❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Dóna'm la teva mirada

Dóna'm la teva mirada és un documental sobre els secrets i els fonaments del llenguatge audiovisual. Un material innovador i en català, per entendre el llenguatge audiovisual des del punt de vista tècnic però també des del punt de vista de l’espectador.

aulamèdia

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
74
Aportaciones
3.220€
De 3.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

PER QUÈ AQUEST PROJECTE?

La idea d'aquest projecte sorgeix de la constatació de la manca d'un material com aquest en català, tot i haver-hi un gran nombre d'estudiants de cinema al nostre país. Des d'AulaMèdia ja fa un parell d'anys que vam muntar el blog de llenguatge cinematogràfic per ajudar a cobrir aquesta mancança i ara volem fer un pas necessari més enllà amb aquest reportatge de referència que englobarà tots els aspectes del llenguatge audiovisual en un menú interactiu que el farà utilitzable per apartats solts o com un tot. D'aquesta manera, doncs, volem contribuir a fer possible estudiar cinema i televisió en català.

I PER QUÈ EL TÍTOL DÓNA'M LA TEVA MIRADA?

El títol parteix de la idea que quan ens asseiem davant una pantalla la nostra mirada deixa de ser nostra perquè passa a ser la mirada de la càmera: nosaltres només podem veure el que surt en pantalla i el que hi surt no ho hem decidit nosaltres, sinó la persona que dirigeix la càmera. Podem dir, doncs, que quan estem davant una pantalla, durant una estona li deixem la nostra mirada a la càmera i ella decideix què veiem.

QUIN CONTINGUT TINDRÀ?

El reportatge estarà dividit en set apartats que tracten els elements bàsics del llenguatge audiovisual: 1. Enquadrament, 2. Tipus de pla, 3. Moviments de càmera, 4. Punt de vista, 5. Muntatge, 6. Il•luminació i 7. So.

Es rodarà en platós reals de cinema i escenaris com l'Escac (Escola d'audiovisuals i cinema de Catalunya), el Museu del cinema de Girona o el Teatre Nacional de Catalunya, que ja ens han confirmat la seva disposició.

QUI FORMA L'EQUIP D'AQUEST PROJECTE?

Els principals responsables som:

Xavier Breil

Idea, guió i direcció

Dídac Roger (Objectiu Comunicació)

Realització i post-producció

Alex Brull

Presentador

Elisabeth Breil

Grafisme i disseny gràfic

Francesc-Josep Deó

Coordinació AulaMèdia

QUAN I ON ES FARÀ LA PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL?

Es farà una primera presentació del documental exclusiva per als mecenes. L'acte serà la propera tardor i tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Hi participarà l'equip responsable del documental i també convidats del món audiovisual que hi han col·laborat.

PUC AJUDAR D'ALGUNA ALTRA MANERA?

Independentment que us feu mecenes o no, ens podeu ajudar a difondre al màxim aquest projecte entre els vostres contactes. Hi ha diverses maneres de difondre'l:
· Mitjançant el blog que veureu a la dreta
· Publicant un widget al vostre blog o web (l'obtindreu automàticament aquí sota on diu "Publica un widget")
· Seguint el twitter dels membres de l'equip: @xavierbreil @objectiu

ÉS EL PRIMER PROJECTE AUDIOVISUAL D'AulaMèdia?

En absolut. A AulaMèdia tenim una llarga experiència publicant material audiovisual per a totes aquelles persones interessades en la comunicació audiovisual. Entre d'altres hem publicat:

Una mirada crítica

Un reportatge que recull les mirades de cinc especialistes en comunicació sobre els mitjans en l'actualitat.

Col·lecció Darrere la pantalla

Una col·lecció pensada per a les aules per explicar què s'amaga al darrere del que nosaltres veiem a la pantalla: quin és el procés, els professionals, les intencions, etc.

ESPECTADORS INGENUS O ESPECTADORS CRÍTICS?

Per què ensenyar a analitzar una novel•la i no una pel•lícula? Per què ensenyar a interpretar un text persuasiu i no un anunci? Davant l’evidència que avui dia les pantalles (de televisió, d’ordinador, de telèfon...) són la principal font d’informació i d'estímuls per als alumnes, des d'AulaMèdia ens fem preguntes com aquestes i no trobem altra resposta que la constatació que cal ensenyar als alumnes com funcionen els mitjans i què hi ha al darrere del que veiem en una pantalla. I que cal donar-los el dret a fer una lectura analítica del que hi veuen de la mateixa manera que es fa amb els textos escrits. Perquè els mitjans de comunicació són un reflex de l’actitud dels espectadors: uns espectadors ingenus i acrítics provoquen uns mitjans sensacionalistes i manipuladors; uns espectadors intel•ligents i crítics forcen els mitjans a ser intel•ligents i crítics. I perquè estem segurs que uns altres mitjans són possibles però només poden sorgir de l’exigència dels espectadors, no de la lògica empresarial i ideològica que s’imposa a la majoria actualment.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

7 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • aulamèdia

    aulamèdia
    Autor/a

    12 años

    Hola, primer de tot gràcies per l'interès. El DVD es podrà comprar tan bon punt estigui publicat i haguem fet la presentació per als mecenes. Encara no podem posar una data segura, però confiem que serà aquesta mateixa tardor. Un cop estigui publicat el podràs comprar a les botigues Abacus de qualsevol lloc.

    La publicació i qualsevol altra novetat sobre el dvd estarà publicada en aquest bloc i també als nostres twitter: @xavierbreil @didacroger

  • Cristina Duran Salvadó

    Cristina Duran Salvadó

    12 años

    Hola! Sóc professora de música al Batxillerat Artístic de l'INS Jaume I (Salou) i estic molt interessada en el DVD "Dóna'm la teva mirada". Es podrà comprar? On? Quan valdrà? Podeu avisar quan surti a la venda? Gràcies!

  • aulamèdia

    aulamèdia
    Autor/a

    más de 12 años

    Home, costa de dir un sí o un no. Hi ha conceptes més fàcils i d'altres de més difícils, alguns que entendran de seguida i d'altres que no sé si poden entendre'ls fàcilment. En tot cas, tindrà un menú molt molt detallat, de manera que es pugui anar triant amb precisió quins conceptes es volen veure i quins no.

    Suposo que amb alumnes de CI serà necessari de parar-lo de tant en tant i aclarir-los algun concepte o passar-los dos cops els exemples, etc.

  • irene

    irene

    más de 12 años

    serà adequat per a cicle inicial de primària???

  • Daniel H.

    Daniel H.

    más de 12 años

    Hola

    Estoy lanzando una campaña de apoyo a proyectos interesantes para que puedan ser grabados en máxima calidad con las nuevas RED SCARLET-X

    http://danielhernandezaudiovisual.blogspot.com.es/p/red-scarlet-x.html

    Ánimo con vuestro proyecto!

  • aulamèdia

    aulamèdia
    Autor/a

    más de 12 años

    Mercedes

    Gràcies per la teva visita des de Galícia ;) Subtitular-lo en altres llengües ens faria molta però que molta il·lusió si ens és possible, i sabem que a Galícia tenim uns quants incondicionals. De moment ens hem de centrar en poder-lo fer realitat i després pensarem en subtitular-lo.

  • MERCEDES VÁZQUEZ

    MERCEDES VÁZQUEZ

    más de 12 años

    Canto hai que aportar para subtitular ó galego???

    saúdos

Volver a todas las actualizaciones

#01 / Ens deixeu la vostra mirada?

Comencem el procés de micromecentatge per al nostre nou projecte. Un projecte al qual hem estat molt de temps donant voltes i que finalment estem en situació de tirar endavant si aconseguim el mecenatge necessari.

No són bons temps per la lírica en general, i menys al món educatiu, ja ho sabeu. Però no volem que això ens pari. Seguim sent molts en aquest país els qui creiem en la importància de l'educació com a eix vertebrador del país i especialment en el DRET del nostre alumnat de rebre una educació en comunicació que els ajudi a tenir recursos davant un discurs tan estudiat i poderós com el dels mitjans de masses. I és per això que us hem demanat el suport per poder seguir editant material i donant eines a tots els docents que compartiu aquesta idea.

I en només 24 hores ja ens heu deixat quasi el 25% de mirades que necessitem perquè aquest material es faci realitat i pugui arribar a les escoles. Gràcies. Mil gràcies per ajudar-nos i per seguir creient en l'escola en positiu.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#14 / I finalment...

va arribar el dia! Ahir a la tarda vam fer la presentació del dvd per a tots els mecenes que ens heu acompanyat en el procés.

Ha estat un procés llarg, ric i complex, i ens va fer molta il·lusió poder finalment entregar-vos el dvd acabat. Arribats al final del procés només podem que repetir una vegada més: gràcies! És repetit, és un tòpic, però és que en el nostre cas és literament veritat paraula per paraula: sense vosaltres no hauria estat possible que hagués arribat el dia d'ahir.

Ara el Dóna'm la teva mirada comença un altre camí nou, a les vostres aules i cases i esperem que sent útil per a docents de qualsevol etapa i matèria i per a totes aquelles persones interessades en entendre millor el que veuen en una pantalla.
Si ens voleu fer un darrer favor, estarem encantats de rebre les vostres impressions sobre el dvd quan l'hagueu vist al bloc del Dóna'm la teva mirada

Gràcies i fins aviat. Ens retrobem al voltant d'algun altre projecte!

L'equip

#13 / Un avançament

Benvolguts i benvolgudes mecenes,

Com ja sabeu, a finals l’estiu vam acabar el rodatge i ara estem treballant en la post-producció del documental.

De moment, però, hem volgut oferir-vos un tast per tal que us pugueu fer una idea de com serà el documental i també oferir-vos l’oportunitat de fer-vos partícips d'aquest procés i veure’l abans que sigui definitiu.

Us arribarà per correu l'adreça del vídeo i la contrasenya per a poder-lo veure, ja que és un vídeo privat.

Un cop l’hagueu vist ens agradarà que ens feu arribar la vostra opinió i possibles suggeriments, ara que encara l’estem muntant. Podeu deixar comentaris a sota d'aquesta mateixa entrada.

#12 / Llista de mecenes

Aquesta és la llista de les institucions i persones (ordenades alfabèticament) que vau fer-vos mecenes del projecte, amb els noms tal com ens vau demanar que sortissin als crèdits del dvd i a la pàgina web d'AulaMèdia.

Us demanem que feu una ullada a veure si el vostre nom està correctament escrit, assegurar-nos que no hem fet cap error i la podem donar per definitiva. Si ens hem equivocat en alguna cosa feu-nos-ho saber, si us plau.

Hi ha algun mecena encara que no ens ha confirmat com vol que surti el seu nom. Si és el vostre cas si us plau poseu-vos en contacte amb nosaltres per a confirmar-ho per tal que pugui sortir als crèdits i la pàgina web.

ACICOM, Associació Ciutadania i Comunicació (Comunitat Valenciana)

ASOCIACION AIROA COMUNICACION (Galícia)

XARXA D’EDUCACIÓ EN COMUNICACIÓ (Catalunya)

Patrícia Agüera Pàmies

Cris Alcaide

Rosa Álvarez

Maria Irene Anglada

Elisabeth Arantegui Serrania

Arte Sano Solidario

Pilar Bernad Pomar
Biblioteca Amigant

Ismael Cabezudo Fors

#11 / Darrers dies de rodatge

Entre la setmana passada i aquesta estem fent els darrers dies de rodatge, de manera que a partir d'aquí ja podrem passar a la fase de muntatge i postproducció.

La setmana passada vam anar a l'Escac, l'Escola de cinema i audiovisuals de Catalunya, que es troba a Terrassa. Moltes gràcies al David, el Juan i la Paula per la seva ajuda.

Escac
Escac

Allí vam gravar al plató gran tot l'apartat d'Enquadrament, el que vindrà primer al dvd, després de la introducció. I aquesta setmana hi tornarem per rodar-hi els apartats de So i Moviments de càmera.

Escac
Escac

Ahir dilluns vam anar a rodar als cinemes Verdi de Barcelona. Vam pensar que en un vídeo sobre el llenguatge cinematogràfic no hi podia faltar una sala de cinema i els Verdi ens van acollir (moltes gràcies al Ricardo) i vam filmar en una de les sales del Verdi park.

Verdi
Verdi

A la sala de cinema hi vam gravar l'apartat de Punt de vista. I sens dubte era un punt de vista interessant ser actors i productors allí on sempre som espectadors.

Verdi
Verdi

#10 / Hem començat el rodatge!

Un cop acabada la fase de mecenatge de Dóna'm la teva mirada, comença finalment la fase de rodatge, que realment tots esperàvem amb moltes ganes.

Nom
Nom

El primer dia vam rodar al Museu del cinema de Girona, que ens va cedir els drets de reproducció de les seves sales. Allí hi vam gravar l'apartat de muntatge. Gràcies a la Sandra, la Tona i la Júlia per la seva ajuda.

Nom
Nom

Ahir dimarts vam anar a rodar a Gavà Televisió, que ens ha cedit el plató on es fan les notícies i alguns altres programes. Vam aprofitar-lo a fons per gravar-hi els apartats Tipus de pla i Il·luminació. Volem donar les gràcies especialment al Lluís per la seva atenció i ajuda.

Nom
Nom

Nom
Nom

I avui dimecres hem anat a rodar un assaig de la companyia Melanina Teatre, que molt amablement ens ha deixat entrar amb les càmeres a la seva sessió de treball i s'ha avingut a repetir un fragment… leer más

#08 / Zàping!

Záping es el llibre publicat l'any passat per AulaMèdia, compost per un recull d'articles de Francesc-Josep Deó.

Nom
Nom

Els articles que es recullen en aquest llibre tenen la intenció de conformar un mosaic sobre diferents aspectes dels mitjans de comunicació, sense cap més pretensió. Vint-i-dos articles curts que, com petites peces irregulars, formen un trencadís que ens proposa una reflexió per pensar (amb) la comunicació.

Aquest llibre és un comandament a distància. Una excusa per saltar de canal en canal, de pàgina en pàgina, per apropar-se així a diferents perspectives de la comunicació.

Zàping forma part d'algunes de les recompenses per a mecenes.

#07 / Darrere la pantalla: la publicitat

La publicitat
La publicitat

"Cada dia rebem centenars d'impactes publicitaris, Són missatges presents a la televisió, a la ràdio, als diaris i revistes, a Internet o al carrer. Qualsevol lloc és bo per posar-hi un anunci. Estem envoltats de missatges ideats per seduir-nos i incitar-nos al consum. Però, tot s'hi val per vendre?" Així comença aquest reportatge, que analitza les estratègies que s'utilitzen a les agències de publicitat per vendre'ns productes i/o idees.

La publicitat és el reportatge que tanca la col•lecció Darrere la pantalla, que s'endinsa en el món audiovisual per explicar què hi ha al darrere del que veiem en una pantalla; quins professionals i mitjans tècnics hi participen però també quines motivacions, intencions i ambicions econòmiques s'hi amaguen.

Aquí en teniu el tràiler:
La publicitat

Recordeu que aquest dvd està inclòs en algunes de les recompenses per als mecenes.

#06 / Algú ho havia de fer!

Aquesta és una frase que ens va dir en conèixer el projecte un docent a qui li semblava mentida que no existís encara un material en la nostra llengua tan bàsic com aquest per a l'escola del segle XXI.

Gràcies pel comentari i gràcies pel suport i la difusió que hem rebut la gent de l'equip per part de molta gent aquests dies per correu, xarxes socials, blocs o publicacions (com Vilaweb, que avui mateix ens publica a la portada)...
És cert que no és l'únic material relacionat amb els mitjans que falta a les escoles del nostre país i que encara queda molta feina per fer (i poques ganes de fer-la en la majoria d'institucions que se n'haurien de fer càrrec, no ens podem estar de dir-ho).

I gràcies pel vostre mecenatge, poc a poc ens anem acostant a poder fer realitat el projecte.

#05 / Aulamèdia: 10 anys pensant els mitjans

Fins al segle XX l'escola ensenyava a llegir i escriure. Per què? Perquè fins a aquell segle la informació arribava als ciutadans era escrita o parlada. Els llibres constituïen quasi l’únic mitjà de contacte amb la gent d’altres temps i llocs. I els bons mestres a més de llegir i escriure textos també ensenyaven a entendre’ls, perquè llegir serveix de poc si no s’entén el que es llegeix.

Després del segle XX tot ha canviat. Televisió, Internet, satèl•lits, telefonia mòbil intel•ligent... És l’era de la informació. Si avui l’home del temps diu que demà plourà, demà al matí encara que faci sol trobarem l’autobús ple de gent amb paraigües. Gent que ni es coneixen ni han intercanviat mai una sola paraula. Si algú fa un un videoclip a casa seva en una punta de món pot ser que al cap d'unes hores l'hagin vist milions de persones a l'altra punta.

leer más

#04 / Una mirada crítica

Una mirada crítica
Una mirada crítica

Una mirada crítica és l'anterior treball en format vídeo d'Aulamèdia. El reportatge recull les entrevistes a cinc especialistes en comunicació ens parlen sobre la seva visió de la situació actual dels mitjans: Xavier Giró, Vicent Partal, Teun A. van Dijk, Roger Palà i Elvira Altés.

S'hi parla de temes com la fi dels diaris en paper, els criteris usats per seleccionar una notícia o les connotacions classistes, racistes o sexistes del llenguatge utilitzat per la majoria d'informatius de masses.

Aquí en podeu veure un tast.
Una mirada crítica

Recordeu que aquest dvd està inclòs en algunes de les recompenses per als mecenes.

#03 / El tràiler!

A dalt de tot de la pàgina del projecte (o en aquest enllaç) hi teniu penjat des d'avui el tràiler del documental. Bé, en realitat no podem dir que sigui un tràiler si entenem un tràiler com un avançament d'una pel•lícula que ja està feta i ja es pot veure; en aquest cas és un tràiler d'un documental que està escrit i imaginat i que esperem que finalment es podrà veure. Però sí que fa de tràiler en el sentit d'avançar quina és la intenció del documental.

Vam anar a rodar la setmana passada al Teatre Nacional de Catalunya -al qual agraïm molt la deferència i especialment a la seva cap de premsa, Gemma Casas- el que ha de ser la introducció del documental, que és on es planteja la idea que inspira tot el documental: que quan mirem una narració audiovisual la nostra mirada deixa de ser nostra per passar a ser la mirada de la càmera, i només podem veure el que la persona que dirigeix la càmera ens vol ensenyar i de la manera que ens ho vulgui ensenyar.

leer más

#02 / L'equip de *Dóna'm la teva mirada*

L
L'equip

Xavier Breil - Idea original, guió i direcció

Amb formació de Filologia catalana, Electrònica de telecomunicacions i E-learning, és professor de llengües i d’anàlisi de mitjans a l’Escola Sadako de Barcelona i també és formador de docents en Educació en comunicació.

Pel que fa a Aulamèdia, és formador des de fa anys de l’escola d’estiu virtual, creador de blocs didàctics d’Educació en comunicació com El llenguatge cinematogràfic o Una ciutadania crítica i ha col•laborat en anteriors projectes audiovisuals, com el volum dedicat a la publicitat de la col•lecció Darrere la pantalla i ha estat ponent en diverses jornades i seminaris presencials.

També ha dissenyat diversos materials didàctics, en format paper i en format multimèdia, per a l’educació secundària i primària en els àmbits de llengües, socials i naturals, per a l'ICE de la UAB i per a l'editorial Barcanova.

leer más

#01 / Ens deixeu la vostra mirada?

Comencem el procés de micromecentatge per al nostre nou projecte. Un projecte al qual hem estat molt de temps donant voltes i que finalment estem en situació de tirar endavant si aconseguim el mecenatge necessari.

No són bons temps per la lírica en general, i menys al món educatiu, ja ho sabeu. Però no volem que això ens pari. Seguim sent molts en aquest país els qui creiem en la importància de l'educació com a eix vertebrador del país i especialment en el DRET del nostre alumnat de rebre una educació en comunicació que els ajudi a tenir recursos davant un discurs tan estudiat i poderós com el dels mitjans de masses. I és per això que us hem demanat el suport per poder seguir editant material i donant eines a tots els docents que compartiu aquesta idea.

I en només 24 hores ja ens heu deixat quasi el 25% de mirades que necessitem perquè aquest material es faci realitat i pugui arribar a les escoles. Gràcies. Mil gràcies per ajudar-nos i per seguir creient en l'escola en positiu.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies