❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari Mèdia.cat: Els silencis mediàtics de 2011

L'Anuari Mèdia.cat 2012 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum dotze temes silenciats pels mitjans de com

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
264
Aportaciones
6.350€
De 3.200€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?

L'Anuari Mèdia.cat és, per sobre de tot, periodisme d'investigació. Presenta dotze reportatges en profunditat sobre dotze temàtiques que durant l'any 2011 han estat silenciades pels mitjans de comunicació dels Països Catalans.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS PELS MITJANS?

Als Països Catalans no existeix la censura, però això no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La censura, més enllà de la que apliquen els règims totalitaris i dictatorials, pren moltes i variades formes, i gairebé mai són òbvies. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

DE QUINS TEMES PARLAREU?

No podem dir-vos ara quins són els temes que veuran la llum a l'Anuari del 2012. Encara hi estem treballant i investigant, i fins a l'últim moment hi pot haver canvis. Potser durant els pròxims quaranta dies en podrem donar algun detall. Sí que podem dir-vos que l'Anuari inclourà dotze reportatges sobre temes polítics, socials, econòmics, laborals, ambientals...

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?

Durant tot l'any 2011, els responsables de Mèdia.cat han anat resseguint l'actualitat per determinar quines són les matèries més obviades. La tria dels dotze temes a investigar ha estat realitzada a partir de la selecció d'un centenar de propostes i d'un buidatge i seguiment minuciós dels principals mitjans catalans. Els dotze temes seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una dotzena de periodistes especialitzats estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ EN FAREU?

La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. Per tant, una bona difusió és clau per assolir aquesta fita. La versió impresa de l'Anuari es vendrà a les llibreries a partir d'un acord de distribució amb l'editorial Virus. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta al web de Mèdia.cat. L'Anuari es presentarà en societat el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió, amb l'objectiu d'assolir el màxim ressò mediàtic.

QUI IMPULSA EL PROJECTE?

L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Escacc. A més a més, enguany l'Anuari té el suport econòmic i humà del màster La Comunicació dels Conflictes Socials de la UAB, dirigit pel professor de periodisme Xavier Giró. El Col·legi de Periodistes de Catalunya també hi dóna suport finançant-ne la impressió.

PER QUÈ PENGEU EL PROJECTE A VERKAMI?

Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents socials diferents que treballen per fer-lo realitat. Enguany, aprofitant les oportunitats que ofereix el micromecenatge, volem ampliar la col·laboració a tots els ciutadans interessats a invertir en periodisme d'investigació independent i crític. Les vostres aportacions serviran per garantir uns reportatges de qualitat, assegurar una remuneració òptima pels redactors i editors del projecte, incrementar la difusió del producte (i, per tant, la difusió dels temes silenciats) i consolidar un projecte únic que aborda temes dels quals no parlen els grans mèdia.

QUI COORDINA L'ANUARI?

Els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà (@rogerpala) és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col·labora amb mitjans com El Temps, Nació Digital i la Directa. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ja va coordinar l'Anuari del 2011 i enguany repeteix l'experiència. Ho farà en companyia del periodista Sergi Picazo (@sergipicazo). En Sergi treballa a la secció de política d'El Punt Avui. També té un blog, El perseguidor, i col·labora en publicacions com la Directa. És membre del col·lectiu Contrast i ha participat en l'elaboració dels documentals Després de la pau, sobre els processos de reconciliació a Bòsnia i el Líban.

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?

L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana [Project Censored[(http://www.projectcensored.org/). Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. El primer Anuari Mèdia.cat fou publicat a mitjans de juny de 2011 i va recollir dotze reportatges sobre els temes més silenciats de l'any 2010, elaborats per un equip de periodistes especialitzats en la matèria que havien d’abordar. Podeu llegir sencer el primer Anuari Mèdia.cat en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?

Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d’informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

QUÈ FAREU ARA QUE HEU RECAPTAT ELS DINERS QUE DEMANÀVEU?

Haver recollit més diners dels que demanàvem el primer dia ens ha encoratjat per invertir aquests diners de més a ampliar el projecte de l'Anuari. Els nous reptes que ens hem posat són:

  • Si arribem a 3.900 euros, farem un web específic de l'Anuari, complementari i associat a Mèdia.cat, amb un disseny propi i ben treballat, que donarà molta més visibilitat als reportatges que no pas si pengéssim directament l'Anuari en PDF al web.
  • Si arribem a 4.500 euros, farem tres reportatges més. En total, seran quinze els temes silenciats que deixaran de ser-ho.
  • Si arribem a 4.900 euros, podrem assegurar la realització de presentacions públiques de l'Anuari a Palma i València, amb les corresponents campanyes de promoció. I si podem, com que els Pirineus no són frontera, també ho presentarem a Perpinyà.
  • Si arribem a superar la xifra de 4.900, tot el que recaptem a partir de llavors anirà directament destinat a finançar el Grup Barnils, Mèdia.cat i les seves respectives activitats.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    más de 12 años

    Hola Sedinis,

    Doncs hem anat enviant els anuaris a les adreces que els diferents mecenes ens han fet arribar, però hem vist que la teva no l'hem rebuda. No sabem si hi ha hagut algun problema, però et demanem que ens l'enviïs de nou a [email protected] i et farem arribar l'Anuari tan aviat com sigui possible.

    Gràcies per haver-te ficat en contacte amb nosaltres i esperem solucionar el problema.

    Fins aviat,

    Grup Barnils.

  • sedinis

    sedinis

    más de 12 años

    Bona tarda,

    fa uns 15 dies vau dir que començàveu a enviar els anuaris... pot ser que encara no m'hagi arribat?

    Moltes gràcies!

Volver a todas las actualizaciones

#08 / El cost de la investigació

L’èxit a Verkami de l’Anuari impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils ens ha sorprès a tots. Sabíem que podíem aconseguir els 3.200 euros inicials, però en cap cas vam pensar que això aniria tant ràpid. La primera conclusió és que un altre periodisme interessa, que hi ha un seguit de temes que els grans mitjans de comunicació no han tractat, per que no els consideren una prioritat, perquè creuen que no són apropiats per al seu públic, perquè són problemàtics... l’etcètera pot ser molt llarg. El cas és que aquests temes no hi apareixen, però el que ens diu l’èxit de l’operació Verkami de l’Anuari és que a diferència d’aquests grans mitjans hi ha molta gent sí que considera aquests temes com a rellevants, i els vol conèixer. I per això fa la seva aportació a través d’aquesta web.

La segona conclusió és que la investigació periodística és una qüestió que continua generant adeptes, que té el seu públic i que es troba molt a faltar en els mitjans de comunicació d’aquest país. Atenció, cal no confondre el periodisme d’investigació amb el periodisme que trafica amb dossiers, que també existeix.

L’Anuari és periodisme d’investigació, i això ho saben els que hi han fet la seva aportació a través d’aquesta web. I en volen i en volem més. Però l’èxit d’aquesta iniciativa no ens ha de fer oblidar que en aquest cas concret hi ha molta feina voluntarista, que els diners que ara es recapten amb prou feines serveixen per publicar aquest recull de reportatges, però no per pagar tota la feina que farà cadascun dels periodistes que hi treballi. Ens enganyaríem si penséssim que amb 3.200 euros es pot pagar tot el periodisme d’investigació que contindrà l’Anuari. Aquest tipus de periodisme és car, també per això alguns mitjans de comunicació han deixat de practicar-lo. I és car perquè cal invertir-hi hores i hores de professionals que no es conformen amb les aparences o amb les declaracions de torn, sinó que busquen i busquen, que furguen en les contradiccions, que contrasten, que posen el rigor per davant de tot, que no s’espanten davant dels obstacles ni davant del poder dels objectius de les seves investigacions. I només així, a base de molta feina i molt d’esforç, s’aconsegueixen després uns resultats satisfatoris.

Sabem que el periodisme d’investigació és car però també sabem que interessa. Ara només cal que les empreses mediàtiques que vulguin apostar-hi sapiguen trobar un format per fer-ho rendible. I si les empreses no ho saben o no ho volen fer ho haurem de continuar provant-ho els periodistes.

 ORIOL CORTACANS

(Membre de la Junta del Grup Barnils)

1 comentario

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

  • anònima

    anònima

    casi 13 años

    "Ha" mi també m'ha sorprès... ;)

#11 / Quinze periodistes contra quinze silencis

Queden només tres dies perquè el recorregut de l'Anuari Mèdia.cat a Verkami arribi al seu final. L'experiència del crowdfunding ens ha permès viure moments molt intensos i emocionants. Ens ha fet constatar de nou el que ja sospitàvem –que el periodisme interessa– i ens ha omplert de motivació. Gràcies a les aportacions de més de 250 mecenes hem aconseguit dotar al projecte de solidesa i, al mateix temps, difondre encara més la iniciativa.

Avui no desvetllarem encara cap dels temes en què estem treballant. Si que parlarem, però, dels periodistes que estan elaborant els reportatges que formaran part de l'Anuari. Un grup de quinze professionals que en aquests moments estan ultimant els seus reportatges. Es tracta d'un equip plural –n'hi ha que són membres del Grup Barnils i n'hi ha que no– i creiem que força competitiu, que combina joventut amb veterania i on hi podrem trobar tan reporters free lancesleer más

#10 / Cap silenci dura eternament

I menys en aquesta època en que Internet i les xarxes socials han ampliat fins quasi l'infinit la pluralitat de les veus que poden fer-se sentir, encara que els mitjans tradicionals facin veure que encara no se n'han assabentat.

Cap silenci (ni cap secret) dura eternament, deu pensar el Rei espanyol ara que s'ha sabut que opinava realment dels colpistes del 23-F. Per molt lligat i ben lligat que tinguis el tabú sobre la Casa Reial. Precisament sobre la Casa Reial versava un dels reportatges de l'Anuari Mèdia.cat 2010. Llavors les informacions sobre la implicació d'Iñaki Urdangarín en casos de corrupció ja eren públiques a la premsa balear i en mitjans digitals, però cap gran mitjà “se n'havia assabentat”. Vam decidir que aquesta havia estat la tercera història més silenciada de l'any. Avui –ja impossible de… leer más

#09 / Vols que l’Anuari Mèdia.cat es presenti al teu poble o ciutat?



Els engranatges que faran possible l’Anuari Mèdia.cat d’enguany ja s’han començat ha activar. Després d’un seguiment mediàtic acurat dels mitjans catalans durant el 2011, els coordinadors ja han encomanat els 15 reportatges que formaran part de l’Anuari als seus respectius autors, que ja n’estan ultimant els continguts. La dissenyadora i maquetadora treballa en els primers esbossos de la pàgina web i en el disseny final que tindrà el projecte. Tot plegat perquè el proper 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d’Expressió, puguem fer la primera presentació pública de l’Anuari dels silencis mediàtics a Barcelona.


A partir d’aquí i gràcies a les vostres aportacions, també estem coordinant esforços per presentar la iniciativa arreu dels Països Catalans. A més de les presenentacions de València i Palma, volem, però, anar més enllà i portar l’Anuari per altres capitals del país.  leer más

#08 / El cost de la investigació

L’èxit a Verkami de l’Anuari impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils ens ha sorprès a tots. Sabíem que podíem aconseguir els 3.200 euros inicials, però en cap cas vam pensar que això aniria tant ràpid. La primera conclusió és que un altre periodisme interessa, que hi ha un seguit de temes que els grans mitjans de comunicació no han tractat, per que no els consideren una prioritat, perquè creuen que no són apropiats per al seu públic, perquè són problemàtics... l’etcètera pot ser molt llarg. El cas és que aquests temes no hi apareixen, però el que ens diu l’èxit de l’operació Verkami de l’Anuari és que a diferència d’aquests grans mitjans hi ha molta gent sí que considera aquests temes com a rellevants, i els vol conèixer. I per això fa la seva aportació a través d’aquesta web.

La segona conclusió és… leer más

#07 / Llum al final del túnel


El periodisme s’enfonsa en la incertesa i la desesperança. I amb raó: el tancament de capçaleres i els acomiadaments de periodistes són una constant i tot indica que en comptes d’aturar-se, el drama anirà a més.

Però, mentre el túnel sembla que s’allargui i s’enfosqueixi, l’anuari Media.cat del 2012 no para de créixer dia a dia. I això vol dir moltes coses, moltíssimes, però sobretot vol dir que la crisi no ho pot tot.

Els nostres referents a l’hora de crear l’anuari i el web Media.cat ho tenen clar: “L’opinió pública va molt per davant dels mitjans”, afirmen David Edwards i David Cromwell, impulsors de MediaLens. “Un dels nostres objectius és animar el públic a ser més actiu en la resistència a les narratives dominants”, rebla Mickey Huff, director de Project Censored. En resum, que la gent cada cop és menys… leer más

#06 / De la perdigonada al làser


L’era digital està associada a l’abundància d’informació i els principals problemes solen estar relacionats, de manera més o menys directa, amb l’empatx de notícies que no sempre som capaços d’assimilar o enquadrar raonablement. Aquest afartament podria generar la creença que internet ha liquidat els silencis informatius. Però una mirada més atenta demostra que molts temes s’escapen del radar del la premsa generalista. I, per molt que això estigui canviant, un tema no impacta realment en l’opinió pública fins que els mitjans massius no ho acaben incorporant a la seva agenda.

Quan l’any passat MediaCat va proposar a Escacc de col·laborar en l’Anuari, ens hi vam sumar amb entusiasme. El llibre assenyalava dotze temes als quals els donava una segona oportunitat ja que havien passat desapercebuts. De retruc, servia… leer más

#05 / A l’equador del projecte i #seguim!

Aquesta setmana en farà tres que vam penjar el projecte d’Anuari Mèdia.cat al web de Verkami buscant finançament. Al llarg d’aquests gairebé 20 dies han passat moltes coses. De fet, les primeres 13 hores ja en van passar moltes, perquè l’Anuari va aconseguir el finançament fixat per veure la llum. I després, dia rere dia, el projecte ha anat escalant i assolint cadascun dels nous reptes que es van plantejar des de Mèdia.cat. Gràcies a les vostres aportacions, l’Anuari no tan sols tindrà un web propi, sinó que s’han ampliat a 15 els reportatges que configuraran el projecte i s’ha garantit la seva presentació a València, Palma i Perpinyà.

Us recordem que el projecte seguirà actiu a Verkami fins al proper diumenge 4 de març. Si voleu invertir en l'Anuari Mèdia.cat i en consolidar el Grup Barnils, podeu seguir fent-ho fins aquesta data i, a més a més, us assegurareu el vostre exemplar de l'Anuari. leer más

#04 / Mèdia.cat entrevista als directors de Project Censored

Project Censored és una organització independent dels EUA que des de fa més de 30 anys estudia el funcionament de la censura moderna i tracta de formar una ciutadania crítica amb el discurs dominant als grans mitjans. Des de 1993 edita un llibre amb els 25 temes que consideren que han estat més silenciats pels mèdia del seu país, projecte en el que s'inspira el nostre Anuari Mèdia.cat. Un projecte que s'ha consolidat gràcies a esdevenir “una font fiable de notícies, que no defuig la controvèrsia i anima la gent a participar-hi directament”.

A l'entrevista, els directors del projecte, Mickey Huff i Andrew Roth, expliquen el seu suport a la forta tradició de periodisme independent que hi ha als EUA, la vinculació de destacats intel·lectuals en el seu projecte –inclosos Noam Chomsky i Howard Zinn- i la seva aposta per la formació de consciències crítiques entre els estudiants i pel periodisme ciutadà.

leer más

#03 / 15 reportatges necessaris



Publicar 15 reportatges –tres més, gràcies a l'èxit de la campanya de crowdfunding a verkami-- sobre assumptes que no van tenir cap o una ínfima presència en els mitjans a Catalunya aporta llum a aspectes de la nostra societat que la necessiten; suggereix zones d'actuació per als agents socials, econòmics i polítics; apunta mancances clamoroses del quefer quotidià dels principals mitjans, i assenyala línies addicionals d'investigació periodística i acadèmica per al futur immediat.

Que l'operació de finançament col·lectiu de l'Anuari de silencis mediàtics de Mèdia.cat hagi tingut èxit i que hagi estat tan ràpidament demostra que hi ha un coixí social conscient que els grans mitjans no acompleixen prou el contracte implícit –i en alguns casos explícit-- que tenen amb la societat, a saber, respondre a les seves necessitats i ser crítics amb els poders.

leer más

#02 / Això només ha fet que començar

Durant últims dies la gent del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Mèdia.cat hem viscut en un núvol. No ens acabem de creure que l'aventura de finançar l'Anuari Mèdia.cat 2012 mitjançant el micromecenatge hagi pogut tenir aquesta acceptació. Hem recaptat els 3.200 euros que necessitàvem per assegurar la viabilitat del projecte en menys de 24 hores! Ens sembla gairebé irreal, i ni en el millor dels nostres pronòstics ho haguessim imaginat. Que a hores d’ara portem més de 4.500 euros recaptats, i encara tinguem per endavant més de trenta dies de crowdfunding, ens sembla increïble. Per tant, primer de tot, agraïr les vostres aportacions. Des de les més modestes fins a les més quantioses, totes són molt importants.

La primera reacció que vam tenir en adonar-nos de l'èxit del projecte la vam resumir en un tweet:… leer más

#01 / Gràcies, però... #seguim?

Fora fa fred. Són les 23.31 hores de la nit d’un dilluns de crisi econòmica. La Iolanda fa F5 mentre rento els plats. “Ja ho heu aconseguit. 3.210 euros!”. Eufòria 5-Derrotisme 0. L’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011 va aconseguir ahir la nit els diners que us havíem demanat en només tretze hores de temps a través de Verkami. Tretze hores de reivindicació del Periodisme. Objectiu assolit: doncs ja tenim nous reptes. #Seguim?

Gràcies. Moltes gràcies.

L’èxit del micromecenatge us el devem a totes vosaltres. A les 115 persones que heu decidit posar diners en una idea, en un projecte de periodisme clàssic, sense saber-ne exactament ni el com ni el què. Confiança i solidaritat mútua: un concepte a recuperar. També agraïm als que van confiar en el projecte abans que ningú: l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnilsleer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies