Foscúria tracta el descens emocional de l’Elisabet cap a un insomni surrealista. La pressió i obsessió que sent cap al món de la moda atrapen a la nostra protagonista en una lluita per recuperar el control de la realitat.
La història de l’Elisabet és un llargmetratge de ficció inscrit al gènere del thriller o suspens psicològic, des d’una mirada femenina. Nascut des de l’experiència pròpia amb l’insomni, creem aquest projecte com a Treball Final del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.
La naturalesa intimista de la pel·lícula evoluciona cap a escenes i moments catàrtics i onírics, on ens donem l’oportunitat d’experimentar cinematogràficament, trencant amb la linealitat i el to realista de la narrativa. Alhora, desconstruïm la mirada masculina vehiculant del gènere sense romantitzar representacions de salut mental.
A l’Elisabet, recentment graduada de disseny de moda, li encarreguen un gran projecte creatiu. A causa de la pressió, no pot mantenir la imatge de control que sempre ha projectat. Decideix amagar el que s’està desencadenant al seu interior fugint a la casa dels seus avis de Solsona, on es retroba amb la seva amiga de la infància, la Júlia. L’aïllament i els fantasmes del passat, desencadenen un insomni intens i un “desaferrament” de la realitat de l’Elisabet.
La Maria Fontana és l'Elisabet. Apassionada pel món de la moda i confecció, persegueix el seu somni de ser dissenyadora estudiant la carrera de moda. Ha desenvolupat un perfeccionisme molt propi a les seves creacions i que també s'aplica a la seva vida. Necessita que tot encaixi a la seva manera.
Part de la família de l’Elisabet és de Solsona, on passava els estius de petita amb els seus avis i amics, entre ells, la Júlia. Solsona és una ciutat de la província de Lleida, amb un característic nucli antic replet d’història i tradicions on tots els veïns del poble es coneixen.
Som la Blanca Castellví, la Joana Giribet, la Isabel Henriques, l’Alba Lorza, la Cecília Nofre, la Carla Prat, la Maria Rafart i la Marina Rof, un grup de vuit estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.
Vam treballar totes juntes a La noia d’aigua, un curtmetratge sobre l’adolescència i l’amistat inspirat en la màgia dels gorgs de Catalunya, el qual va formar part de la selecció oficial de la 12a edició del Festival Internacional de Cinema de Lleida, Som Cinema.
El projecte compta amb el suport de diversos professionals del cinema que actualment es troben en actiu dins del sector audiovisual.
Núria Aidelman - Llicenciada per la Universitat Pompeu Fabra. Programadora de Xcèntric des del 2003 i de Gandules des del 2005. Codirigeix “Cinema en curs”, projecte experimental de tallers de cinema, a l’Associació A Bao A Qu, dedicada a la pedagogia de la creació.
Lara Sendim - Guionista de cinema i televisió, i professora associada del Grau en Comunicació Audiovisual a la UPF. Ha elaborat i treballat en projectes com ara Com si fos ahir (2017–), La Riera (2010-2017), Durante la tormenta (2018) o Contratiempo (2017).
Mar Coll - Directora i guionista dels llargmetratges Tres dies amb la família (2010) i Tots volem el millor per ella (2013).
Clara Roquet - Directora i guionista del curtmetratge Les bones nenes (2017) i guanyadora del Goya a Millor Directora Novella amb el seu primer llargmetratge Libertad (2021).
Elena Martín - Directora, guionista i actriu. Graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra, el seu primer llargmetratge, Júlia Ist (2017) va guanyar la Biznaga de Plata al Festival de Málaga. Ha actuat en films com Les amigues de l’Àgata (2015) o Suc de Síndria (2019). Actualment, està treballant en el seu següent llargmetratge Creatura. Ens dona suport en la direcció d’actors.
Aitor Martos - Graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. És director de producció, cap de producció i productor executiu de projectes cinematogràfics com Cafè per emportar (2014), La propera pell (2016) o Entre dos aguas (2018), entre molts d’altres.
Carolina Sourdis - Investigadora i cineasta colombiana radicada a Barcelona, és Doctora per la Universitat Pompeu Fabra. El seu perfil combina la creació fílmica amb la gestió cultural, la docència i la recerca. Ha publicat articles en nombrosos llibres i revistes especialitzades com New Cinemas o Alphaville.
Lluís Sellarès - Llicenciat en direcció per l'ESCAC amb el seu treball final de grau L’home llop (2016), un curtmetratge que explora l'absurd a través de la comèdia. Ha escrit i dirigit alguns episodis de la sèrie Cardo (2021). També ha treballat en pel·lícules com La hija de un ladrón (2019) i Alcarràs (2022).
A més a més, Foscúria també compta amb el suport de diverses institucions que ens han assessorat per l'elaboració de la trama de la protagonista i la narrativa del film.
La Clínica Estivill, mitjançant la professional Carla Estivill, doctora en Ciències Químiques per la UAB i especialitzada en l’insomni i altres problemes amb la son, ens ha guiat a l'hora de poder retratar i establir quins són els problemes que pot arribar a partir l'Elisabet perquè ella acabi desenvolupant insomni.
L'escola de disseny La Llotja ens ha aportat l'assessorament de les professores Mercè Mir i Montse Serra per establir les característiques de la vida universitària i professional de l'Elisabet. D'altra banda, el Toni Lluís i la Carlota Vives, alumnes de l'escola, ens estan ajudant en el desenvolupament de la proposta estilística del disseny de moda que crea la protagonista.
Per altra banda, comptem amb l'assessorament de la Carolina Puiggròs, una estudiant de moda de la IED que ens ha ajudat a entendre els processos creatius de la indústria i ens ha proporcionat materials de treball per poder elaborar la direcció d'art de la pel·lícula.
Foscúria es desenvolupa dins del marc del nostre Treball de Final de Grau i, per tant, compta amb el suport de la Universitat Pompeu Fabra, qui ens facilita l’accés a part del material i equipament tècnic.
La majoria del nostre pressupost, aleshores, serà destinat a transports, allotjaments i dietes de l’equip artístic i tècnic –els quals col·laboren altruistament– a la ciutat de Solsona. Les recompenses, de simplement valor simbòlic, que us oferim amb els lots aniran plenament destinades a pagar una gran part d’aquests costs i a fer realitat la història de l’Elisabet.
Actualment, el llargmetratge es troba en procés de preproducció, així doncs, el calendari a seguir és el següent:
L'entrega de les recompenses tindrà lloc el setembre de 2022.
Segueix-nos al nostre compte d'Instagram - @foscuria - o visita la nostra pàgina web - https://foscuria.wixsite.com/foscuria - per descobrir més aspectes del projecte i estar al corrent de totes les nostres actualitzacions.
Si tens algun dubte, contacta amb nosaltres a través de l’adreça electrònica [email protected].
13 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
martafonci
molta sort!!!
Ramiro Rafart
Va! Que ja us queda menys!
[email protected]
Ànims!!!! En un parell d'anys ens veiem al Sitges Film Fest!!!
Arnau Toldrà Aleu
Molts ànims per aquests dies tan durs que us esperen!
Verònica Sánchez
Molta sort!
Irene Castellón Magro
A tope! :)
Begoña Pardo
Amb la meva petita aportació desitjo que aquest projecte arribi a realitzar-se i sigui tot un èxit. Molta força i encerts!
mariaroca
ànims!!⭐️⭐️
Jose Luis Alarcon
Anims!! Molta sort!!
Enri Sarradell Pascual
Molta Sort!!!