els seus aliats són un restaurador que potser està ressentit amb el museu; una pedagoga no gaire ortodoxa i un prodigiós informàtic que es mou més enllà de les xarxes socials. Les seves vides, amb clarobscurs, estan compromeses amb l’amistat, l’art i el país.
L’engany
Aviat es descobreix que la pintura robada al museu és una reproducció. Però, quan es va fer el bescanvi? On és l’original?
Els trasllats, la travessa
La persecució del mural autèntic i dels sospitosos durà als personatges a seguir les petjades dels diferents trasllats del Pantocràtor: des de l'arrencament de les pintures a Taüll als anys 20, passant pel govern autoritari de Primo de Rivera, la fugida de la Guerra Civil a Olot i a París, el retorn de les pintures a Barcelona durant el franquisme, quan encara és fa més difícil distingir les essències dels miratges.
L’amor
La ruta històrica també permet ensenyar el viatge sentimental de la Maria i en Pau, el seu estimat.
El viatge
Una aventura que parla una mica d’història, prou d’art i molt de sentiments.
COM ÉS LA HISTÒRIA
Ficció real o realitat "ficcionada"
La idea neix de dos impulsos sorgits ara fa, més o menys, dos estius. D’una banda, la possibilitat de fer arribar més enllà esdeveniments de la vida real a través d’una ficció versemblant però agosarada. I, d’altra banda, la voluntat de donar agilitat a un discurs intimista i introspectiu mitjançant una trama d’acció de caràcter policíac; el robatori d’una obra d’art icona del romànic català, enllaçant, per tant, amb un rerefons històric i identitari.
Amor i pintura
D’aquesta manera el tema principal bascula entre el misteri de la desaparició de la peça artística i els sentiments amorosos dels protagonistes. L’eix vertebrador és l’amor en les seves diferents formes i manifestacions: la recerca, la seducció, la pèrdua, l’abandó, la ferida, la fugida, la trobada, l’esclat, la quotidianitat, l’ideal... A partir d’una pintora dolorosament enamorada i la desaparició del Pantocràtor de Taüll; les dues trames avancen complementàriament tot ensopegant amb els desenganys dels miratges (el que podria ser, però no és), per mirar de trobar la puresa de les essències (l’autenticitat de les pintures i de l’amor).
L’essència
Tot plegat porta a la recerca i la lectura d’un estil artístic símbol de la cultura catalana, que esdevé un atractiu decorat i metàfora d’uns personatges contemporanis, que malden –amb les seves debilitats, pèrdues i anhels– per aconseguir viure i gaudir sentiments, i quadres, autèntics.
PROCÉS DE RECERCA
La recerca documental va arrencar a la Biblioteca i l’Arxiu del MNAC amb l’Enciclopèdia Catalunya Romànica, guies del MNAC, guies del Romànic, els arxius i Butlletins (veritables agendes dels moviments de les obres d’art del museu) entrevistes a restauradores, conservadores, pedagogues i directius.
Després vaig ampliar la visió amb altres materials de la Biblioteca i Arxiu del Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i amb com la premsa va recollir els trasllats del Pantocràtor segons l'hemeroteca de La Vanguardia.
Evidentment, no podia faltar la visita els orígens a la Vall de Boí, Sant Climent de Taüll i al Centre d’Interpretació del Romànic de la Vall de Boí.
Finalment, vaig consultar la Unitat d’Investigació Patrimonial dels Mossos d’Esquadra i vaig llegir novel•les, assajos i articles sobre el Pantocràtor de Taüll i sobre altres robatoris d’obres d’art en esglésies, parant atenció, és clar, a tantes i tantes llegendes dels Pirineus...
CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES DEL LLIBRE
Pàgines 310
Mida 14,8 x 21 cm
Impressió 1/1 tinta (negre)
Paper Blanc Inuro 80 grams
Impressió coberta 4/0 tintes + vernís
Paper Estucat Géminis 280 grams
Enquadernat Rústega
I TU TAMBÉ !
Ens cal el teu suport per què el llibre pugui veure la llum. Gràcies pel teu recolzament. I si vols estar al cas de l’evolució del projecte, ens pots seguir pel blog i també pel twitter @mariapantocrato
0 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.