EL RASTRE D'ULISSES, un documental sobre l'exili
El rastre d’Ulisses és un documental que segueix les traces que tot exili deixa en aquells que han hagut de marxar de casa seva i s’han vist empesos a abandonar la seva terra contra la seva voluntat. L’audiovisual parteix de la premissa que la condició d’exiliat és universal, o el que és el mateix, que malgrat partir de contextos històrics, geogràfics, polítics, socials i familiars completament diferents, totes les persones que han hagut de deixar enrere, i a la força, una vida ja construïda, poden arribar a compartir uns mateixos sentiments. En altres paraules, l’essència de l’exili, la condició del refugiat, la seva solitud i els seus temors, la seva tristesa i els seus anhels, són independents del temps, el lloc i la manera en què l’exili ha tingut lloc, és a dir, de les circumstàncies vitals de cadascú.
COM S'ESTRUCTURA?
El documental, d’una durada aproximada de 25 minuts, consta de set parts estructurades en un pròleg, cinc capítols i un epíleg, totes elles inspirades en personatges i fragments de L’Odissea d’Homer, text fundacional de la cultura occidental i primera obra sobre l’exili. Els cinc capítols constitueixen cinc microrelats (el moment de la partida, l’art com a mecanisme de canalitzar l’enyorament, l’evocació de la llar a partir d’un objecte familiar, l’esperança de retrobar la terra i la necessitat de recordar els fets i fer justícia) que ajuden a construir el macrorelat, l’essència i el fil conductor del qual és l’emoció lligada a l’experiència traumàtica i forçada de l’exili. La part més purament documental de la peça (les entrevistes) es construeix i pren sentit mitjançant una part ficcionada paral·lela que, sense cap voluntat de reproduir explícitament les anècdotes que expliquen els protagonistes, representa al·legòricament l’estat d’ànim inherent als diferents apartats de la peça.
LES VEUS DE L'EXILI
La procedència dels testimonis pretén reflectir no només la universalitat del fenonem sinó també la rellevància històrica que l’exili ha tingut a Catalunya durant el segon terç del segle passat. D’aquesta manera, el documental recull les vides de sis catalans i espanyols exiliats a finals de la Guerra Civil (la majoria d’ells a França i Amèrica del Sud) i les de set exiliats a Catalunya procedents d’arreu del món (Xile, Argentina, Palestina, Guinea Equatorial, el Sàhara Occidental i el Tibet). La construcció del relat no es fa a partir d’una certa estructura històrico-cronòlogica ni tampoc no pretén elaborar cap discurs polític o ideològic. Ben al contrari, la voluntat és que els fets (o els sentiments, encara millor) surtin a flor de pell i que, intuïtivament, guiïn l’espectador a través de les pinzellades que ofereixen els testimonis. Tanmateix, “El rastre d’Ulisses” no és només una col·lecció de veus i rostres que expliquen el que implica viure l’exili en primera persona. Aquí el fons comparteix protagonisme i rellevància amb la forma. La manca de mitjans tècnics i humans, i la limitació temporal vénen compensades per bones dosis d’imaginació i de recursos visuals i poètics. Creiem que és possible donar una forma personal, diferent i insubornable a l’entramat de vides que presentem. Aquests bocins d’exili que hem anat recollint i que desgranem en el documental cobren vida no només per ells mateixos, sinó també a través d’un teixit poètic que els recolza i intenta interpretar-los. En definitiva, es tracta de seguir, ni que sigui des de la distància que proporciona el temps, les petjades d’Ulisses que ens condueixen de Troia i el Jònic als exiliats d’avui, els d’ara i els de sempre.
PER QUÈ?
El rastre d’Ulisses és el nostre projecte final de carrera però el que realment ens ha mogut a escollir la temàtica de l’exili són les nostres inquietuds personals i l’oportunitat d’explicar una versió de la història (la dels perdedors) sovint oblidada o enterrada.
EL COST
Necessitem 800 €, que destinarem bàsicament a cobrir els costos del rodatge (lloguer de material d’il·luminació, òptiques i càmeres) i les despeses de producció.
QUI SOM?
Som el Marc Farràs Piera, la Roser Graell Calull, la Maria Padró Casas i la Montse Martínez Rocasalva, estudiants d'últim curs de llicenciatura en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
FITXA TÈCNICA
Títol El rastre d'Ulisses
Any 2011
Duració 25 minuts aprox.
Gènere Documental
Format HD 16:9
Idioma Català / Castellà
Subtítols disponibles anglès / francès / italià
EQUIP TÈCNIC i ARTÍSTIC
Un documental de: Marc Farràs Piera, Roser Graell Calull, Montse Martínez Rocasalva, Maria Padró Casas
Direcció de fotografia (ficció): Oriol Vila López
Música: Pere Tió Peig
Actriu: Mar Soler Andreu
2 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Daniel H.
Hola
Estoy lanzando una campaña de apoyo a proyectos interesantes para que puedan ser grabados en máxima calidad con las nuevas RED SCARLET-X
http://danielhernandezaudiovisual.blogspot.com.es/p/red-scarlet-x.html
Ánimo con vuestro proyecto!
Javier
¿Por qué solicitando mecenas y ayudas de todo aquel que quiera, las explicaciones que dan no son aptas para la lectura de todo el mundo, pudiendo y sabiendo hacerlo?
Una pena faltar al respeto así a todos los mecenas o posibles mecenas.