❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Onze, una revista per interpretar i transformar la realitat

Una revista on construir el present obrint nous espais d'anàlisi, reflexió i debat que siguin sempre finestres que serveixin per avançar.

Onze revista

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
266
Aportaciones
20.150€
De 20.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Onze és una revista de crítica socialista pensada per interpretar i transformar la realitat. Un altaveu i trinxera ample per construir un present de llibertat. Amb un llenguatge popular que no exclogui la rigorositat i amb una aposta estètica diferenciada, perquè creiem en el dret de tots a les coses belles. Es publicarà en paper trimestralment, 100 pàgines de continguts exclusius a color, i setmanalment en l’edició digital.

Onze, una revista de crítica socialista

Onze no neix per dissertar de política, neix per intervenir políticament. Amb un llenguatge popular, que no exclogui la rigorositat, encetarem desacomplexadament les grans qüestions que ens travessen com a societat defugint la immediatesa i el clickbait.

A Onze sabem que la tradició i els drets no s'hereten, es conquereixen, per tant, el nostre deure és recuperar la història i lluita dels que no han estat res i ho seran tot. Treballarem per esdevenir un altaveu i trinxera ample, contra la reacció que vol negar l'existència de tantes i contra el ressentiment i la nostàlgia que només saben girar la vista enrere i condemnar-nos a la repetició.

Onze vol ser un espai on construir el present obrint nous espais d'anàlisis, reflexió i debat que siguin sempre finestres des de les quals construir nous horitzons.

Us necessitem per a fer realitat un projecte que posi les mans i la tinta al servei de totes, perquè allò que tantes vegades ha estat una condemna, sigui orgull. On es demostri que el rigor no està renyit amb el camp social i situï l'impacte de cada reflexió al carrer. Que passi de la resistència a l'ofensiva, de romandre a l'expansió i sempre a través de la construcció en col·lectiu i l'intercanvi cultural.

Què fer? Continua sent la pregunta que ens travessa a totes aquelles que volem transformar el món més de cent anys després que es digués en veu alta. No es tracta només de quin camí triar si no de quines passes hem de fer per transitar-lo.

Al contrari del que plantegen els dogmatismes, les idees creixen i es tornen més robustes amb la crítica i el debat. En un moment en què els consensos que semblaven més sòlids s’evaporen en l’aire, a Onze creiem que cal tornar a construir el mapa i la brúixola d’una esquerra que no només vulgui enunciar com és el món, sinó també canviar-lo.

El cicle polític anterior es tanca i el nou està en disputa. La frustració, el ressentiment i la nostàlgia s’obren pas en una societat exhausta.

Amb cants de sirena a banda i banda que ens criden a abandonar el camí o emprendre els que ja hem recorregut, la resposta que articuli de nou l’alegria de fer s’ha de donar des de tots els camps; amb un tràfic i intercanvi d’idees que rebutgi els compartiments estancs i obri tot debat com una finestra, de bat a bat.

Conscients que no hi ha solucions fàcils ni respostes simples i orgullosament crítiques de la nostra història, venim a fer el que tantes vegades s'ha intentat, i que tornem a intentar perquè de les caigudes et refàs, t'aixeques i tornes a caminar.

Per fer això necessitem un espai que es projecti com aquesta àgora i pedagog col·lectiu on qui aprèn, alhora, ensenya.

Poden els subalterns parlar? Sí, clar i català

A Onze volem ser un espai de pensament per a totes aquelles que es lleven cansades del dia anterior i que, tanmateix, saben que aspirem a molt més que el tedi i la grisor, aspirem a la llibertat. A totes les que resisteixen tant, a les que resisteixen el masclisme i la transfòbia, el racisme i la ignorància, el classisme i l'alteritat, a les que mai defalleixen en la seva lluita per protegir el nostre planeta, a totes elles els volem fer una promesa: mai més haureu de resistir silencis.

Sempre han parlat per nosaltres. Ara som nosaltres qui alcem la nostra veu i diem alt i clar qui som, què fem, com ho fem i per què ho fem. Sense complexos ni pors. Com? Amb una revista digital diària i en paper trimestral (4 números a l'any) en català distribuïda a les llibreries d'arreu dels Països Catalans i als ateneus i casals que així ho vulguin.

