RESTAURACIÓ ECOLÒGICA D'UN TRAM DEL RIU RIPOLL A SABADELL
QUI SOM?
L’ADENC, Associació per l’Estudi i la Defensa de la Natura, és una associació ecologista i naturalista creada l’any 1982. És una entitat sense afany de lucre, declarada d’utilitat pública, que té com a objectiu defensar i estudiar la natura. El seu àmbit d'actuació és el Vallès, si bé es coordina amb entitats de tot Catalunya. L'ADENC té una àmplia experiència en intervenció tant en l'àmbit de l'educació i la sensibilització ambiental, com en el de la defensa del patrimoni natural. En els darrers anys ha treballat en el camp de la custòdia del territori, amb una elevada participació de voluntariat.
FES REVIURE EL RIPOLL!
Després d'anys d'intensa industrialització, les aigües de molts dels nostres rius, i també les del riu Ripoll, per fi baixen més netes. L'ADENC ha engegat l'ambiciós projecte “Fes reviure el Ripoll!” per donar un impuls al riu per tal d'ajudar-lo a recuperar tot el potencial natural de què és capaç. El tram d'actuació (500 metres de longitud, unes 4 hectàrees) se situa al pas del riu per la ciutat de Sabadell.
La primera fase del projecte s'ha desenvolupat entre el 2009 i juliol de 2011 i s'han realitzat actuacions de foment i de diversificació de la vegetació. Concretament s'han eliminat les plantes al·lòctones, s'ha desviat la pastura d'un ramat, s'han eliminat residus i s'han plantat uns 15.000 peus d'espècies autòctones.
Ha estat un gran exercici d'educació i actuació ambiental in situ duta a terme per voluntaris ambientals, sota la direcció d'un grup tècnic de l'ADENC. A més de les diverses actuacions al riu programades, el projecte ha emmarcat les Jornades de Recuperació dels Espais Fluvials de la Conca del Besòs, un curs de bioenginyeria i la realització i itinerància de l'exposició "Fes reviure el Ripoll! Un projecte de recuperació ecològica del riu, un projecte de ciutat".
En aquesta primera fase han donat suport l'Agència Catalana de l’Aigua, l'Obra Social d'Unnim, la Fundación Biodiversidad, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Cassa, la Fundació Jaume Bofill, Henkel Ibérica S.A. i l'Ajuntament de Sabadell i han col·laborat una trentena d'entitats Sabadell així com més de 60 padrins i han participat més de 2500 persones voluntàries.
Ara engeguem la segona fase del projecte, “Foment de la fauna al riu”, que es desenvolupa entre la tardor del 2011 i la del 2012. Consisteix prioritàriament en la millora i diversificació dels hàbitats per afavorir la fauna del riu: amfibis, rèptils, peixos i ocells.
QUÈ VOLEM FER?
Les accions de foment de la fauna van encaminades per una banda a la recuperació de basses temporals per la cria d'amfibis, un grup d'elevada importància ecològica i que ha vist reduïdes les seves poblacions a la majoria d'espais fluvials de tot el món. Per una altra, a la creació d'un gorg per la cria de peixos i rèptils. I també a la instal·lació de caixes niu per ocells i ratpenats.
Paral·lelament, es durà a terme un estudi de diagnosi i demogràfic de la fauna al riu. S'avaluarà la situació d'amfibis, rèptils, de peixos i de les aus.
A més es realitzarà un control d'abocaments, la vigilància sobre al moratòria de pastura i el manteniment i consolidació de les actuacions realitzades en la primera fase (desbrossament de canyes, control de males herbes, regs estivals, plantació de nous arbres...).
L'educació ambiental és un eix fonamental de l'actuació: s'implicaran centres d'educació especial, s'elaboraran itineraris guiats, es realitzarà el curs "Coneguem la fauna dels nostres rius" i es preveu l'edició d'un llibre divulgatiu de la fauna del Ripoll.
PER QUÈ NECESSITEM COL·LABORADORS?
El voluntariat ambiental continuarà sent el gran protagonista d'aquestes actuacions. Sense els voluntaris no serà possible abastar els ambiciosos objectius plantejats en el projecte.
Els participants al projecte coneixeran l'espai fluvial i els elements que el conformen, aprendran a reconèixer les espècies autòctones i al·lòctones, i executaran gran part de les actuacions previstes en aquesta segona fase de foment de la fauna al riu, com:
participar en la plantació a les basses i gorgs,
participar en la neteja dels espais fluvials,
fer el seguiment d'amfibis i peixos, així com de l'estat ecològic del riu,
i participar a la Festa del riu, per celebrar l'èxit d'aquest projecte col·lectiu!
PER QUÈ NECESSITEM ELS DINERS?
El projecte té un caràcter eminentment voluntari, si bé per a fer-lo realitat també requereix d'una organització i d'un suport que no és voluntari. Els costos directes del projecte inclouen la direcció del mateix, les obres i infraestructures (excavació d'algunes basses per als amfibis i del gorg...), els materials, la direcció d'estudis, adquisició de plantes i l'edició de materials.
El global del projecte té uns costos de 65.000 euros, dels quals fins ara s'ha obtingut el finançament de 45.000 euros de l'Obra Social d'Unnim Caixa. Els 20.000 euros restants s'han d'aconseguir amb micromecenatge (apadrinament de parcel·les, donatius...).
En aquesta línia, s'ha plantejat sol·licitar a través de la plataforma Verkami, 2.000 euros que, en cas d'aconseguir-se, es destinaran específicament a la darrera etapa del projecte: les actuacions per permetre a la fauna colonitzar aquest tram de riu.
PER QUÈ RECOLZAR AQUEST PROJECTE?
Col·laborar en aquesta fase de “Foment de la fauna al riu” del projecte “Fes reviure el Ripoll” a través de Verkami serveix:
Per contribuir directament a fer reviure la fauna autòctona als nostres rius i per tant millorar de forma substantiva la qualitat ecològica d'aquests.
Per comprovar el poder i les repercussions que petites accions individuals sumades poden obtenir.
Per reforçar el valor dels actes de responsabilitat col·lectiva dels quals ens fem partícips.
Per demostrar que aquest projecte ambiciós no hauria estat possible sense la col·laboració desinteressada de molta gent.
Atès que l'ADENC és una entitat declarada d'utilitat pública, els donatius de persones físiques desgraven un 40% del seu import de la declaració d'IRPF i els de les persones jurídiques un 35% a l'Impost de Societats.
Aquest suport econòmic és necessari, però no més que la participació com a voluntari o voluntària en les diferents convocatòries d'accions al riu que tindran lloc durant el primer semestre del 2012.
MÉS INFORMACIÓ
Al web de l'ADENC i a la pàgina del projecte.
Segueix-nos al Facebook de Fes reviure el Ripoll
Consulta les dates de les properes actuacions.
4 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
ADENC - Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura
Autor/a
Moltes gràcies a tothom. Aquest és un projecte col·lectiu i ens fa molta il·lusió que tingui tant bona acollida.
És cert que els granets de sorra poden fer decantar balances i fer possibles altres realitats.
Endavant amb altres projectes!
Manel Cunill
El primer projecte de crowdfunding promogut per una entitat ambiental que aconsegueix la fita proposada. Un primer pas i no el darrer de les entitats ambientals catalanes
ADENC - Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura
Autor/a
Hola Montserrat,
Les aportacions que es fan al web no es faran efectives fins que arribem a la xifra buscada.
Avui, dia 27, ja hem arribat a aquesta xifra!! Gracies
montserrat
Hola,
Voldria saber si ha arribat la meva aportació. Gràcies