Em dic Rubèn Suriñach Padilla i soc originari de les Masies de Roda (Osona). Després de passar uns anys a Barcelona, m’he instal·lat a Cardedeu. Nascut, per bé o per mal, el 1984, tinc 37 anys. Soc economista de formació i treballo, com a tal, dins de l’àmbit de l’economia social i solidària, en una feina que sempre està a mig camí entre un treball remunerat i una vocació activista. L’escriptura és una afició que em va inculcar el meu pare i que he intentat anar polint amb els anys, en bona part gràcies al meu pas per l’Ateneu Barcelonès i els seus cursos d’escriptura.
Em disposo a publicar la meva primera novel·la, Tot era massa fràgil, una distopia hopepunk que transcorre en dos fils temporals paral·lels: 2025 i 2045. La història comença el 2045, presentant-nos en Miki Batalla, un periodista depressiu que sobreviu, com pot, enmig d’una Barcelona assotada pel canvi climàtic i la crisi energètica, i un règim polític dictatorial que està en guerra, des dels anys vint, amb la guerrilla anomenada La Resistència. És una història de la Barcelona 2025/2045, entre el trencament i la reconstrucció. L'obra la publicarà l'editorial i cooperativa especialitzada en l'ecoedició Pol·len Edicions i comptarà amb un pròleg d'Alfons Pérez.
La trama en una Barcelona distòpica
En Miki Batalla, el protagonista, enmig de l’elaboració d’un reportatge es troba, de manera fortuïta, la Clara, la seva exparella, que va passar a la clandestinitat quan va començar la guerra, l’any 2025. Ella li demana que la vagi a buscar, que tenen una conversa pendent, li dona un codi indesxifrable i desapareix tal com havia aparegut. Aquesta trobada desferma una allau de records dolorosos sobre el passat del protagonista i porta la història al 2025.
Els Fets de Maig de l’any 2025 van canviar, per sempre, el curs de la història a l’Estat espanyol: van empènyer la conflictivitat social fins a un punt de no retorn i van desencadenar la primera guerra 4.0 del segle XXI al cor mateix de la Unió Europea. Tot era massa fràgil és una novel·la que t'atrapa: d'un any a l'altre de la trama, ja no podràs deixar de llegir-lo.
El rerefons social i polític
Aquesta novel·la presenta un paisatge social inquietant, tant al 2025, amb l’agudització del conflicte social i la regressió democràtica de l’Estat, com al 2045, on les conseqüències de l’escalfament global i l’escassetat energètica han abocat la societat a una transformació accelerada sense precedents. Ens parla dels mals del capitalisme, de la imperiosa necessitat del decreixement, de les lluites socials enfront del poder, de la repressió, de les manipulacions de la premsa... i explora els dilemes ètics que es presenten quan confrontem els conforts de l’estil de vida occidental amb la necessitat de sacrificar-lo per no caure en una dictadura “verda”. A un altre nivell, interpel·la els moviments socials i explora l’etern debat, en el seu si, entre reformisme i rupturisme.
Per què escric
La novel·la que he escrit la visc com l’exploració literària de la meva realitat activista diària, per generar-me un espai de ficció on explorar totes les meves pors i esperances en relació al nostre futur col·lectiu, però també on navegar per totes aquelles inquietuds que afrontem els moviments socials transformadors quan ens enfrontem a la tasca majúscula de derrocar el capitalisme. Es tracta de la primera obra de ficció que escric amb vocació pública, ja que, en general, el meu pas per la literatura ha estat sempre de portes cap endins. En canvi, he publicat força textos de caràcter tècnic i d’assaig, sempre en relació amb el meu activisme i, per tant, de la transformació social i el paper que hi tenen les economies alternatives. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Marge Book van publicar-me l'obra Les economies transformadores de Barcelona (2017).
Una distopia, dins del subgènere hopepunk
L'obra és clarament una distopia, però l'autor ha volgut fugir de les obres catastrofistes a les que la producció audiovisual ens té acostumats darrerament. Per això, l'insereix en el gènere de futurs esperançadors, el hopepunk, amb tocs de solarpunk. El hopepunk, acunyat per Alexandra Rowland el 2017 descriu una tendència narrativa que se situa en escenaris distòpics i hostils però els personatges, en lloc de deixar-se arrossegar per l'escenari antiutòpic, escullen un altre camí. L'esperança, en aquest subgènere, és el motor narratiu, una esperança fruit de la lluita col·lectiva.
Sobre les recompenses
La recompensa principal és la novel·la de Rubèn Suriñach Tot era massa fràgil, editada per Pol·len Edicions.
Acompanyant aquesta recompensa, n'hem creat d'altres amb llibres de narrativa i d'assaig que creiem que lliguen amb l'ànima del llibre, per gènere, perquè hi participa l'autor, o perquè continuen amb la crítica social i política de la que parla el llibre:
• El recull de relats La fruita del demà (Pol·len, 2022), on l'autor ha publicat el relat "La terra de la banya".
• Les economies transformadores de Barcelona, un assaig del mateix autor (editat per l'Ajuntament de Barcelona i Marge Books, 2017).
• El propostari i assaig Nos sobran las ideas Propuestario para una transición ecosocial (Pol·len, 2021), d'Arnau Montserrat, un reguitzell de propostes per dotar de contingut la transició ecosocial.
A més, l'autor ofereix una xerrada i un club de lectura literari per a les mecenes que en tinguin ganes.
Una novel·la ecoeditada, de producció local i amb motxilla ecològica
Pol·len edicions som una cooperativa i editorial que treballa amb criteris d'ecoedició. Tot seguit, us compartim tres dels bàsics:
Producció local: la novel·la la produirem a Catalunya, i disposarà del segell 'Llibre local', un compromís de les editorials per a localitzar la nostra producció al nostre país i estalviar, així, les emissions en el transport.
Paper certificat FSC (Forest Stewardship Council): paper que prové de boscos responsables amb la natura i amb les poblacions que habiten els territoris d'on s'extreu la fusta.
Càlcul i comunicació de la petjada de carboni a través de la calculadora [bookdaper.cat](bookdaper.cat), que ens ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les nostres publicacions.
Fitxa del llibre
Format: 15 x 21 cm
Col·lecció: Edicions especials
Paper de l'interior: FSC + 100% reciclat
PVP: 16 euros
Qui som
Pol·len Edicions és l'editorial que publicarà la novel·la de Rubèn Suriñach. Som una editorial cooperativa, amb seu al Vallès Occidental i a Osona. Especialitzades en l'ecoedicio, podeu consultar el nostre catàleg aquí.
A què destinarem les vostres aportacions
L'objectiu mínim servirà per cobrir un 100% de la impressió del llibre i els enviaments de les recompenses. La resta de costos (correcció, maquetació, disseny, promoció) es sufragaran amb la venda del llibre.
Calendari previst
El llibre es presentarà en societat al setembre-octubre de 2022 i és quan es podran lliurar les recompenses.
+ Info
• TW de Rubèn Suriñach
• IG de Pol·len edicions
• TW de Pol·len edicions
• FB de Pol·len edicions
7 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
philippaparry
Visca en Miki Batalla! Moltes felicitats, Rubs
Laura
Felicitats Rubén per aquest projecte!
Amandine Barou
Necesitamos nuevos futuros!
frafri
¡¡Larga vida al hopepunk!!
malarec
Força, rauxa i a totes, ara que encara hi som a temps!
Rubèn Suriñach
Autor/a
Gràcies!!
LaiaGFEstrella
Admiració total, Ruben!!!