El contingut del llibre
En el llibre trobareu tres parts:
La primera vol donar quatre pinzellades del moment històric català i colomí en què es va organitzar el Primer Cadastre dels Borbons, quan aquests aristòcrates francesos van accedir al poder espanyol mitjançant una guerra cruel, com totes les guerres.
La segona part, la que més valor té per a mi, és la que intenta aprofundir i reordenar la variada informació que es troba en cada una de les declaracions de peça de terra d’aquest Cadastre. Basat l'estudi en totes les declaracions personals dels propietaris de terra, les he reordenat de manera que ens donaran una idea de com era el nostre terme i de la vida quotidiana dels nostres avantpassats:
noms i cognoms dels propietaris, mapes de llocs, de camins, de torrents...
mesures usades, qualitats de les terres, quantitats de collita, preus dels productes...
delmes locals que ja pagaven al Señor Compte i a d'altres...; i com van organitzar els nous impostos per tal de mantenir la cort, la burocràcia i els exercits de Felip V.
I la tercera part intenta situar millor les dades del Cadastre comparant-lo, sense estendre’s gaire, amb les dades publicades del mateix Cadastre però d’un altre poble: Castellar del Vallès.
I també amb dades de cadastres colomins posteriors: 1851, 1956 i 2015.
La forma del llibre
El llibre té format 17 x 24, conté 264 pàgines de paper de 90 grams. A una sola tinta en impressió Offset. La portada a color.
Conté 43 fotografies en blanc i negre. S'han imaginat i dibuixat 23 mapes, basats en les dades de les declaracions de peces de terra.
Per què aquest títol?
El 1716, després de la Guerra de Successió, es va fer un Catastro Real a tots els pobles de Catalunya, un control per tal de saber què tenien exactament els ara súbdits de Felip de Borbó:
les seves terres i cases,
els seus oficis i quants diners guanyaven al llarg d'un any,
les cavalcadures que posseïen (mules, matxos, cavalls, bous, mules i ramats),
qui hi havia en cada família, noms, edats...
i també hi havia el Cuestionario de José Patiño (Intendente del Principado de Cataluña), on hi ha les respostes a 32 preguntes generals sobre el lloc.
Les dades d'aquest Catastro Real s'han perdut en molts llocs. A Santa Coloma de Queralt, s'han guardat: quina sort!!!
Aquest estudi només tracta de l'inventari de terres i de la part del Cuestionario específica del terme i les terres. Aquell inventari conté 415 declaracions de peces de terra. Cada propietari declara les seves; al final de cada declaració s'apunten les afrontacions de la peça: quin propietari, o camí, o torrent, o... hi havia en les quatre direccions: est, sud, oest i nord.
Però els nostres avantpassats en deien Solixent, Mitgdia, Ponent, Tremuntana. M'han donat tanta informació i tants maldecaps!, aquestes afrontacions, que he pensat que bé es mereixien figurar a la portada del llibre.
Utilitats del llibre
Aquest estudi serà útil per entendre millor:
els documents antics,
la vida quotidiana dels nostres rebesavis,
el sistema social en què estem...
A què destinarem les vostres aportacions
Les aportacions del Verkami es destinaran a cobrir les despeses d`impremta, ISBN, taxes, impostos, disseny gràfic, maquetació, i també per a sufragar el notable nombre de desplaçaments realitzats durant més de quatre anys de treball de camp, de paper, d'ordinador... i de muntar i desmuntar puzles.
Si superem l'objectiu:
- Ajudarem als que m'han ajudat sense demanar res a canvi, els productors del bonic vídeo promocial del projecte, als de www.startap.cat
- Farem una bona presentació el dia 16 d'abril, al Castell de SCQ, a les 19 hores.
- I si tant puja, el Verkami, s'editaran més llibres.
Sobre les recompenses
Pòster
La imatge de la portada del llibre és un fragment del Mapa del terme de Bellprat (Queralt), fet per Gili el 1750. Per tal de veure'n tot el contingut, he fet aquests pòsters que aniran associats al llibre.
Caminada de 1716 pel terme de Santa Coloma de Queralt
Per tal que el llibre pugui ser reviscut en pròpia pell, si hi ha gent interessada es faran dues caminades pel terme.
Mentre caminem pel terme, s'explicarà una bona part del llibre (camins, torrents, termes veïns, partides de terme, molins...).
Cada recompensa inclou una caminada per a dues persones adultes, si hi ha algun menor d'edat, podrà participar lliurament.
Visita guiada de 1716 per la vila de Santa Coloma de Queralt
Per tal que el llibre pugui ser reviscut en pròpia pell, si hi ha gent interessada es faran dues visites guiades per la Vila.
Mentre caminem per la Vila, s'explicarà una part del llibre (oficis, nova organització política, com eren les cases, ...).
Cada recompensa inclou una visita per a dues persones adultes, si hi ha algun menor d'edat, podrà participar lliurament.
Mig Kg de farina de xeixa i mig Kg de farina de mestall- o tres blats
Aquestes farines apareixen en el documents antics, si vols provar el gust del pa (de la pizza, de... que vulguis) amb d'aquestes llavors, aquesta és la teva recompensa.
Ha estan donades per tal d'ajudar el Verkami del llibre, per Josep Mestre, Llegums i Cereals d'agricultura ecològica, [www.pepmestre.com]
Important!!!, les farines han estat fetes amb el seu molí de pedra!!!
Taller d'elaboració de gelea de safrà
Cada mecenes pot portar un acompanyant. El taller s'impartirà un cap de setmana del mes de novembre, es decidirà entre els Mecenes i la Maria. Serà impartit al obrador de Al pot petit hi ha www.alpotpetithiha.com
Ella serà qui us guiarà teòrica i pràcticament a aconseguir la ensafranada gelea. També hi haurà maridatge final, per degustar les gelees.
Arbre genealògic d'un cognom
Es buscaran els pares, els dos avis, els quatre besavis...
El avantpassats haurien de ser relacionats amb Santa Coloma de Queralt o rodalies (si pertany a l'arquebisbat de Tarragona és més fàcil arribar més lluny). Rodalies, en aquest cas serien uns 15 km en línia recta (Vallfogona de Riucorb, Sarral, Querol, Sant Martí de Tous, Sant Guim de la Plana, Sant Antolí...)
Es proporcionaran altres documents si es troben: bateigs, matrimonis, defuncions, oficis, capítols matrimonials...
Possibilitat d'intentar arribar més enrere desprès d'aquesta primera entrega. Ja en parlarem desprès de la primera entrega. Jo, amb el cognom 'Gassó', he arribat al Cadastre de 1716.
Si no és possible, per inexistència de documents, es tornaran el euros abonats.
Construcció dels mapes d'una peça de terra actual
Buscaria els diferents propietaris de la peça i les peces veïnes, superfícies, partides de terme... i dibuixaria els mapes.
Com a mínim de tres d'aquests anys:
1) 1716
2) 1851
3) 1956
4) 2016
i si estem de sort: de 1617.
Seria més o menys com he fet en el llibre per a una de les peces (consulteu imatge).
Pot ser que algun any sigui impossible d'esbrinar, si no és possible, es tornaran el euros abonats.
Dramatització del Cadastre a casa vostra
Presentació a domicili del llibre:
Arriba a casa vostra el Senyor Notari Jaume Camps, escrivent de Santa Coloma el 1716, a escriure les dades vostres pel Cadastre...
(per un radi de 65 km de Santa Coloma en línia recta, si són més, haurem de convenir un preu que inclogui desplaçaments i/o berenar)
Visita teatralitzada de 1716
Està pensat per a un grup mínim de 10 persones. Hi participen algun dels personatges colomins que són anomenats en el Cadastre: "el notari, la dida del comte, la llevadora, l'ermità de Sant Magí...".
S'explica què va ser el Cadastre, i es representa la hipotètica reacció d'alguns dels personatges que hi surten, justament el dia 17 d'abril de 1717, que neix Don Ignasi de Queralt, el qual serà el sisè Comte de Santa Coloma.
Ja s'ha representat durant el 2015 amb èxit. Com que anirem a buscar les cases en les quals habitaven els nostres personatges, ha de ser a Santa Coloma de Queralt.
El dia i l'hora a convenir, el que vagi bé a tots. Si pot ser durant el 2016.
Calendari previst
S'entregaran a mà els llibres i pòsters (sense enviament) durant la presentació del llibre, el dissabte 16 d'abril a les 19 hores, al Castell de Santa Coloma de Queralt. També les farines de xeixa i mestall.
Pel que fa a la caminada de 1716 pel terme, podeu triar un dels dos dies proposats: el diumenge 19 de juny de 2016, o el diumenge 2 d'octubre de 2016; a les 9 del matí. Quedem davant de l'Ajuntament.
Pel que fa a la visita guiada de 1716 a la vila, podeu triar un dels dos dies proposats: el dissabte 18 de juny de 2016, o el dissabte 1 d'octubre de 2016; a les 18 h. Quedem davant de l'Ajuntament.
Pel que fa al taller d'elaboració de gelea de safrà. El taller s'impartirà un cap de setmana del mes de novembre, es decidirà entre els Mecenes i la Maria. Serà impartit al obrador de Al pot petit hi ha [www.alpotpetithiha.com]
Pel que fa a la construcció dels mapes d'una peça de terra actual i la elaboració del arbre genealògic d'un cognom, s'entregaran els treballs a casa meva, hem de trobar un dia que ens vagi bé a vosaltres i a mi, cap a la tardor de 2016.
Pel que fa a la dramatització del Cadastre i a la visita teatralitzada de 1716, hem de quedar per al dia i l'hora que vagi bé a actors i espectadors, però hauria de ser durant l'any 2016. Recordeu que per a la dramatització jo vindré a casa vostra; i per la visita teatralitzada heu de venir a Santa Coloma de Queralt.
0 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.