❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Història del Ball de Gitanes de Montmeló

La colla de Gitanes de Montmeló estem de celebració. L’Onze de setembre és compleixen 10 anys de la retrobada de balladors i balladores. Tanmateix a Montmeló és ballen Gitanes des de fa més de 180 anys és per això que volem fer un llibre que faci memòria de l'història gitanera al nostre poble.

Gitanes Montmeló

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
54
Aportaciones
1.520€
De 1.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

El projecte pretén aconseguir finançament per editar una publicació que reculli la memòria històrica de les Gitanes de Montmeló.

Enguany fa 10 anys de la retrobada de balladors i balladores i et volem convidar a que participis amb nosaltres en aquesta celebració. És per aquest motiu que et demanem la teva col·laboració amb l’edició d’aquesta publicació.

Que és el Ball de Gitanes?

És una dansa tradicional de moviment viu, que es balla pels volts de Carnaval. Hi ha diverses formes de ballar-la. En general, la conformen diverses danses, cadascuna té un nom, una música i una coreografia pròpia i diferent: el xotis, la catxutxa, els tres seguits, la jota o la masurca, tots caracteritzats per un moviment constant i els punts de dansa saltats. Els balladors solen acompanyar la melodia amb repic de castanyoles.

Té el seu orígen al segle XVIII, en les ballades dels gitanos que celebraven casaments, tant en comarques catalanes com en valencianes. A Tarragona, el Vendrell o Vilafranca del Penedès, entre d’altres. A València és conegut com a Ball de les Magranes.

A Montmeló, fa més 180 anys que ballem Gitanes i formem part de l’Associació Cultural de Montmeló,l'Agrupa, entitat a la que ha estat vinculada es de la seva fundació a finals dels anys 70.

Des del 2006 fins ara, el grup s’ha consolidat i hem aconseguit unes 40 parelles, 10 de veterans, 20 de grans i 10 de la colla infantil.

Com és la publicació?

La publicació és fruit del treball de recopilació de dades, entrevistes, testimonis i fotos, que van des del primer document escrit que parla de les Gitanes, l’any 1834, fins els nostres dies. Per aquesta publicació comptem amb la col·laboració de membres del Centre d’Estudis de Montmeló.

A que destinarem les vostres aportacions

Les aportacions rebudes es destinaran al pagament dels costos d’edició i impremta d’aquesta publicació.

Calendari previst

  • La publicació estarà acabada el 30 de juny i el mes de juliol es portarà a impremta.

  • Els mecenes rebran els seus regals durant el mes de setembre.

  • La festa de celebració amb els balls i el sopar és el cap de setmana del 9 i 10 de setembre. El Sopar és farà a la Plaça de la Vila després de la ballada.

La samarreta especial amb text del mestre Joan Serra que podeu aconseguir a les recompenses:

«Ballem a la panxa de la mare, als braços del pare, caminant amb un amic, a la festa del poble… i ballant produïm la nostra vida, i sobretot movem les nostres emocions i les nostres sensacions. Ho fem a partir del nostre cor, del nostre cervell, del nostre estómac, de la nostra mirada i de la nostra terra. El nostre gest és propi, individual i col·lectiu, i amb un caràcter definit per l’entorn, el sento un signe d’identitat. La DANSA, i també la dansa tradicional, és evolució, és canvi, és contemporaneïtat, és d’avui. La dansa és saber mirar, és percepció, improvisació, producció, experimentació i sobretot intuïció. Deixar fluir les teves emocions i sensacions i trobar l’expressió, simple i directa, d’aquest cos orgànic, mental i energètic. La dansa és troba en el gest més simple, en l’encontre més inesperat, en l’actitud d’un moment, en la mirada més subtil… és… en la nostra vida quotidiana.»

La nostra web

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies