❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Documental "El segrest de la marededéu de Núria"

El juliol del 67 un grup de joves entraven a l’església de Núria i s’emportaven la marededéu. Hores després difonien un comunicat exigint tres reivindicacions. Amb aquest documental volem saber qui eren aquests joves, quines eren les reivindicacions i què va passar a partir d'aquell moment

Manuel Castellet

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
120
Aportaciones
6.050€
De 6.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

SINOPSI

La nit del 8 al 9 de juliol de 1967, un grup de joves activistes antifranquistes entraven a l’església del Santuari de Núria i s’emportaven la marededéu. Hores després difonien un comunicat exigint tres reivindicacions que s’emmarcaven en la campanya Volem bisbes catalans!: nomenament només de bisbes catalans per totes les diòcesis del país; la dimissió de l’Arquebisbe de Barcelona, Marcelo González Martín i el retorn de l’abat Escarré, exiliat des de feia dos anys.

Després de quatre anys, sis mesos i divuit dies de segrest, la marededéu va ser retornada a Núria. En aquest temps les exigències dels activistes s’havien acomplert totes i el 28 de gener de 1972, just el dia que prenia possessió el nou arquebisbe de Barcelona Narcís Jubany, la imatge fou retornada a un delegat del bisbe d’Urgell.

Aquesta va ser una de les primeres grans victòries del catalanisme contra el règim franquista.

EL DOCUMENTAL

El documental El segrest de la marededéu de Núria, d’uns 50 minuts de durada, vol donar a conèixer aquest fet: els moviments catalanistes d’aquells anys, els motius reals del segrest, com es va organitzar, qui van ser els implicats, com es va produir el segrest, què va succeir fins el dia que la imatge va ser retornada i què va suposar per a la lluita antifranquista i els moviments catalanistes d'aquell moment.

Per fer aquest documental es combinaran dos aspectes: el del documental clàssic, amb entrevistes i documentació de l'època, i algunes recreacions de diversos fets de la trama.

Pel que fa a les entrevistes, tenim el testimoni directe d’algun dels implicats, de col•laboradors, de gent que va viure els fets indirectament i veïns de la zona, a més d'historiadors i investigadors que han estudiat el tema a fons. Tots ells ens ajudaran a teixir la història.

A més a més, per fer més atractiu el documental, aquestes declaracions aniran acompanyades tant de documentació de l'època com de la realització de recreacions respectant el rigor històric per tal de representar algunes de les escenes més destacades de la història.

La voluntat és fer un documental que detalli d'una manera clara els fets que van succeir, explicada a través dels records i de la memòria dels implicats, i, alhora, fer-ho amè, atractiu i interessant pel públic intergeneracional que el veurà, gràcies a les recreacions, el ritme, el muntatge i la història en si.

QUI SOM

Després de realitzar l’any passat el documental L’exili de la marededéu de Núria, el tàndem Zeba Produccions i Manuel Castellet, l’equip que el va fer possible, tornen a unir esforços per tirar endavant aquest nou projecte.

Manuel Castellet, a part de ser l'autor del llibre L'exili de la Marededéu de Núria (1936-1941), es defineix com a matemàtic de professió, excursionista per afició i amant de Catalunya i la cultura catalana, per devoció. Ha estat professor de matemàtiques a la UAB, president de l'Institut d'Estudis Catalans i director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, a més de ser autor d'altres llibres i de participar en altres iniciatives.

Zeba Produccions, a part de realitzar el documental L’exili de la marededéu de Núria són també autors de diversos documentals coproduïts o emesos per Televisió de Catalunya com Xirinacs, a contracorrent; Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit; La Sardana, dansa nacional de Catalunya?; La Crida, història d'una resposta; Terra Lliure, punt final o Pau Escalé, go to the parad-Ice. A més a més, també han realitzat molts projectes de caràcter més local com els documentals sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o Bianya, o documentals de memòria històrica de les Valls de Ribes o de l'Aiguat del 1940.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 51.900 euros. Gràcies a la participació de Televisió de Catalunya, que coprodueix el documental, i la col·laboració econòmica del Bisbat d'Urgell, Televisió del Ripollès, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Ajuntament de Ribes de Freser, només ens falta per cobrir 6.000 euros, que són els que volem aconseguir a través de micromecenatge.

Aquests 6.000 euros els destinarem a les recreacions: lloguer d’equip tècnic, d’espais, de vestimenta, actors i actrius i tot l’atrezzo necessari per tal d’ambientar les escenes.

CALENDARI PREVIST

El documental ja s’ha començat a rodar i el tindrem llest a principis del 2017, amb l’objectiu que s’estreni al juliol de 2017, just quan faci 50 anys del segrest de la marededéu.

ELS COL·LABORADORS I LES RECOMPENSES

Per tirar endavant aquesta campanya de micromecenatge comptem amb la col·laboració de diverses empreses que ens ajuden oferint recompenses.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

FGC participa en la campanya de micromecenatge aportant viatges gratuïts amb el Cremallera de Núria i promocions a l'Hotel Vall de Núria.

Prames

Aquesta editorial col·labora amb el projecte aportant els volums següents:

Institut d'Estudis Catalans

L'IEC col·labora amb el projecte aportant aquest llibre:

Sàpiens

La revista Sàpiens col·labora amb el projecte oferint 5 subscripcions anuals

INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA

L'ICGC col·labora amb l’aportació de 200 exemplars del Mapa topogràfic 1: 25 000, Vall de Núria-Ulldeter

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies