#04 /
Defensant el teu dret a rebre una informació sense imposicions polítiques
23 Abril 2015
Ja portem poc més de 10 dies de campanya, i continuen les adhesions a la lluita engegada pel Col·legi de Periodistes contra els blocs electorals. Des dels col·lectius professionals de Periodistes d'Andalusia, Múrcia, Euskadi i La Rioja han manifestat el seu suport a la iniciativa i en pròximes juntes decidiran quina serà la seva contribució més enllà de compartir el projecte.
Mentrestant, municipis com Sant Vicenç dels Horts han aprovat mocions en les que es rebutja el sistema de blocs electorals i es mostra a favor de fer servir els criteris periodístics en la cobertura informativa de les eleccions municipals.
Una petició semblant és la que ha fet arribar el Sindicat de Periodistes de Catalunya a municipis com l'Hospitalet de Llobregat o la Carta oberta que el Comitè Professional de BTV va enviar al Consell d’Administració amb el suport de tota la redacció.
Són sistemes de pressió per aconseguir que una vegada per totes es posi fi a aquesta anomalia europea. Però cal insistir encara més, com a col·lectiu professional, en que la informació electoral ha d’estar vinculada a l’actualitat, vetllar per la pluralitat, la qualitat, el rigor i la imparcialitat.
Per tant, us animem a continuar difonent la campanya de Verkami per aconseguir el suport econòmic suficient per poder presentar la nostra reivindicació davant del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.
Cinc periodistes que treballen en l'àmbit local ens fan arribar les seves opinions sobre el sistema de Blocs Electorals. I contribueixen, de manera pública, fent una aportació a la campanya que ha de permetre al Col·legi de Periodistes de Catalunya portar aquesta anomalia europea al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.
"LOS BLOQUES HACEN QUE LOS PERIODISTAS TENGAN QUE DEDICAR MÁS TIEMPO A CONTAR LOS SEGUNDOS QUE A TRATAR LA INFORMACIÓN"
Mari Carmen Gallego
¿Cuál es tu postura en relación con los bloques electorales?
Estoy en contra de los bloques electorales porque no se fundamentan en el interés periodístico y aportan poca información. Es estúpido hacer una crónica de 20 segundos cuando igual la noticia es interesante y en cambio hacer una de un minuto y medio aunque la información no sea resaltable.
¿Qué repercusión crees que tiene esta práctica en tu trabajo como periodista y, genéricamente, en el derecho a la información?
… leer más
"No crec que el meu país, que tots plegats, necessitem un projecte com aquest, el que cal..." Res més. No és que ningú hagi tallat. O que a l'autor de la frase li agradi el suspens. És que s'ha acabat el temps. Han estat tres segons, podria no ser cap ficció, el que aquest partit tenia assignat en aquest espai informatiu, que durant la campanya electoral sentim a les ràdios i televisions públiques i que coneixement com a "bloc electoral". Durant aquests quinze dies, el cronòmetre segresta el debat polític. I el que fins aleshores havia estat la feina periodística d'ensumar, triar i explicar què està passant, esdevé un pur mercadeig controlat en l'ordre i els minuts i segons que li corresponen a cada partit polític. Periodisme? Per enlloc.
Són els mateixos partits polítics els que es fan el "vestit" segons… leer más
La Federació de Periodistes Europeus (EFJ) i la Federació Internacional de Periodistes (IFJ), han presentat una queixa formal al Consell d'Europa sobre els "blocs electorals" a instàncies del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Les dues organitzacions comparteixen amb el Col·legi que aquesta anomalia europea representa una "interferència política en el treball editorial i viola l'article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, que consagra explícitament la llibertat d'opinió i de rebre i difondre informacions i idees sense ingerència d'autoritats públiques".
A través d'una plataforma per promoure la protecció dels periodistes, el Consell d'Europa recull, analitza i intercanvia informació sobre violacions de la llibertat de premsa i mitjans de comunicació a nivell europeu. I és a instàncies d'aquesta queixa, que el Consell d'Europa pot demanar explicacions i aclariments als estats membres.
… leer más
A poques hores de començar la campanya electoral, la iniciativa de micromecenatge impulsada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, a través de Verkami, va sumant adhesions. A més dels col·legis i organitzacions professionals, també s’ha afegit a les últimes hoers el Sindicat de Periodistes d’Andalusia, des d’on s’ha insistit en què “els blocs electorals trenquen la el dret a la informació en llibertat”.
També aquests dies hi ha hagut municipis que han fet seva la petició del Col·legi de Periodistes, que va animar a presentar i aprovar mocions a favor de la llibertat de premsa, contra els blocs electorals, i que deixessin treballar sense interferències els periodistes. Sempre s’ha mantingut que només cal voluntat política, com ha quedat demostrat en alguns municipis com [Sant Vicenç dels Horts] (http://comunicacio21.cat/noticies-comunicacio21/110568-radio-sant-vicenc-tambe-es-lliura-dels-blocs-electorals, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, o Bellvei… leer más
“Censura”, “intromissió inacceptable”, “vulneració de les llibertats d’expressió i d’informació”… La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, no va escatimar qualificatius a l’hora de manifestar-se en contra dels anomenats “blocs electorals” en la roda de premsa del passat 13 d’abril a la sala d’actes de l’entitat en la qual es va anunciar la demanda que farà el Col·legi davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg en contra d’aquesta pràctica.
Però què en pensen els representants polítics dels blocs electorals? Quines postures mantenen hores d'ara? Ho han explicat a "Report.cat", la nova plataforma del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Pots llegir-ho des d'aquest enllaç
Ja portem poc més de 10 dies de campanya, i continuen les adhesions a la lluita engegada pel Col·legi de Periodistes contra els blocs electorals. Des dels col·lectius professionals de Periodistes d'Andalusia, Múrcia, Euskadi i La Rioja han manifestat el seu suport a la iniciativa i en pròximes juntes decidiran quina serà la seva contribució més enllà de compartir el projecte.
Mentrestant, municipis com Sant Vicenç dels Horts han aprovat mocions en les que es rebutja el sistema de blocs electorals i es mostra a favor de fer servir els criteris periodístics en la cobertura informativa de les eleccions municipals.
Una petició semblant és la que ha fet arribar el Sindicat de Periodistes de Catalunya a municipis com l'Hospitalet de Llobregat o la Carta oberta que el Comitè Professional de BTV va enviar al Consell d’Administració amb el suport de tota la redacció.
… leer más
El Colexio Profesional do Xornalistas de Galicia s'ha afegit a la campanya #NOalsblocs engegada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els seus responsables han fet arribar el seu suport a la iniciativa de portar aquesta anomalia europea davant del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.
Avui, que fa tot just quatre dies que ha començat la campanya, podem fer una primera valoració, amb totes les precaucions que cal tenir. Però és força positiva si tenim en compte que hem aconseguit un 24% de l'objectiu econòmic que volem assolir, que la difusió ha estat molt bona i que ha tingut bona acollida sobretot entre els mateixos professionals.
Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, però, us animem a continuar difonent i fer extensiva la campanya, sobretot en aquesta segona setmana que començarem i que, segons els experts, serà molt més complicada.
Diferents mitjans de comunicació catalans s'han fet ressò a les últimes hores de la iniciativa presentada ahir pel Col·legi de Periodistes de portar el tema dels blocs electorals al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg.
Si vols donar un cop d'ull o consultar el què s'ha dit fins ara, aquí tens alguns enllaços:
Des de BTV recorden que aquest 2015 està farcit d'eleccions i que els blocs electorals estan de nou en el punt de mira del Col·legi de Periodistes. Aquest cop, però, insisteixen en què es vol anar més enllà i portar aquesta qüestió al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg i que per això s'ha engegat una campanya de micromecenatge a través de Verkami.
També pots escoltar la informació a Catalunya Ràdio amb les declaracions de Carles Prats, responsable del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Unes declaracions que s'han convertit en el so del dia a d'altres plataformes
O consultar la notícia del @324… leer más
La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el vocal de la Junta Carles Prats, van fer públiques ahir, 13 d'abril, les iniciatives que s’impulsaran des del Col·legi per continuar defensant la supressió dels blocs electorals. Unes actuacions que, com van informar ahir, passen per presentar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després d'haver esgotat totes les vies jurídiques espanyoles, arribant fins el mateix Tribunal Constitucional.
Per aconseguir fer front als costos derivats de la presentació de l'escrit de demanda, i el seu posterior seguiment davant del Tribunal d'Estrasburg, Bonet i Prats van explicar que s'ha posat en marxa a partir d'aquest dilluns 13 d'abril la campanya de micromecenatge. La previsió inicial supera els 12.000€, la meitat dels quals els assumirà el propi Col·legi, i la resta amb l'aportació voluntària dels periodistes i ciutadans que col·laborin econòmicament en la iniciativa, a través de Verkami .
… leer más
3 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
manuel
En el caso de que no consigáis finalmente los 6.000 euros, ¿qué haréis?
Contestadme sólo en esta sección de preguntas y respuestas.
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Autor/a
David,
Muchas gracias por tu sugerencia.
Entre las recompensas existen algunos cursos tipo webinar que pueden ser de interés para cualquier público.
En cualquier caso resulta muy complicado modificar las recompensas una vez iniciada la campaña.
Un saludo.
David Magaña
Me gustaría hacer un pequeño aporte, pero a falta de dinero, buenas son ideas: me he fijado en que las recompensas que ofrecéis pueden interesar mucho a periodistas o estudiantes, pero no a la gente de la calle. Una recompensa para ellos iría bien.