❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Las niñas de Elna, una història perduda de periodisme literari

Edició del llibre on el periodista Marc Solanes reconstrueix la història de la seva besàvia i el seu pas per la Maternitat d'Elna.

0
segons
143
Aportacions
3.384€
De 2.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

El periodista Marc Solanes Calderón arrossegava un misteri familiar al voltant de la seva besàvia María Ferrer Ferrer, que va morir en circumstàncies estranyes a Saragossa el 1940.

Però un dia, al costat de la seva àvia, va viure un moment revelador que el va portar a escriure un llibre. Aquesta és una història de supervivència de la Guerra Civil, aquesta és la història de Las niñas de Elna.

"Tot va començar el dia que la meva àvia va etzibar, asseguda al sofà, que ella hi havia estat de petita.

A la televisió estaven passant imatges de la Maternitat d’Elna. Era un documental sobre Elisabeth Eidenbenz, la infermera suïssa que la va posar en funcionament en ple exili republicà.

Però la meva àvia, en aquella època, ja tenia nou anys, i les seves germanes sis i dotze. No podia ser, allà només hi podien entrar les llevadores i companyes de l’Elisabeth i les mares embarassades –per desgràcia, només les més afortunades– que aconseguien escapar dels camps de refugiats per parir en un context digne i amb garanties.

Ningú tenia constància que la María, la meva besàvia, hagués estat embarassada després de tenir la Nuri l’any 1933. Allò, doncs, semblava impossible."

Fins que un bon dia, després de remenar entre les caixes de l’armari de la seva habitació, l'àvia d'en Marc, la Luisa, li va ensenyar una fotografia on sortien les tres germanes i la Maria a Elna.

"En aquell precís moment, sense voler-ho, vaig engegar una maquinària imparable que revelaria la increïble història de la María Ferrer.

Una dona impenetrable i avançada al seu temps. La imatge de la besàvia que s’havia traslladat fins llavors canviaria per sempre més, i obriria ferides que, amb tota probabilitat, mai acabarien de tancar-se."

L'ecoedició del llibre

La vida i la sort de María Ferrer, barretera de professió, militant comunista i mare de quatre nenes, la Teresa, la Pilar, la Luisa i la Núria, és l'eix d'aquesta peça de periodisme literari que retrata el tabú de la família d'en Marc Solanes, provinent de Lleida.

Una obra que la cooperativa editorial Pol·len Edicions vol publicar dins la sèrie de Periodisme literari (col·lecció L'observatori).

Un relat històric escrit (en una primera fase en castellà) amb un to personal, directe i ple de passatges conmovedors.

El reportatge novel·lat comptarà amb els pròlegs de l'escriptor Miqui Otero i el periodista David Vidal (Postgrau en Periodisme Literari, UAB).

Fitxa del llibre

  • Format: 11,6 x 16,5 cm

  • Pàgines: 160

  • Col·lecció: L'Observatori (periodisme literari)

  • PVP: 14 euros

Las niñas de Elna tindrà el 'Segell d'ecoedició' que ofereix l'Institut de l'ecoedició de Catalunya i verifica els següents paràmetres:

  • Producció local: el llibre es produeix en el territori de distribució.

  • Paper certificat FSC 100% Reciclat

  • Càlcul i comunicació de la petjada de carboni a través de la calculadora bookdaper.cat, que ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les publicacions.

El segell verifica el compromís de Pol·len Edicions amb l'ecoedició, una forma innovadora de gestionar las publicacions amb criteris de protecció del medi ambient.

El llibre inclou la motxilla ecològica amb els impactes i estalvis en diferents paràmetres (carboni, aigua, energia, primeres matèries i residus), un element de comunicació ambiental que s'acompanya de la millora contínua per reduir aquests impactes.

L'autor

Marc Solanes Calderón (Cerdanyola del Vallès, 25 de desembre de 1993) és graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Postgrau en Periodisme Literari (UAB) i Postgrau en International Affairs and Diplomacy (UNITAR) per l'institut de les Nacions Unides.

"Escriure i relatar el que passa al meu voltant ha estat un dels meus somnis des de ben petit. M'apassiona l'estudi i la recerca de la memòria històrica, tal com podreu veure al llibre que us presento."

