Es presenta un projecte per a reimprimir el llibre Tolls i Salts d'aigua valencians, la primera edició del qual ha eixit en gener de 2021.
Davant la gran demanda de la publicació, es llança una altra campanya, que necessàriament no durarà 40 dies, a fi de reimprimir el llibre, del qual queden uns centenars d'exemplars. Primer s'acabarà amb els existents, i a continuació es lliuraran els nous. Tots en els terminis establerts (meitat de febrer de 2021).
D'alguns llibres (Pobles abandonats de la Península Ibèrica i Paisatges i pobles abandonats) queden ja pocs exemplars, i la idea és no reimprimir-los. Per això, en les recompenses on estan inclosos hi ha un número màxim de mecenes.
A continuació, tens tota la informació del llibre.
El llibre, de 160 pàgines i a tot color, escrit íntegrament en valencià, mostra, amb fotografies recents, els principals tolls i salts d'aigua valencians. Són paratges que els últims anys s'han convertit en un poderós reclam per conéixer i gaudir el món rural.
Estos clots o llocs profunds als rius han donat peu a espais per a l’oci. Eixamplaments, espais on el riu ompli fosses o estrets entre roques. Grans i menuts, més o menys fondos. En alguns casos, un eixamplament als peus d’un salt. Llocs que en molts casos estan identificats entre la població local, que els percep com un element més de l’entorn, igual com una font o un camí.
El libre Tolls i salts d'aigua valencians reivindica estos espais com una part de la identitat valenciana, aposta per la senyalització i coneixement públic dels mateixos, així com també perquè es vetle per la qualitat de les aigües i es recupere aquells deteriorats. La publicació estableix un pont entre el passat, quan els gorgs (sinònim de toll) eren una part importantíssima de l'oci dels nostres pares i avis, i el present.
L'autor ha dividit el territori valencià en cinc grans àrees, que agrupen els més de 60 rius i barrancs representats en el llibre, amb uns 200 tolls i salts d'aigua, aproximadament. Es parla, principalment, d’aquells situats en la conca alta de rius, rambles i barrancs. Per un motiu: són els més allunyats de nuclis de població grans i per tant aquells que responen millor a la idea que existeix en la societat com a llocs on gaudir del bany, amb aigua suficient però no grans volums, i nets.
Com és el llibre
El llibre "Tolls i salts d'aigua valencians" de 24 per 17 centímetres i 160 pàgines, prima la imatge sobre el text. A la publicació es donen orientacions bàsiques per a arribar als llocs, o al punt de partida de la ruta. S'ha de tindre en compte que alguns d'ells són una part o la fi d'una excursió que pot estar senyalitzada per l'Administració. En la publicació hi ha més de 400 fotografies de diferents formats, i de cada toll dels capítols n'hi ha una com a mínim.
A més, en acabar algun riu o àrea concreta (exemple els rius de la comarca de l'Alcalatén) s'incorpora una secció que parla d'elements del món rural o dels propis rius i barrancs que estan prop i es poden visitar en la mateixa excursió que ens duu a cascades i gorgs. Vistes paisatgístiques, camins singulars, fonts o pous, assentaments humans històrics o elements patrimonials singulars són el contingut d'esta secció.
Com a aspecte complementari, en el llibre hi ha un text que parla dels rius valencians des d'una perspectiva històrica, amb el testimoni de vint persones que s'han banyat en ells, des de la Rambla del Castell d'Atzeneta, passant pel riu Llucena, el Veo, el Xúquer i el Cabriol, el Bunyol, el Cànyoles, el Túria o a espais com el Racó de Sant Bonaventura d'Alcoi, entre d'altres.
Un text més tècnic explica l'organització i gestió dels rius, els riscos que implica el bany, com s'ha fet este treball, així com les diverses denominacions de rius i salts en les dues llengües oficials valencianes.
Com va sorgir la idea
Este treball s'ha dut a terme durant els últims huit anys, en el temps lliure de l'autor i de la seua família. Agustí Hernàndez, que ja ha publicat una trilogia de llibres sobre pobles valencians abandonats, va tindre la idea analitzant la bibliografia (inexistent) sobre els tolls i salts d'aigua valencians quan estava acabant el primer dels llibres esmentats.
Durant este temps, ha anat cercant informació sobretot als mapes de l'Institut Cartogràfic Valencià i també de l'exèrcit, que li han permés recórrer virtualment i amb molt de detall els rius. A partir d'este coneixement i informació dispersa (pàgines web municipals, estudis, els seus comptes de Facebook i Twitter o contactes locals) ha anat fent un llistat de llocs a vore, i en la mesura del possible, unificant-los, per a en un dia vore'n diversos, si era possible.
Posteriorment, ha buscat el moment adient per visitar estos llocs. No sols en estiu i per banyar-se. Els tolls i salts d'aigua també són llocs de gran bellesa per a admirar. En la tardor, amb neu, en dies de mestral...
Al capdavall, per a l'autor i la seua família i per a amigues i amics han sigut experiències positives que han permés fer esport, conéixer el patrimoni rural valencià, compartir el temps amb familiars i amigues i amics, i gaudir-lo com ho feien els nostres avantpassats. Amb les aportacions complementàries als tolls i salts, ha augmentat el nostre coneixement del territori pròxim: camins empedrats, ponts, sénies, ermites, molins, cims, vistes paisatgístiques o masos. I el més important, esperem que augmente el coneixement general del patrimoni rural.
A què destinarem les aportacions
L'import que es vol recaptar correspon a la maquetació i la impressió del llibre "Tolls i salts d'aigua valencians", així com a sufragar les despeses d'enviament de la campanya de micromecenatge. És objectiu de l'autor que li puguen quedar uns centenars de llibres que puga vendre en alguna presentació, o regalar a les persones que considere.
En este sentit, és important remarcar que, per a reforçar l'obtenció de fons, s'ha inclòs entre les recompenses els llibres "Pobles valencians abandonats", "Pobles abandonats de la Península Ibèrica" i "Paisatges i pobles abandonats", este últim de poesia, que a l'autor li varen sobrar d'anteriors projectes personals.
Calendari previst
El llibre està acabant de maquetar-se (9 de desembre). Es calcula que eixiria a finals d'any, o primers de 2021. L'autor no té previst que estiga preparat per a la campanya de Nadal i Reis, sinó uns dies després.
Per tant, les recompenses està previst que es comencen a envir a partir de la segona setmana de gener. No obstant, si s'avançaren els terminis, s'informaria mitjançant esta pàgina i el correu.
Info sobre el projecte:
Nota de premsa sobre el llibre en el blog "Pobles Valencians Abandonats"
L'autor
Agustí Hernàndez (Alboraia, 1977) és periodista. Ha treballabat a la Universitat de València, el diari Levante-EMV, el Periòdic d’Alboraia i la Diputació de València. També ha sigut professor de Formació Professional, comissari de l’exposició del Museu Valencià d’Etnologia Pobles abandonats. Pobles en la memòria i ha guanyat més de deu premis de poesia. És coautor de Pobles abandonats. Els paisatges de l’oblit (Consell Valencià de Cultura, 2006) i autor i editor de tres llibres més sobre despoblació, entre ells Pobles Valencians Abandonats (2013).
25 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
jbelx
Gracias por compartir esos lugares espectaculares.
Lluís Cassany i Avinyó
A seguir pel bon camí Agustí!
Joan Carles
Gracies
Fran Pérez Aranda
Gracies por aquest gran treball
Gemma84
Si mai tens curiositat, nosaltres vam fer un documental sobre el poble de Barasona, al prepirineu aragonès. Et deixo l'enllaç:https://www.youtube.com/watch?v=H4D0fPhtJz0
M Jesús
Vull el llibre
Bernat Cléries
L'espere amb deliri
Bernat Cléries
L'espere amb deliri
Miguel Angel Dorce
Hola. Compré otro hace unos días. Lo digo para ver si lo puedes hacer en un solo envío. Gracias
jbbasset
Valia la pena. I ho tenia pendent Una abraçada, Agustí. El meu mail: [email protected]