Què són l'Anuari dels Silencis Mediàtics i l'Observatori Mèdia.cat?
L' Anuari dels Silencis Mediàtics és un projecte de periodisme d'investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. L'Anuari de 2015 presentarà dotze reportatges en profunditat sobre dotze temes que durant l'any 2014 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans i donar-los veu per tal que arribin al coneixement de la societat.
Mèdia.cat, l’Observatori crític dels mitjans, és un portal web que analitza els mitjans de comunicació i treballa per difondre i defensar un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Mèdia.cat publica diàriament notícies sobre el tractament que aquests fan de determinats temes; periòdicament edita informes monogràfics sobre aspectes concrets de l’actualitat i també compta amb una secció d'opinió articles d’opinió al voltant dels mitjans i el periodisme.
Quines novetats presenta enguany l'Anuari?
Per a l’edició del 2015 l’ Anuari presentarà tres novetats destacades. En primer lloc, incorporarà un almanac dels mitjans de comunicació: de manera molt visual i concisa, repassarem els fets més importants relacionats amb el periodisme crític i els silencis mediàtics de cada mes de l’any 2014, i ho farem a través dades, infografies i calendaris amb els temes silenciats. En segon lloc, les pàgines interiors de l’Anuari s’editaran a dues tintes, amb l’objectiu de fer-lo més atractiu i donar més possibilitats a les infografies. En tercer lloc, renovarem el web de l’Anuari i el convertirem en un portal dedicat als Silencis Mediàtics, on es podrà navegar per tots els reportatges publicats en les diferents edicions.
Com serà el nou Mèdia.cat?
Volem renovar l’ Observatori Mèdia.cat per tal que inclogui més anàlisi, més participació i més continguts. Això vol dir, en primer lloc, renovar el web perquè tingui un disseny més actual i adaptable a mòbils i tauletes; i també perquè permeti accedir més fàcilment als continguts. En segon lloc, volem obrir-lo a la participació dels usuaris tot creant continguts col·laboratius fets amb les aportacions dels lectors, així com oferir la possibilitat de deixar-hi comentaris. També ampliarem l’apartat d’opinió amb més articles i opinions de tots els Països Catalans. L’Observatori continuarà publicant articles d’anàlisi diàris i informes amb més profunditat.
A què destinarem les vostres aportacions?
Les aportacions dels micromecenes són bàsiques per què l'Anuari i la renovació de Mèdia.cat siguin possibles. Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat.
El 80% del finançament de l' Anuari Mèdia.cat es basa en el micromecenatge. La resta del finançament deriva dels acords amb el suport de sis universitats, els estudiants de les quals redacten sis temes de l'Anuari. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida i el Col·legi de Periodistes. En el cas de l’ Observatori Mèdia.cat, el finançament prové de les quotes dels socis del Grup Barnils i del suport estructural de la Fundació Catalunya, que des de fa un parell d’edicions també col·labora amb l’Anuari Mèdia.cat. Pol·len Edicions és l'editorial encarregada de garantir la impressió i la distribució de l'Anuari en paper.
Els 15.000 euros d’aquesta campanya aniran destinats a:
Remuneració als autors dels continguts de l’Observatori Mèdia.cat i de l’Anuari.
Renovació de la web de Mèdia.cat, amb nou disseny, noves seccions i nous continguts.
Redisseny de l’Anuari Media.cat, amb incorporació de nous apartats i més infografies.
Remuneració a la coordinació i l’edició de l’Observatori Mèdia.cat i de l’Anuari.
Difusió dels continguts.
Impressió, distribució i enviament de l’Anuari Mèdia.cat als mecenes.
Com s'elabora i com es trien els temes de l'Anuari i de l'Observatori?
L'equip de redacció de Mèdia.cat i l' Anuari hem treballat amb un llistat d'un centenar de candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem anat monitoritzant l'actualitat durant tot l'any 2014, seleccionant aquells temes que han tingut menys ressò. També hem fet un buidatge de diverses publicacions, hem realitzat una sèrie de contactes amb periodistes que treballen a mitjans i una entrevistes amb diversos col·lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Els dotze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una dotzena de periodistes estan treballant-los i investigant-los.
Per la seva banda, els temes diaris que tracta l' Observatori Mèdia.cat són escollits després d'un acurat anàlisi del tractament mediàtic que ha rebut un determinat tema el dia o els dies precedents. Algunes vegades, els temes són proposats pels propis usuaris de Mèdia.cat, que envien els seus suggeriments i/o comentaris per correu electrònic. Pel que fa als informes llargs, l'equip de l'Observatori Mèdia.cat, que manté contacte permanent i es troba de manera periòdica, aporta temes i propostes possibles a tractar. Si l'equip els aprova, s'encomanen a periodistes la trajectòria dels quals tingui a veure amb el tema.
Quina difusió fareu de l'Anuari i dels continguts de l'Observatori?
La difusió és la part més important dels dos projectes. L'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum, mentre que l'Observatori Mèdia.cat treballa per analitzar críticament la praxi periodística donant punts de vista alternatius i poc habituals. La versió impresa de l' Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta al web de l’Anuari.
L'Anuari es presentarà en societat pels volts del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió. Tot seguit farem una ronda de presentacions arreu dels Països Catalans, prioritzant aquells col·lectius i entitats que hagin invertit en el projecte i pobles i ciutats que no haguem visitat encara. El mateix dia que donarem a conèixer l'Anuari Mèdia.cat també presentarem la nova web de l' Observatori Mèdia.cat. A partir d'aquí, els continguts de Mèdia.cat es distribuiran gratuïtament pel portal i per les xarxes socials.
Qui coordina l'Anuari i l'Observatori Mèdia.cat?
Aquest any hi ha hagut un relleu en la coordinació de l’ Anuari Mèdia.cat. La nova coordinadora és Elisenda Rovira (Sant Llorenç Savall, 1985) @elisendarovira. És periodista i ha treballat a diversos mitjans de comunicació, entre els quals hi ha Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Actualment treballa en comunicació en una associació sense ànim de lucre i col·labora amb Mèdia.cat i Racó Català. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. L’Anuari també compta amb el suport en l’àmbit de la producció, realització i edició de continguts de la cooperativa Crític @SentitCritic.
La coordinació i l'edició de l'Observatori Mèdia.cat recau en el periodista Joan Canela (Barcelona, 1974) @JoanCanela. A més de ser redactor a Mèdia.cat, és col·laborador habitual de mitjans com Berria i Il Manifesto o les revistes ONGC i Directa. Ha coordinat la secció d’Internacional de la Directa. Entre 2008 i 2010 va ser corresponsal a Sud-àfrica per a El Periódico de Catalunya, Berria, Il Manifesto i El Temps.
De la promoció, difusió i comunicació d'ambdós projectes se n'encarrega la Laia Soldevila (Linyola, 1985) @Laia_Soldevila, que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.
Descripció de les recompenses
Informes de Mèdia.cat: L'Observatori Mèdia.cat publica, amb el suport de la Fundació Catalunya, informes periòdics sobre anàlisis del tractament que han fet els mitjans de comunicació sobre un determinat tema d'actualitat. Podeu veure alguns dels informes publicats prèviament, aquí. Les recompenses a partir de 20€ garanteixen la recepció dels informes de 2015 en primícia.
Gintònics contra el silenci: Enguany hem preparat un nou format de presentació dels temes de l'Anuari en primícia per les inversions de 35€ en amunt. Serà una trobada de micromecenes on s'ensenyarà el nou Mèdia.cat i s'explicaran els temes del nou Anuari tot fent un tast de gintònics. Tindreu més detalls de l'acte al llarg de la campanya.
Poster dels silencis mediàtics: Els posters dels silencis mediàtics serà un disseny exclusiu amb infografies d'algun dels elements que configuraran el nou disseny de l'Anuari Mèdia.cat. Durant la campanya, us en avançarem algunes característiques més.
Llibres de la col·lecció 'Periodistes': Des de fa uns dos anys el Grup Barnils i Edicions Saldonar han endegat una col·lecció de llibres per tractar més en profunditat temes que no han trobat el seu lloc en els grans mitjans. De moment, hi ha tres volums publicats: ‘Et presento el jutge Garzon’ de Sònia Bagudanch, ‘Castor: la bombolla sísmica’ de Jordi Marsal i Els senyors del boom’ de Gemma Garcia. Aquests mesos estem treballant en un quart volum, que ja us podem dir que estarà relacionat amb el franquisme i sortirà entre maig i juny d'aquest any.
Llibre 'Vint i Ramon Barnils': Enguany fa 14 anys que el periodista Ramon Barnils ens va deixar. Per recordar-lo, per conèixer-lo i per reivindicar-lo, el Grup Barnils va elaborar, junt amb DAU Edicions, el llibre 'Vint i Ramon Barnils', amb 20 converses amb familiars, amics i coneguts del Ramon, i el documental 'Barnils tal com raja', on es repassa la vida i la trajectòria del periodista. Amb la recompensa, us enviem les dues coses.
Col·lecció Anuari Mèdia.cat: La col·lecció implica rebre les tres darreres edicions de l'Anuari Mèdia.cat en paper + l'edició d'enguany. És una recompensa ideal si voleu tenir tots junts els silencis mediàtics dels últims 4 anys! (*En aquest pack no hi entra la primera edició de l'Anuari, ja que els exemplars estan esgotats).
Sopars tertúlia del Grup Barnils: Amb la recompensa de 300€ hi ha la possibilitat d'assistir, amb el cobert pagat, als sopars periòdics que el Grup Barnils organitza per als seus socis. Són sopars on es fa tertúlia off the record amb alguns dels protagonistes de l'actualitat.
4 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Mèdia.cat
Autor/a
Hola Pachi, de moment no ens plantegem editar l'Anuari en castellà. De totes maneres gràcies pel teu interès!
Pachi
Para cuando un Anuari en castellano?
Gracias!
Mèdia.cat
Autor/a
Moltes gràcies Joan!
Joanf90
Enhorabona per l'aconseguit fins ara i molta sort en aquesta última setmana de projecte al Verkami!