Ha passat per la redacció del Periòdic d’Andorra i ha col·laborat amb EFE Catalunya, ElMon.cat i Expansión. Ha estat professor associat del Màster en Direcció de Comunicació d'ESIC Bussiness School i ISDE. Actualment treballa com a col·laborador de La Vanguardia, la revista Història i Vida (La Vanguardia), el web Catalunya Econòmica, el suplement Negocios d'El País i coordina la revista de medi ambient Sostenible.cat.

Ha dirigit el documental Els Orrit, nominat a la secció Latitud del DocsBarcelona 2023 i candidat als XVI Premis Gaudí 2024.

Les recompenses

Ens hem adonat que tenim els armaris plens de bosses de tela, gots de festa reutilitzables i altre merxandatge que no fem servir. Com a criteri d'ecoedició alineat amb el decreixement, hem decidit concentrar-nos a oferir la recompensa principal, el llibre.

Dins del procés d'impressió, no obstant això, hem pogut reservar paper sobrant de les minves per a ecodissenyar punts de llibres de Las niñas de Elna. Si sou fans dels marca-pàgines, esperem que trieu la recompensa que els inclou.

A més, hem preparat una selecció de títols de periodisme literari publicats per Pol·len edicions, de temàtiques ben diverses i encara actuals

El temps

La trepidant història de Las niñas de Elna, que havia estat amagada durant 80 anys en el si d'una família, sortirà publicada al gener de 2024.

L'autor vol retornar a l'àvia, a totes les tietes, i tota la família que l'ha ajudat a construir el relat el seu temps i paciència que han tingut en el procés de recerca en la memòria històrica col·lectiva.

Pel que fa als timings, el llibre i altres recompenses es faran arribar durant els mesos de gener-febrer de 2024.

A què destinarem les aportacions

El gruix principal del fons que assolirem via la campanya de Verkami anirà destinat a la impressió del llibre (70%) i una altra part es destinarà a produir i enviar les recompenses (30%).

Gràcies per ajudar-nos a fer possible aquest llibre, una forma col·lectiva de donar suport a l'ecoedició de llibres, que ens serveix per ponderar la tirada i comunicar l'obra d'avançat.

On ens podeu trobar

Altres dubtes: [email protected]

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

6 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    5 mesos

    Gràcies companyes per les felicitacions a en Marc!

  • NCP

    NCP

    6 mesos

    Enhorabona Marc. L'esperem amb delit, segurs que no ens decebrà

  • ignasiph

    ignasiph

    6 mesos

    FOT-LI MARC!

  • Margarita López-Nieto Truyols

    Margarita López-Nieto Truyols

    6 mesos

    Felicitats, Marc!

  • Hector Hita

    Hector Hita

    6 mesos

    Som-hi!!!!!

  • María José

    María José

    6 mesos

    Amb moltes ganes de llegir-lo!! Encantada en col.laborar en que aquest llibre es faci realitat!

#02 / Gràcies, gracias por hacer Las niñas de Elna posible

L'obra de Marc Solanes serà una realitat, gràcies a les més de 130 persones i col·lectius que heu aportat per fer-la possible. Us enviarem un formulari perquè ompliu, en el cas que tingueu enviament postal inclòs, i ens digueu la vostra direcció.

El llibre és a punt de sortir d'impremta i les recompenses us arribaran el mes de febrer.

Gràcies de nou pel vostre suport.


La obra de Marc Solanes será una realidad, gracias a las más de 130 personas y colectivos que habéis aportado para hacerla posible.

El libro es a punto de salir de imprenta y las recompensas os llegarán durante el mes de febrero. Os enviaremos un formulario para que rellenéis, y nos digáis, en el caso que tengáis envío postal incluído, vuestra dirección.

Gracias de nuevo por vuestro apoyo.

#01 / Una obra de periodisme literari / Una obra de periodismo literario

El professor David Vidal @Mecoph recomana Las niñas de Elna de Marc Solanes, 'Un molt bon exemple del que pot aportar el periodisme literari' 'En Marc ens capbussa en un passat secret de la seva família'

VIDEO:

https://www.youtube.com/shorts/U3WogHDnA4M

El profesor David Vidal recomienda Las niñas de Elna de Marc Solanes. 'Un muy buen ejemplo de lo que puede aportar el periodismo literario' 'Marc nos hace adentrarnos en una pasado secreto de su familia'

VIDEO:

https://www.youtube.com/shorts/U3WogHDnA4M

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies