L’Anuari Mèdia.cat vol continuar sent una eina per sobreviure a la desinformació i al control dels poders, reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació i contribuir a la defensa de la llibertat d'expressió.
Un any més, l’Anuari Mèdia.cat posa el focus en temes rellevants que els mitjans de comunicació convencionals del nostre país han silenciat o ignorat, i els situa a l'agenda informativa perquè arribin a la ciutadania.
Divuit mesos després de l’esclat de la covid-19, que ha trasbalsat les vides de tot el planeta i també l’actualitat informativa, volem començar a recuperar-nos i també a posar el focus en els reptes que ens deixa la societat postpandèmia. L’Anuari Mèdia.cat inclourà reportatges, anàlisi mediàtiques i altres continguts que serveixin per reflexionar i explicar qüestions rellevants de l’agenda política, social i mediàtica d’aquest any, que marcaran també el nostre futur.
A l’Anuari volem fixar-nos tant en els silencis mediàtics com en els sorolls informatius: per això posem l’accent en les qüestions que el periodisme mainstream ha ignorat o per les quals ha passat de puntetes, i aprofundim i anem més enllà en aquells temes que, tot i ser-hi constantment a l’agenda, no s’expliquen del tot a fons. En definitiva, l’Anuari vol continuar sent una eina per sobreviure a la “infoxicació”, a la desinformació i al control dels poders per poder avançar cap a un periodisme compromès i una ciutadania crítica.
Ara preparem l’11a edició del projecte, amb reportatges sobre temes silenciats al llarg d'aquest 2021, articles per reflexionar sobre el tractament mediàtic de qüestions sensibles, eines per una lectura més crítica dels mitjans i un repàs als atacs a la llibertat d’expressió.
Des de la primera edició, hem publicat 114 reportatges sobre temes fins aquell moment silenciats: la implicació d’Urdangarin al cas Palma Arena; el règim d'aïllament a les presons catalanes; el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista, els atacs antiindependentistes a Catalunya la tardor de 2017; la descompensació territorial i de classe en el cos d’alts funcionaris espanyol (1 català per cada 15 madrilenys al deep state) o l’opacitat i el biaix racista d’un pla dels Mossos d'Esquadra contra els delinqüents multireincidents (Pla Tremall: pesca d’arrossegament contra la multireincidència).
L’Anuari és la publicació anual de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que des de 2009 analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i revela temes silenciats. L'impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils, una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 professionals d’arreu dels Països Catalans.
5 raons per col·laborar amb l’Anuari: #Recuperemelfil
1. #Recuperemelfil dels silencis i els sorolls informatius de l’últim any
Estem investigant qüestions que considerem que els mitjans de comunicació corporatius han ignorat o no han abordat amb prou profunditat durant aquest 2021 i que volem posar sobre la taula perquè arribin a la ciutadania. Cada tema s’encarrega a periodistes experimentats, que hi treballen per oferir profunditat, rigor i context. L’objectiu és explicar els temes de manera reposada i anar més enllà dels titulars.
Ramon Barnils ja deia que “tant mort és qui mor de set com qui mor ofegat”, en referència a com l’abundància de notícies no implica necessàriament que estiguem més ben informats. En temps de constants titulars d’última hora i periodisme a cop de tuit, és important poder aturar-se, llegir amb calma i descobrir qüestions importants que han passat desapercebudes.
2. #Recuperemelfil per explicar els reptes de la societat postpandèmia
En els últims divuit mesos, el focus mediàtic s’ha centrat en la pandèmia, i sovint això ha relegat a un segon pla o a l’oblit altres qüestions igualment importants. A la darrera edició de l’Anuari ja vam voler posar el focus en com havien viscut alguns col·lectius vulnerables la pandèmia, com la tornada a l’armari durant el confinament d’algunes persones joves i grans LGTBI, els obstacles que trobaven les persones amb diversitat funcional davant les mesures anticovid-19 o la vulneració de drets de persones racialitzades i moviments socials per protestar en pandèmia.
Ara és el moment d’estirar el fil i parlar de temes que marcaran la societat postpandèmia i també de recuperar altres realitats que l’agenda mediàtica i l’emergència sanitària han deixat arraconades o invisibilitzades.
3. #Recuperemelfil de la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la informació
Com en les dues darreres edicions, les pàgines centrals aniran destinades a un Dossier monogràfic. En aquest cas, posem el focus en la llibertat d’expressió i el dret a la informació. L’any 2021 ha tornat a ser un any de vulneracions i amenaces que dificulten la tasca del periodisme i posen en risc el dret de la ciutadania a ser informats. Fins el 14 d’octubre, s’han registrat al Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat 21 casos d’agressions a periodistes, a banda d’amenaces o identificacions. Un dels casos recents més sonats és el del fotoperiodista Albert Garcia, a qui van detenir el 18 d’octubre de 2019 mentre feia la seva feina i que ha hagut d’anar recentment a judici, acusat per la fiscalia d’atemptat contra agents de l’autoritat. En una entrevista a Mèdia.cat, Garcia apunta que els cossos policials “ens dificulten la feina perquè no puguem documentar el que passa”.
Per això a l’Anuari analitzarem els principals atacs d’uns incidents que sovint afecten periodistes i mitjans, alguns cops altres persones de la societat civil, però sempre ataquen el mateix: els drets fonamentals de tota la ciutadania. En aquest dossier volem reflexionar sobre aquesta qüestió i donar eines a mitjans i periodistes per conèixer bé els seus drets, fer-se forts contra aquests atacs i poder garantir, així, l’accés de la ciutadania a una informació contrastada.
4. #Recuperemelfil per crear xarxa: fem comunitat amb les recompenses
Hem viscut un any en què no ha estat fàcil trobar-nos. El context pandèmic ha condicionat durant mesos les relacions socials i això ha afectat la salut mental de tothom. És per això que l’Anuari Mèdia.cat 2021 proposa unes recompenses que volen ser també una forma de resistència i que permetin crear xarxes amb projectes de proximitat.
Hi trobareu, per exemple, la bossa #RecuperemElFil, de cotó i tintes ecològiques dissenyada per la il·lustradora Maria Conill i estampada a Baobag, taller de serigrafia artesanal. També incloem propostes com els licors cooperatius, la ginebra artesana de Gin Nut o dos llibres d’assaig periodístic de l’Andreu Merino i l’Alba Sidera, editats per l’editoral Saldonar. Un any més, tornem a col·laborar amb la cooperativa Fent País, que lluita per un país més just, més responsable, més sostenible i més lliure. #Recuperemelfil significa també apostar per la vida comunitària!
5. #Recuperemelfil del periodisme compromès, crític i exigent
A l’Anuari també convidem persones expertes a reflexionar sobre el rol del periodisme en temes d’actualitat, analitzem temes de l’agenda política i mediàtica a través d’infografies, recuperem els titulars més sonats dels darrers dotze mesos a la secció “El desinformatiu” i apostem per una mirada crítica per a ser lectors i lectores exigents.
En definitiva, l’Anuari Mèdia.cat creu en el periodisme com a eina de transformació i de millora de la qualitat democràtica
Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?
El projecte es finança principalment gràcies a les aportacions dels micromecenes. Això vol dir que les nostres investigacions i continguts no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora. Les aportacions de centenars de persones i entitats cada any són clau per fer possible l'Anuari.
A més, el projecte compta amb la col·laboració de diverses universitats amb estudis de Periodisme arreu dels Països Catalans i també del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L'Anuari també rep el suport que la Fundació Catalunya dóna al conjunt de l'Observatori Mèdia.cat.
A què destinarem les vostres aportacions?
Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari.
Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte.
Disseny i maquetació.
Correcció lingüística.
Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.
Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.
Comunicació i gestió de la campanya de promoció de l’Anuari.
Què rebeu a canvi?
Hi ha recompenses per a totes les butxaques i tots els gustos. Evidentment, totes elles inclouen l'Anuari però la majoria ofereixen productes de projectes socials i culturals, perquè volem crear una immunitat de grup i teixir aliances amb projectes i artistes amb molt a dir.
Fent País és una cooperativa manresana que impulsa un portal d'experiències de petit format arreu de Catalunya pensades per regalar a la parella, família o grup d'amics. Donen suport a petits productors locals i models de turisme sostenible.
Gin NUT és una ginebra artesanal destil·lada que garanteix la màxima qualitat dels ingredients utilitzats en el seu procés d’elaboració. NUT és un London dry Gin elaborat artesanalment per Destil·leria ARBENIG a l’Empordà. Els 13 ingredients botànics de NUT es combinen de forma creativa per oferir un sabor distintivament delicat, suau i aromàtic. Si tries aquesta recompensa te l'enviem a casa o, encara millor, pots fer una visita a les seves instal·lacions + un tast (de cara a la primavera) amb l'excusa de recollir la teva ampolla.
La Cerveseria Sant Jordi és a Cardedeu. Fa anys que a la fàbrica modernista d’aquesta població del Vallès Oriental la Raquel, en Joel i en Roger fan tot un seguit de cerveses de manera molt artesanal. Tenen també una terrassa on sempre és un plaer refrescar-se amb les seves propostes. Si agafes aquesta recompensa et portaran a fer una visita guiada i gaudiràs d’un tast de les cerveses Sant Jordi.
La bossa #RecuperemElFil és de cotó i tintes ecològiques i ha estat dissenyada per Maria Conill. La Maria és dissenyadora, il·lustradora, feminista, llibertària i activista i actualment col·labora a La Directa. La bossa està impresa a Baobag, taller de serigrafia artesanal. Una recompensa de la qual podràs presumir mentre apostes per una genial il·lustradora i l'ecologia.
La làmina #RecuperemElFill és una creació de Maria Conill. La Maria és dissenyadora, il·lustradora, feminista, llibertària i activista i actualment col·labora a la Directa. Si agafes aquesta recompensa te l’enviem a casa amb el format din-A3 i impresa a la cooperativa gràfica dbcoop. Que quan vinguin a casa teva vegin que les parets parlen!
Els licors cooperatius:
El vi de nous és un licor tradicional que recuperen i produeixen, amb recepta pròpia, a la cooperativa Tres Cadires d’Arbeca. Amb matèries primeres de proximitat i sucre de comerç just.
El Penjat és un tronjó, un licor de taronja elaborat seguint una recepta casolana recuperada perquè no caigui en l’oblit per la cooperativa La Sobirana de Santa Coloma de Farners. Amb taronges de Terres de l’Ebre, aiguardent 100% de blat i sucre de comerç just.
La Penjada és la primera ratafia cooperativa, elaborada amb aiguardent de vi aromatitzat abans d’afegir els ingredients indispensables de tota ratafia catalana seguint el mètode tradicional del tronjó per la cooperativa La Sobirana de Santa Coloma de Farners. Aiguardent de vi, plantes aromàtiques i espècies ecològiques, sucre de comerç just.
Si tries aquesta recompensa t’'enviarem a casa el licor que prefereixis o, encara millor, pots fer una visita i conèixer l’obrador de les Tres Cadires amb l'excusa de recollir la teva ampolla.
Llibres: La ciutat sense veïns o Feixisme persistent. L’Editorial Saldonar és una editorial independent que compta amb la col·leció “Periodistes”, que publica llibres d’investigació periodística escrits per membres del Grup Barnils. Si agafes aquesta recompensa, pots triar entre La ciutat sense veïns, d’Andreu Merino, el retrat cru d’una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat, o Feixisme persistent, d’Alba Sidera, que combina relats en primera persona amb anàlisis i cròniques que retraten amb precisió la Itàlia que ha permès que emergís amb força la figura de Matteo Salvini. Els llibres te’ls enviarem a casa.
Entitats Mecenes: presentem l’Anuari a la teva localitat/col·lectiu (a l'espai que vulgueu -en cas que sigui lluny per la persona que vingui a presentar-lo, cal tenir en compte les despeses de desplaçament) o bé de manera virtual, a càrrec d'un/a dels/de les periodistes de l'equip de l'Anuari. Us entregarem 3 exemplars en paper i a més rebreu els informes Mèdia.cat durant l’any 2022. El nom de la vostra entitat apareixerà als crèdits, amb el logotip.
Taller pràctic sobre lectura crítica dels mitjans de comunicació: us oferim aquest taller (que pot ser en format presencial o virtual) per a 30 persones. Pensat per a fer reflexionar sobre la nostra dieta mediàtica, la lectura crítica de les informacions i posar-ho en pràctica de manera amena per a què els membres de la vostra entitat pugueu estar més alerta i prevenir la infoxicació o detectar les fake news. A més, us entregarem 5 exemplars de l’Anuari i rebreu els informes Mèdia.cat durant l’any 2022. El nom de la vostra entitat apareixerà als crèdits, amb el logotip, en un lloc destacat.
Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?
L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte. Els reportatges estan en fase de redacció i edició. L’Anuari s’enviarà a impremta al mes de febrer de 2022 i es presentarà a principis de març en un acte públic amb inscripció prèvia. Els mecenes, rebreu en primícia aquesta informació per poder-vos apuntar.
Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?
Coordinació i edició del projecte: Carme Verdoy i Víctor Yustres
Disseny, maquetació i web: Fabrika Grafika
Correcció lingüística: Llengua de foc
Edita: Pol·len Edicions
Campanya de micromecenatge: Neu al Carrer
Comunicació i gestió: Albert Avilés
Suport en la recerca i selecció de temes: consell de redacció de Mèdia.cat i junta del Grup Barnils.
El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat
El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 periodistes d'arreu dels Països Catalans. Treballa per promoure un periodisme crític i rigorós, organitza un premi de periodisme d’investigació en català, fa pressió a polítics i institucions en defensa del periodisme i el dret a la informació, publica llibres de periodisme, recull diners per ajudar a pagar la defensa a periodistes víctimes d’atacs com Jordi Borràs i, entre moltes altres coses, és un espai de trobada i col·laboració entre professionals.
Fa onze anys, el Grup Barnils va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat. El portal analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, des del racisme als mitjans de comunicació passant per la criminalització del moviment independentista o el tractament de la sentència de La Manada. També documenta i denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i al dret a la informació: des de 2015 duu a terme el projecte del Mapa de la Censura, ha estat finalista dels premis internacionals de referència en llibertat d’expressió i ha denunciat internacionalment la regressió de drets a Catalunya.
Mèdia.cat publica des de l'any 2011 l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una iniciativa inspirada en el projecte nord-americà Project Censored que cada any treu a la llum els temes silenciats als grans mitjans de comunicació.
7 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Juan Yustres Santiago
Ànim, falta l'esprint final per ¡ aconseguir-ho, un any més ! .
Jep i Enriqueta
Sou collonudes!
[email protected]
Ànims !
anna euro
Gràcies per la vostre feina :))
Bel
Encantada de contribuir a "la veritat"
Elisenda
Soc l’Elisenda, he fet 2 recompenses expressament, vull sortir un sol cop als agraïments però això ja us ho posaré al formulari corresponent ;) petons i enhorabona per la feinada
elisenda
Recuperem el fil! Gran feina, de les imprescindibles!