Per què una revista?

La batalla d’idees no és una disputa que es doni en un terreny abstracte. Sempre té lloc dins d’un marc determinat conformat pel discurs i les ideologies que defineixen allò que és concebible, que val la pena estudiar, discutir o interrogar.

Desafiar l’ordre social també significa desafiar les idees dominants de la societat i disputar qui les estableix. Una revista que sigui capaç d’obrir espais per a l’anàlisi i la difusió d’aquestes idees, no com una avantguarda que llença consignes, sinó com un espai on plantejar hipòtesis sempre pendents de revisar i contrastar amb la realitat.

Aquest és la (contra) esfera pública que necessitem i Onze volem ser una eina més per aquesta batalla. És important que idees noves i poc ortodoxes, amb una forta imaginació, tinguin un espai on créixer col·lectivament.

Com hem dit, una revista digital diària i en paper trimestral (4 números a l'any) en català amb continguts exclusius que s’alliberaran quan surti el següent número, distribuïda a les llibreries d'arreu dels Països Catalans i als ateneus i casals que així ho vulguin. Una revista impresa als Països Catalans amb criteris ecològics i sota la direcció artística de 131 disseny gràfic.

Com ho farem?

Doncs, com es fa tot en aquest país: amb la força de la gent.

Volem caminar cap a l'autogestió del projecte i per fer-ho necessitem ser molta gent implicada donant suport econòmic, difonent, distribuint i sobretot debatent els temes publicats.

Volem crear una xarxa de suports col·lectius, una massa social de subscriptores individuals, però també una teranyina d'espais i col·lectius que s'engresquin a dinamitzar debats al voltant dels continguts.

Una miqueta de números

Volem que els mecenes del projecte sigueu els primers subscriptors d’Onze. Aquesta base ens servirà per tenir força social i un petit coixí econòmic mentre treballem per una situació d’equilibri entre despeses i entrades.

El pressupost del micromecenatge representa una quarta part del que, segons els nostres càlculs, necessitem per cobrir el llançament de la revista i el seu primer any de vida. La resta vindrà del nostre capital inicial i d’altres aportacions econòmiques públiques.

Els diners serviran per coordinar, editar i imprimir la revista en paper de tot el primer any, per mantenir una revista digital actualitzada i per garantir que la tasca del disseny sigui remunerada.

Una revista il·lustrada a tot color de 100 pàgines enquadernada amb continguts exclusius que s'alliberaran quan surti el següent número. Els continguts digitals seran gratuïts per fomentar el debat.

Necessitem que donis suport al projecte perquè pugui existir i arribar al màxim de gent, fent que sigui possible que tothom en pugui gaudir. Garantim la universalitat.

De què parlarem?

Treballarem sobre els problemes més candents del nostre temps.

Volem aportar eines per construir una anàlisi de les estructures del capitalisme al nostre país i internacionalment; una actualització de la composició de classes nacional; una anàlisi de les formes de construcció nacional dels Països Catalans des de l'esquerra i l'estratègia per assolir la independència; traçar una genealogia històrica del moviment obrer i popular; recuperar la memòria històrica de l'independentisme d'esquerres; generar i traduir els principals debats del feminisme i el moviment LGBTIQ+ des d'una perspectiva no identitària. Així com entendre i combatre la repressió, el creixent autoritarisme i l'auge de l'extrema dreta; analitzar el canvi climàtic des d'una perspectiva ecosocialista i com ens afecta en el nostre marc de lluita de classes; obrir els principals debats al voltant de la cultura des d'una perspectiva socialista i arrelada a la nostra realitat; i, en últim lloc, afrontar la qüestió organitzativa i els seus debats derivats.

Aquests seran les principals qüestions que abordarem, però no les úniques en aquest sentit hi sumarem la traducció i introducció en català dels debats de l'esquerra internacional així com els aprenentatges dels diferents moviments revolucionaris d'arreu i de tots els temps.

L'òptica des que emprendrem la intervenció en els debats públics és la del pessimisme de la intel·ligència i l'optimisme de la voluntat, parafrasejant a Gramsci; aportant una perspectiva de què el socialisme no és només necessari sinó que és possible i que en el dia a dia hi ha centenars d'iniciatives que treballen per fer-lo possible. Ara necessitem organitzar i sistematitzar aquestes pràctiques.

Nos (altres)

En aquest camí volem anunciar algunes de les persones i projectes que ens acompanyaran tot i que volem ser moltes més.

Les primeres col·laboracions que podem confirmar són Albert Botran, Albert Noguera, Albert Portillo, Alfons Pérez, Andreu Termes, Ángel Camacho, Anna Gabriel, Anna Saliente, Antoni Montserrrat, Antonio Gómez Villar, Arnau Barquer, Arnau Cobo, Arnau Comajoan, Arnau Mayans, Benet Salellas, Bernat Lavaquiol, Carles Viñas, Carme Bernat, Consol Saenz, Daniel Raventós, David Caño, Eloi Gummà, Eloi Mayordomo, Eloi Sendrós, Eulàlia Reguant, Eva Miguel, Fàtima Cevallos, Gerard Nogués, Georgina Monge, Gil Hortal, Ignasi Bea, Ignasi Bernat, Irene Escorihuela, Ivan Montemayor, Jaume Montés, Joan Martínez Alier, Joan Miró, Joan Teran, Jordi Campa, Jordi Martí Font, Jordi Mir, Jordi Sant, Jose Mansilla, Julià de Jodar, Júlia Humet, Júlia Vigó, Laia Mauri, Laure Vega, Marc Cerdà, Margalida Ramis, Mariona Lladonossa, Mariona Motjé, Marta Guillaumes, Martí Majoral, Mercè Cortina, Mireia Vehí, Mònica Clua, Montse Santolino, Natàlia Sánchez, Nando Zamorano, Nuri Soto, Núria Gibert, Ortésia Cabrera, Ozgur Gunes, Ramon Usall, Roc Solà, Roger Guimerà, Sara Gil Morales, Sergi Grimau, Su Moreno, que són una cinquantena, però volem sumar el màxim de veus al projecte i en vindran més.

Per garantir que els números en paper siguin el màxim respectuós amb el medi ambient ens hem unit a l'Institut de l'Ecoedició. La direcció artística de la revista encapçalarà 131 disseny gràfic que ha desenvolupat projectes com Fossa o el nou disseny de Serra d'Or. La web l'han elaborat el projecte d'economia social Dobke que ha desenvolupat les webs de Jacobin Brasil i Jacobin Llatinoamèrica. Imprimirem als Països Catalans per responsabilitat i per tenir el mínim impacte ecològic.

Els enviaments es faran mitjançant Correus, empresa majoritàriament pública per respectar les condicions laborals dels missatgers.

Amb les nostres pròpies mans

«El treball voluntari és una escola creadora de consciència, és l'esforç realitzat a la societat i per a la societat com a aportació individual i col·lectiva, i va formant aquesta alta consciència que ens permet accelerar el procés del trànsit cap al comunisme.» Che Guevara

El projecte estarà principalment basat en el treball voluntari i militant de desenes de persones. Tindrem dues persones alliberades de les seves feines per dedicar-se en cos i ànima a desenvolupar el llançament de la revista (edició i administració).

Es treballarà per remunerar totes les tasques relacionades amb la revista, de moment, començarem per les tasques especialitzades (web, impressió, etc.) i amb gran càrrega de feina, així com aquelles fortament precaritzades i poc reconegudes (disseny, il·lustració, fotografia, etc.). I fent-nos nostre el lema del primer número de Solidaridad Obrera: els beneficis d’aquesta revista seran destinats a la propaganda, l’organització i la cultura de la classe treballadora.

La història del moviment obrer està íntimament lligada a les seves formes d'expressió i propaganda. Les col·laboracions entre institucions obreres i cooperatives de treballadors són freqüents en moments a la història on el moviment ha volgut encarar l'expansió de la batalla d'idees. El cas del Arbeiter-Illustrierte-Zeitung als anys vint lligat al KPD i a la Komintern però publicat per una empresa propietat de Willi Münzenberg o el cas de Tribune la revista socialista més antiga del Regne Unit, fundada el 1937 i rellançada el 2018 amb l'esforç en conjunt dels principals sindicats britànics, i l'americana Jacobin. Aquesta aliança permet tenir el millor d'un projecte lligat al moviment alhora que permet interactuar i tenir la llibertat d'arribar molt més enllà de les seves pròpies fronteres tant pel que fa a professionalitat com de lligam polític.

En aquest cas sumem forces el Centre d'Estudis de la Unitat Popular i Radical Books Cooperativa que som les entitats impulsores d'Onze.

Mai més soles

Arreu estan naixent revistes similars i des d'aquest moment estarem enllaçades i coordinades amb la majoria de les revistes d'esquerres del món i dels moviments d'alliberament dels cinc continents. Rebrem continguts de primera mà d'arreu fomentant xarxes de solidaritat internacionalista que trenquin les perspectives eurocèntriques. Serem una veu de l'esquerra catalana al món per explicar que passa als Països Catalans, perquè el món no ens mira, però podem intentar que algú ens escolti.

Quan sortirà?

Pocs dies després de la finalització del Verkami anunciarem la presentació (o presentacions) oficial de la revista, el llançament de la web i del primer número, que ja està en preparació i que rebreu ben aviat!

Les recompenses

Les recompenses que s'ofereixen amb aquest micromecenatge són: Subscripció anual digital i revista trimestral, Làmina dissenyada per Milvietnams i la Bossa serigrafiada dissenyada per Milvietnams.

I això d’Onze a què ve?

Si l’Onze de Setembre de 1714 les esperances d’un poble queien en la llarga nit de l’opressió, poc més d’un segle després l'onzena tesi sobre Feuerbach –escrita per Marx el 1845– ens conjurava a no només interpretar el món i a transformar-lo. D’aquell esglai i d’aquesta conjura som hereves. La voluntat de transformar tot allò que ha de ser transformat i d’obrir totes les caixes dels trons que hagin de ser obertes és la que ens anima a impulsar aquest espai de debat i transformació.

Ens podeu trobar a X (Twitter), a Instagram, a Telegram.

Preguntas frecuentes

  • Per què Onze?

    «Els filòsofs només han interpretat, de maneres diferents, el món; el que cal fer és transformar-lo.» Deia Karl Marx a l’onzena tesi sobre Feuerbach i l’Onze de Setembre de 1714 era derrotada la ciutat de Barcelona després d’un llarg setge. Aquest terme ens remet a l’alliberament total per al qual treballem, incloent-hi el feminisme i l’ecologisme.

  • Què diferencia aquest projecte d’altres similars?

    Onze és un projecte que a diferència d’altres projectes independents estableix una relació d’organicitat amb la Unitat Popular, un espai que vol generar, produir i reproduir idees, impregnar-se de nous debats i contribuïr en el conjunt del camp popular i l’esquerra catalana.

  • Quin és l'objectiu principal de la nostra revista?

    Fer bullir l’olla dels debats públics i dels problemes candents de la nostra societat des d’una perspectiva independentista, socialista, feminista i ecologista aportant eines perquè aquesta avanci.

  • Quin és el nostre enfocament editorial i quins temes prioritzem?

    Treballarem sobre els problemes més candents del nostre temps. Volem aportar eines per construir una anàlisi de les estructures del capitalisme al nostre país i internacionalment; una actualització de la composició de classes nacional; una anàlisi de les formes de construcció nacional dels Països Catalans des de l'esquerra; traçar una genealogia històrica del moviment obrer i popular; recuperar la memòria històrica de l'independentisme d'esquerres; generar i traduir els principals debats del feminisme i el moviment LGBTIQ+ des d'una perspectiva no identitària. Així com entendre i combatre la repressió, el creixent autoritarisme i l'auge de l'extrema dreta; analitzar el canvi climàtic des d'una perspectiva ecosocialista i com ens afecta en el nostre marc de lluita de classes; obrir els principals debats al voltant de la cultura des d'una perspectiva socialista i arrelada a la nostra realitat; i, en últim lloc, afrontar la qüestió organitzativa i els seus debats derivats.

  • Com puc col·laborar o enviar propostes d'articles a la revista?

    La redacció és qui recollirà les diferents propostes que puguin sorgir així com treballarà per recollir el màxim de debats per donar-los una projecció a la revista. Si vols proposar un article o un tema de debat ens pots escriure a [email protected]

  • Com es finança la nostra revista?

    La revista ara mateix rep finançament públic i serà una realitat a partir de les subscripcions i les aportacions tant dels mecenes d’aquesta campanya de micromecenatge com dels nous subscriptors que sorgeixen posteriorment. Per tant, vol ser una eina autogestionada que complementi les aportacions de les subscripcions a partir de publicitat, una publicitat que reforci la xarxa amb l’economia social i solidària del país.

  • Quina és la nostra política de privacitat respecte a les dades dels usuaris?

    En el marc de la subscripció, les dades dels usuaris estan en mans de Radical Books Cooperativa i del Centre d’Estudis Unitat Popular, seguint en tot moment la legislació establerta. En aquest sentit, ens comprometem a no utilitzar les dades d’usuaris més enllà dels usos de la revista llevat que l’usuari hagi acceptat rebre informació tant de Radical Books Cooperativa com del CEUP.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

15 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Onze revista

    Onze revista
    Autor/a

    8 meses

    Gràcies, Ignasi!

  • Ignasi Hosta

    Ignasi Hosta

    8 meses

    Sort i encerts!

  • Ateneu La Fonera

    Ateneu La Fonera

    9 meses

    Ara sí! Des de la CUP Mallorca i l'Ateneu Popular la Fonera, molta sort i encerts!

  • Onze revista

    Onze revista
    Autor/a

    9 meses

    Gràcies companyes de La Fonera i La Clau!

  • Pau Oliver

    Pau Oliver

    9 meses

    Des de La Fonera vos desitjam sort i molts d'encerts!

  • CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, CUP

    CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, CUP

    9 meses

    endavant amb el projecte

  • Molta força!

  • Toia codina

    Toia codina

    9 meses

    A on enviareu la revista si no teniu la meva adreça? Ànims en el nou projecte.

  • Onze revista

    Onze revista
    Autor/a

    9 meses

    Gràcies, Epo!

  • EPO REIG

    EPO REIG

    9 meses

    molta sort i salut!!!!!!!

#10 / Onze ja és una realitat

Divendres vam acabar exitosament el Verkami superant les 250 subscripcions.

Onze ja és tota una realitat.

Els propers dies us farem arribar a totes les mecenes el formulari perquè pogueu facilitar-nos les dades necessàries per enviar-vos les recompenses i el primer número de la revista en paper.

+ info

A X (Twitter), a Instagram, a Telegram.

#09 / Últimes hores: arribem a 260?

Bon dia mecenes i subscriptors d'Onze,

Encentem les últimes hores de la campanya de micromecenatge d'Onze. Volem fer un últim esforç per assolir l'objectiu de 20.000€ però també assolir la xifra de 260 verkamistes.

Aquesta setmana hem enviat a producció les làmines i les bosses. La pàgina web ja està en marxa i el primer número de la revista en paper està en fase de disseny, tot per tenir-la llesta el més aviat millor. Ja estem pensant el segon número en paper.

A les que ja us heu fet subscriptores: moltes gràcies! Però a poques hores d'acabar la campanya us demanem que ens ajudeu a assolir els objectius fent difusió de la campanya, explicant perquè us heu fet subscriptores o difonent els avançaments del primer número que us hem anat explicant en aquesta pagìna.

+ info

A X (Twitter), a Instagram, a Telegram.

#08 / Dia 34: Primers autors i articles públics

Passen els dies i mica en mica anem aconseguint l'objectiu que ens vam proposar perquè surti a la llum pública Onze i esdevingui una eina per al debat i la crítica socialista.

Aquests dies a les nostres xarxes socials hem anat fent públics els autors i els títols dels articles del primer número en paper.

Aquí en teniu un tastet:

+ info

A X (Twitter), a Instagram, a Telegram.

#05 / Dia 19: A punt per arribar a l'equador de la campanya

Bon dia,

Estem a punt d'arribar a l'equador de la campanya de micromecenatge. És per això que aprofitem per explicar-vos les principals novetats que hem anat explicant aquests dies així com les opinions de diverses persones col·laboradores d'Onze.

1. Som més de 70 persones col·laboradores.

Albert Botran, Albert Noguera, Albert Portillo, Alfons Pérez, Andreu Termes, Ángel Camacho, Anna Gabriel, Anna Saliente, Antoni Montserrrat, Antonio Gómez Villar, Arnau Barquer, Arnau Cobo, Arnau Comajoan, Arnau Mayans, Benet Salellas, Bernat Lavaquiol, Carles Viñas, Carme Bernat, Consol Saenz, Daniel Raventós, David Caño, Eloi Gummà, Eloi Mayordomo, Eloi Sendrós, Eulàlia Reguant, Eva Miguel, Fàtima Cevallos, Gerard Nogués, Georgina Monge, Gil Hortal, Ignasi Bea, Ignasi Bernat, Irene Escorihuela, Ivan… leer más

#04 / Dia 14: el primer número

Vam anunciar que el primer número en paper d'Onze ja estava marxa. Avui us volem explicar que tots els números en paper d'Onze seran monogràfics.

I el primer número, llavors?

Revolució

2 1 f. [LC] Canvi total, radical

2 2 f. [LC] [PO] Canvi fonamental en l’organització política, en el govern o en la constitució d’un estat

En aquest video podeu trobar més informació.

+ info

A X (Twitter), a Instagram, a Telegram.

#02 / Dia 9: Sumem més col·laboracions

Avui sumem a 1️⃣1️⃣ persones més que col·laboraran a Onze: Antoni Montserrat, Bernat Lavaquiol, Consol Saenz, David Caño, Eloi Sendrós, Fatima Cevallos, Georgina Monge, Jordi Campa, Mostafà Shaimi i Ortésia Cabrera.

Són 11 persones que se sumen a les col·laboracions ja anunciades la setmana passada: Albert Botran, Albert Noguera, Albert Portillo, Alfons Pérez, Andreu Termes, Ángel Camacho, Anna Gabriel, Anna Saliente, Antonio Gómez Villar, Arnau Barquer, Arnau Cobo, Arnau Comajoan, Arnau Mayans, Benet Salellas, Carles Viñas, Carme Bernat, Daniel Raventós, Eloi Gummà, Eloi Mayordomo, Eloi Sendrós, Eulàlia Reguant, Eva Miguel, Gerard Nogués, Gil Hortal, Ignasi Bea, Ignasi Bernat, Irene Escorihuela, Ivan Montemayor, Jaume Montés, Joan Martínez Alier, Joan Miró, Joan Teran, Jordi Martí Font, Jordi Mir, Jordi Sant,… leer más

#01 / Dia 2: Les principals preguntes en 6 imatges

Ahir vam començar la campanya de micromenatge del projecte Onze. Moltes gràcies per la rebuda!

Queden 39 dies per recollir la quarta part del pressupost necessari per fer sostenible aquesta revista de crítica socialista pensada per interpretar i transformar la realitat. Per fer realitat un altaveu i trinxera ample per construir un present de llibertat.

Com que sabem que teniu preguntes, hem sintetitzat les respostes en 6 imatges.

Perquè Onze

Perquè Onze
Perquè Onze

L'essència d'Onze

L
L'essència d'Onze

D'on ve Onze

D
D'on ve Onze

Com serà Onze

Com serà Onze
Com serà Onze

Com farem Onze

Com farem Onze
Com farem Onze

I ara què? Quan veurà la llum Onze

I ara què? Quan veurà la llum Onze
I ara què? Quan veurà la llum Onze

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies