En moments de crisi com els que vivim, l’Anuari Mèdia.cat vol ser una eina per sobreviure a la desinformació, reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació i contribuir a la defensa de la llibertat d'expressió.
Un any més, l’Anuari Mèdia.cat posa el focus en temes rellevants que els mitjans de comunicació convencionals del nostre país han silenciat, ignorat o censurat, i els situa a l'agenda informativa perquè arribin a la ciutadania.
Estem vivint un any complicat en què la Covid-19 ha trastocat completament el món i les nostres vides. En aquest context, perviu la necessitat de posar a l’agenda política i social qüestions que s’escapen del focus mediàtic, que la premsa no ha pogut o no ha volgut tractar. Ens amara la urgència de destriar el gra de la palla, de fixar-nos menys en el circ de les declaracions, les dades i l’efectisme, de buscar el per què de les coses, d’anar més enllà dels grans altaveus i de parlar d’allò que afecta la vida de tots.
A l’Anuari, volem fixar-nos tant en els silencis mediàtics com en els sorolls informatius: posem l’accent en les qüestions que el periodisme mainstream ha ignorat o per les quals ha passat de puntetes, i aprofundim i anem més enllà en aquells temes que, tot i ser-hi constantment a l’agenda, no s’expliquen mai a fons. En moments de crisi com aquest, l’Anuari vol ser una eina per sobreviure a la infoxicació, la desinformació i al control dels poders per poder avançar cap a un periodisme compromès i una ciutadania crítica.
Ara preparem la desena edició del projecte, amb reportatges sobre temes silenciats al llarg d'aquest 2020, articles per reflexionar sobre el tractament mediàtic de qüestions sensibles, eines per una lectura més crítica dels mitjans i un repàs als atacs a la llibertat d’expressió.
Des de la primera edició, hem publicat 108 reportatges sobre temes fins aquell moment silenciats: la implicació d’Urdangarin al cas Palma Arena; el règim d'aïllament a les presons catalanes; el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista, els atacs antiindependentistes a Catalunya la tardor de 2017; o el biaix territorial i de classe en el cos d’alts funcionaris espanyol (1 català per cada 15 madrilenys al deep state).
L’Anuari és la publicació anual de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que des de 2009 analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i revela temes silenciats. L'impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils, una associació sense ànim de lucre formada per 200 professionals d’arreu dels Països Catalans.
5 raons per col·laborar amb l’Anuari: #VacunaPeriodisme
1. Perquè cal saber quins temes han estat silenciats
Estem investigant qüestions que considerem que els mitjans de comunicació corporatius han ignorat o no han abordat amb prou profunditat durant aquest 2020 i que volem posar sobre la taula perquè arribin a la ciutadania. Hem encarregat cadascun dels temes a periodistes experimentats, que hi treballen per oferir profunditat, rigor i context. L’objectiu és explicar els temes de manera reposada. Anar més enllà dels titulars.
Ramon Barnils ja deia que “tant mort és qui mor de set com qui mor ofegat”, en referència a com l’abundància de notícies no implica necessàriament que estiguem més ben informats. En temps de constants titulars d’última hora, periodisme a cop de tuit i actualitat trepidant, és important poder parar-se, llegir amb calma i descobrir qüestions importants que han passat desapercebudes.
A més, a l’Anuari convidem persones expertes a reflexionar sobre el rol del periodisme en temes d’actualitat, analitzem temes de l’agenda política i mediàtica a través d’infografies, recuperem els titulars més sonats dels darrers dotze mesos i apostem per una mirada crítica per a ser lectors exigents.
2. Perquè cal enfocar la Covid-19 des d’un altre punt de vista
Vivim un moment extraordinari. Una pandèmia ens ha travessat. I també ha travessat les informacions. Però per tenir una mirada realment crítica cal anar més enllà. A través d'allò que expliquen, com ho enfoquen, a qui donen veu, què prioritzen i, sobretot, què obvien, els mitjans de comunicació –siguin tradicionals o moderns, d'esquerres o de dretes, d'aquí o d'allà– ofereixen un marc a través del qual com a lectores o espectadors interpretem la realitat.
Posar en evidència en un moment tan complex com l’actual és útil per ser més crítics amb allò que llegim. És el que fem diàriament a l'Observatori Mèdia.cat des de fa més de deu anys, i en temps convulsos com els que vivim és més necessari que mai.
Per això, reforcem l'anàlisi crítica a l'Anuari, explicant la Covid-19 des d’una perspectiva transversal: veurem com determinades informacions poden contribuir a criminalitzar col·lectius, com els temporers (què passa amb ells ‘fora de temporada’?) o les persones amb diversitat funcional, que han patit nous impediments fruit de la nova realitat postpandèmia, a aplanar el camí perquè certes polítiques repressives siguin més acceptades, en quin lloc ha quedat la cultura després de la sacsejada per la “nova normalitat”, per posar només alguns exemples.
3. Perquè hem de crear xarxa: immunitat de grup a les recompenses!
No és moment de fer la batalla cadascú per la seva banda. És per això que l’Anuari dels Silencis Mediàtics 2020 farà de les seves recompenses una forma de resistència, de creació de xarxes amb projectes culturals i socials que, com el periodisme, han vist la seva situació agreujada per la Covid-19.
Volem crear immunitat de grup i teixir aliances amb espais com el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la seva marca, Top Manta; amb artistes que tenen molt a dir i que sempre han aixecat la veu, com Albert Pla; amb projectes editorials que segueixen treballant des de la base per a garantir que no hi hagi silencis, Propaganda pel fet o BankRobber; o amb la cooperativa Fent País, que lluita per un país més just, més responsable, més sostenible i més lliure. #VacunaPeriodisme significa també apostar per la cultura i comunitarisme!
4. Perquè davant d’una circumstància extraordinària, cal contribuir a la defensa de la llibertat d’expressió i al dret a la informació
Any rere any, la llibertat d’expressió i el dret a la informació estan en risc a casa nostra, tal com documentem i denunciem des de 2015 al projecte del Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat.
A l’Anuari analitzarem els principals atacs, ja siguin actuacions policials, resolucions judicials, decisions de la Junta Electoral, amenaces de líders polítics o agressions a determinats informadors que queden silenciades. Uns incidents que sovint afecten periodistes i mitjans, alguns cops altres persones de la societat civil, però sempre ataquen el mateix: els drets fonamentals de tota la ciutadania.
5. Perquè hem de debatre sobre com informem de l'extrema dreta
Com ja vam fer la darrera edició de l'Anuari, les pàgines centrals aniran destinades a un Dossier monogràfic. En aquest cas, sobre com es cobreix des dels mitjans de comunicació la informació relacionada amb la ultradreta. Fa anys que l’extrema dreta pren embranzida arreu del món, a casa nostra amb VOX com a vaixell insígnia, però també amb partits com el Front Nacional de Catalunya. A l'Anuari, volem reflexionar sobre quines estratègies poden seguir els mitjans i els periodistes per abordar i informar adequadament sobre aquesta qüestió sense blanquejar el feixisme ni donar-li publicitat.
A més, l’Anuari mantindrà l’innovador disseny i format quadrat que va estrenar en la darrera edició, que permet jugar amb les tipografies, les infografies, els colors i la il·lustració.
Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?
El projecte es finança principalment gràcies a les aportacions dels micromecenes. Això vol dir que les nostres investigacions i continguts no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora. Les aportacions de centenars de persones i entitats cada any són clau per fer possible l'Anuari.
A més, el projecte compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de diverses universitats amb estudis de Periodisme arreu dels Països Catalans. L'Anuari també rep el suport que la Fundació Catalunya dóna al conjunt de l'Observatori Mèdia.cat.
A què destinarem les vostres aportacions?
Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari.
Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte.
Disseny i maquetació.
Correcció lingüística.
Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.
Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.
Comunicació i gestió de la campanya de promoció de l’Anuari.
Què rebeu a canvi?
Hi ha recompenses per a totes les butxaques i tots els gustos. Evidentment, totes elles inclouen l'Anuari però la majoria ofereixen productes de projectes socials i culturals, perquè volem crear una immunitat de grup i teixir aliances amb projectes i artistes amb molt a dir.
Fent País és una cooperativa manresana que impulsa un portal d'experiències de petit format arreu de Catalunya pensades per regalar a la parella, família o grup d'amics. Donen suport a petits productors locals i models de turisme sostenible.
Propaganda Pel Fet és una discogràfica independent catalana ubicada a Manresa creada el 1996 que es caracteritza per ser una cooperativa que treballa amb els grups musicals de forma transparent. Entre aquests, hi ha Zoo, La Raiz, Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Obrint Pas, Smoking Souls, JazzWoman, Tribade, Auxili, Pirat's Sound System o Sara Hebe, entre d’altres.
Si escolliu aquesta recompensa, podreu triar un CD i la descàrrega d’aquest d’un ampli catàleg de propostes musicals amb els quals treballa Propaganda Pel Fet. Només cal que ompliu un formulari detallant el disc que us interessa. Podeu trobar el llistat de tots els discs aquí.
Bankrobber és un segell musical independent nascut l'any 2001 entre Barcelona i la Bisbal d’Empordà. Aposten per un model de proximitat, treballen amb un petit nucli d’artistes a tots els nivells i partint d’un tracte personal. Alguns d’ells són Guillamino, Mazoni, el Petit de Ca l’Eril, Lu Rois, Marialluïsa o Sanjosex, entre d’altres.
Si escolliu aquesta recompensa, podreu triar un CD i la descàrrega d’aquest d’un ampli catàleg de propostes musicals amb els quals treballa Bankrobber. Podeu trobar el llistat de tots els discs aquí.
Sembra LLibres és una editorial independent, un projecte cooperatiu que neix de la voluntat de sumar experiències i esforços, que creu en la interrelació entre lectors, autors i editors. La recompensa que inclou Sembra Llibres va molt més enllà, és una aposta per la Cultura ja que obtindreu dos llibres i un CD de música juntament amb la descàrrega digital de l'àlbum que escolliu.
Gin NUT és una ginebra artesanal destil·lada que garanteix la màxima qualitat dels ingredients utilitzats en el seu procés d’elaboració. NUT és un London dry Gin elaborat artesanalment per Destil·leria ARBENIG a l’Empordà. Els 13 ingredients botànics de NUT es combinen de forma creativa per oferir un sabor distintivament delicat, suau i aromàtic. Si tries aquesta recompensa te l'enviem a casa o, encara millor, pots fer una visita a les seves instal·lacions (de cara a la primavera) amb l'excusa de recollir la teva ampolla.
Albert Pla és cantautor, actor i escriptor. És un artista que no necessita presentació i que enguany de suma, amb el seu carisma i provocació, al projecte de micromecenatge de l’Anuari Mèdia.cat. Com funciona aquesta recompensa? Tu tries una cançó i l’Albert l’altra. Te les cantarà a tu o a les teves amistat o familiars (vosaltres decidiu entre quants feu la recompensa) a través d’una videotrucada de whatsapp i tindràs un concert. El dia i hora disponibles els podràs triar a través de la seva web. Un miniconcert exclusiu d’Albert Pla, per a tu o per als teus!
Top Manta (Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona) és un sindicat fundat el 2015 que representa el col·lectiu de manters de Barcelona. Es va crear com un òrgan negociador amb les administracions, però també ha desenvolupat actes culturals organitzant mercats, xerrades i assemblees o conferències i ha impulsat una marca de roba. Si tries aquesta recompensa tindràs la seva icònica mascareta reutilitzable i amb norma europea Community Face Coverings CWA 17553:2020.
La bossa #VacunaPeriodisme. És una bossa de cotó i tintes ecològiques dissenyada per Helena Olcina de la cooperativa valenciana Fabrika Gràfika i impresa aBaobag, taller de serigrafia artesanal. Una recompensa de la qual podràs presumir mentre apostes per una cooperativa i l'ecologia.
Samarreta "Veritat". En Jordi Calvís és dissenyador gràfic i il·lustrador i viu a les Borges Blanques. És l'impulsor de diverses campanyes gràfiques reivindicatives i creador d'infografies i animacions virals de referència a les xarxes socials, de les quals és activista. Perquè volem una ciutadania crítica amb els mitjans de comunicació, us volem veure amb amb aquesta samarreta, sense que cap manipulació, censura o interès econòmic embruti la veritat. Les diferents talles disponibles que podeu escollir, les trobareu en un formulari que rebreu quan finalitzi la campanya.
Bossa ‘Si nosaltres ho volem, el rei anirà nu’: amb l’empremta del reconegut dissenyador Jordi Calvís i amb una de les frases més empoderadores de Ramon Barnils. La bossa de cotó (de 170 de gramatge) està produïda amb Subalterna Serigrafia, projecte cooperatiu autogestionat del Camp de Tarragona que estampa merxandatge ètic (amb material tèxtil lliure d'explotació, sostenible i amb tintes ecològiques de base d’aigua -amb el segell de la Fair Wear Foundation, que certifica que es produeix sense explotació, i el d'Oeko-Text, certificant que el procés és respectuós amb el medi ambient-).
Entitats Mecenes: presentem l’Anuari a la teva localitat/col·lectiu (a l'espai que vulgueu -en cas que sigui lluny per la persona que vingui a presentar-lo, cal tenir en compte les despeses de desplaçament) o bé de manera virtual, a càrrec d'un/a dels/de les periodistes de l'equip de l'Anuari. Us entregarem 3 exemplars en paper i a més rebreu els informes Mèdia.cat durant l’any 2021. El nom de la vostra entitat apareixerà als crèdits, amb el logotip.
Taller pràctic "Eines per llegir de manera crítica els mitjans de comunicació": us oferim aquest taller (que pot ser en format presencial o virtual) per a 30 persones. Pensat per a fer reflexionar sobre la nostra dieta mediàtica, la lectura crítica de les informacions i posar-ho en pràctica de manera amena per a què els membres de la vostra entitat pugueu estar més alerta i prevenir la infoxicació o detectar les fake news. A més, us entregarem 5 exemplars de l’Anuari i rebreu els informes Mèdia.cat durant l’any 2021. El nom de la vostra entitat apareixerà als crèdits, amb el logotip, en un lloc destacat.
Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?
L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte. Els reportatges estan en fase de redacció i edició. L’Anuari s’enviarà a impremta al mes de febrer de 2021 i es presentarà a principis de març en un acte públic amb inscripció prèvia (en funció de les restriccions imposades per les autoritats pel coronavirus). Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquesta ocasió les rebran a casa seva.
Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?
Coordinació i edició del projecte: Elisenda Rovira, Víctor Yustres i Yeray S. Iborra.
Disseny, maquetació i web: Fabrika Grafika.
Correcció lingüística: Llengua de foc.
Comunicació: Elisenda Laborda i Neu al Carrer
Edita: Pol·len Edicions.
Suport en la recerca i selecció de temes: consell de redacció de Mèdia.cat i junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat
El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 periodistes d'arreu dels Països Catalans. Treballa per promoure un periodisme crític i rigorós, organitza un premi de periodisme d’investigació en català, fa pressió a polítics i institucions en defensa del periodisme i el dret a la informació, publica llibres de periodisme, recull diners per ajudar a pagar la defensa a periodistes víctimes d’atacs com Jordi Borràs i, entre moltes altres coses, és un espai de trobada i col·laboració entre professionals.
Fa més de deu anys, el Grup Barnils va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat. El portal analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, des del racisme als mitjans de comunicació passant per la criminalització del moviment independentista o el tractament de la sentència de La Manada. També documenta i denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i al dret a la informació: des de 2015 duu a terme el projecte del Mapa de la Censura, ha estat finalista dels premis internacionals de referència en llibertat d’expressió i ha denunciat internacionalment la regressió de drets a Catalunya.
Mèdia.cat publica des de l'any 2011 l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una iniciativa inspirada en el projecte nord-americà Project Censored que cada any treu a la llum els temes silenciats als grans mitjans de comunicació.
Llistat de discs de la discogràfica Propaganda pel fet que pots escollir amb la recompensa "Mecenes Propaganda pel fet" o "Mecenes col·leccionista":
Auxili: "Tresors"
Banda Bassotti: “Banditi senza tempo”
Feliu Ventura: "Convocatòria", “Música i lletra”, “Alfabets de futur”
JazzWoman: “Maléfica”
La Raíz: “Entre poetas y presos”
Nativa: “Nativa”
Pirat’s Sound Sistema: "Remena", "Gratest hits", "Em bull la sang"
Smoking souls: “Translúcid”, "Cendra i or", "Nòmades"
Tremenda Jauria: “Codo con codo” - Tribade: “Las desheredadas”
Valira: “Ecos de aventura”
Xavi Sarrià: “Amb l’esperança entre les dents”
Llistat de discs de la discogràfica Bankrobber que pots escollir si ets "Mecenes Bankrobber" o "Mecenes Col·leccionista":
Belda & Sanjosex: "Càntut"
Judit Neddermann: "Cançons de la veritat oculta"
Sanjosex: "Festival", "Temps i rellotge", "Al marge d'un camí", "La viu-viu", "Viva"
Xarim Aresté: "La rosada"
The Gramophone Allstars: "Maraca Soul", "Jazzmaica"
Mazoni: "Sacrifiqueu la princesa", "Carn, os i tot inclòs", "Fins que la mort ens separi", "Eufòria 5 - Esperança 0", "Esgarrapada", "Si els dits fossin xilòfons"
Guillamino: "Fra Júpiter, "Un Altre Jo", "Fang", "Les minves de gener", "Somnis de llop"
Guillamino + Pedrals: "En/doll"
Guillamino & Manuel García: "Exile"
El Petit de Cal Eril: "El disc triangular", "La força", "La figura del buit", "Vol i dol", "I les sargantanes al sol"
Le Petit Ramon: "Brou", "Acusticus replica", "Morts, desastre i barbàrie"
Isaac Ulam: "Ratpenat", "Murtra", "En els prats més llunyans"
Fetus: "Terra cuita"
Ljubliana & the Seawolf: "Libra"
Ran Ran Ran: "Ran de mar", "Ran Ran Ran", "L'hereu"
L'Espiadimonis: "Estimar la vida o témer la mort"
Jordi Lanuza: "Com a casa"
Fetus: "L'epicentre del fangar"
Branca Santa: "Trompes d'assalt"
LES CRUET: "Pomes agres"
La Pols i l'Era: "La Pols i l'Era"
Inspira: "Greta"
Pacosan: "My High"
Sanjays: "Food and Milk for our babies", "Laboratorium"
Macho: "Aturuxo Vudú"
Renaldo & Clara: "Fruits del Teu Bosc"
Isaac Ulam & Jose Domingo: "Temple d'aigua i llum"
Espaldamaceta: "Miedo al silencio, segunda parte", "Miedo al silencio", "Madera y poca luz"
Holland Park: "Things were easier when we played music"
Taranna: "Pintades d'amor i de guerra", "Senyals de vida"
El Chico Con La Espina En El Costado: "Tú rompió mi corazón", "Sol y sombra"
12 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Nathan
Amunt i crits!!!
CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, CUP
Gràcies per la feina!!
Francesc Cardús i Ros
bona feina! gràcies
Cristina Arboles
Endavant!! Bona feina !!
Gracat
Amb Vosaltres i Exigir al Periodisme CLARETAT en aquets moments. PROFESSIONALS !! ⚖️!! 😷😷😷
peremcc
Èxit!
juanarenos
Gràcies per la feina que feu. Petons i abraçades. Uix no, que no es pot!
pere guarch
Endavant!
andreuylla
Endavant, és molt necessari descobrir els silencis informatius.
seibur
Bona feina, endavant