❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Pep Salsetes. Un país a la cassola

Un llibre de Memòria del gran cuiner, activista i pagès Pep Salsetes elaborat a partir de llargues converses amb Agustí Corominas.

Pol·len Edicions

Un proyecto de

Categoría

19%
33
días
35
Aportaciones
1.190€
De 6.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

En Josep Lluís Sabatés, més conegut com a Pep Salsetes, celebrarà el vuitantè aniversari del seu naixement el mes de gener de l’any que ve. Seria un bon moment per a mirar enrere, ordenar records i escriure un llibre de memòries. L’Agustí Corominas, cineasta i activista ecologista, n’hagués pogut fer una pel·lícula.

Però no hi haurà pel·lícula ni llibre de memòries, el que hi ha hi haurà és un llibre de Memòria. Durant ben bé un any, i de manera regular, l’Agustí ha visitat en Pep per a recopilar i ordenar vivències, opinions, miracles i receptes (algunes inèdites) d’en Pep Salsetes. I aquest és el llibre Pep Salsetes. Un país a la cassola que volem publicar amb Pol·len edicions.

Pep Salsetes. Un país a la cassola és un llibre ple d'anècdotes i savieses sobre la cuina o els aliments, com aquella de les anomenades "tomaqueres del cul". Resulta que ni la pell ni les llavors del tomàquet són digeribles pel cos humà. Per això es recomana treure-les sempre. Com que habitualment no ho fem, les expulsem amb la femta. A part del caganer força gent aprofita les excursions al bosc per defecar, així podem trobar tomaqueres crescudes als racons més estranys. Aquestes les anomenem tomaqueres del cul.

El cigne en que es va servir el menjar a la Fira de Tàrrega del 1984
El cigne en que es va servir el menjar a la Fira de Tàrrega del 1984

Pep Salsetes. Un país a la cassola és un recorregut per la vida, les cuines i els àpats d’en Pep Salsetes.

Pep Salsetes. Un país a la cassola s’estructura en quatre grans blocs:

Primera part: “En Salsetes”. Aquí es fa un recorregut vivencial d’en Pep passant per la cuina, pel celler i per l’hort, tres indrets (molt més que espais) on en Pep cultiva i es cultiva.

Segona part: “La cuina: un lloc de trobada, de celebració i d’imaginació”. En aquest bloc es narra la magnitud i singularitat de la proposta d’en Pep de crear comunitat a través de la cuina.

El llibre comptarà amb nombroses imatges i documents gràfics
El llibre comptarà amb nombroses imatges i documents gràfics

Tercera part: “Ensenyar, dialogar, compartir”. Una de les facetes més conegudes d’en Pep són els seus tallers, cursos, etcètera, on segurament més ha contribuït a encassolar aquest país.

Quarta part: “La màgia de la terra”. És el bloc final, on es narra l’actual dedicació principal d’en Pep: la recuperació de llavors. Aquest és un capítol molt especial que dóna sentit a tota la resta: l’amor i el compromís amb la matèria primera (no només entesa com a producte).

Pep Salsetes. Un país a la cassola és el llibre que qualsevol persona que estimi la terra, la cuina, i el país, voldria llegir, ja que a banda de la vida d’en Pep, ens ofereix una infinitat de criteris, trucs i receptes per a cuinar i alimentar el cos i l’ànima.

Qui és en Pep Salsetes?

Josep Lluís Sabatés Ibáñez, més conegut com a Pep Salsetes és un cuiner, pagès, guardià de llavors i escriptor de gastronomia català. És considerat un dels referents de la cultura culinària tradicional i popular de Catalunya. Resident a l’Ametlla del Vallès, Sabatés s'ha ocupat de recuperar llavors antigues, cultivar un hort i continuar compartint els seus coneixements sobre els orígens de la cuina catalana.

En Pep treballant al seu Hort l
En Pep treballant al seu Hort l'any 2024

Qui és l’Agustí Corominas?

Agustí Corominas és un pedagog, cineasta, activista i escriptor que ha dedicat bona part del 2023 i del 2024 a trobar-se amb en Pep Salsetes per a conèixer la vida i miracles d’aquest cuiner tant especial. Fruit d’aquestes trobades i d’una redacció exquisida, n’ha sortit el llibre Pep Salsetes. Un país a la cassola. A banda, l’Agustí ha dirigit nombrosos documentals, entre el que destaquem el d’Alter Nativas aquest mateix any 2024.

Agustí Corominas i Pep Salsetes a la cuina
Agustí Corominas i Pep Salsetes a la cuina

Com serà el llibre?

El llibre que volem publicar, formarà part de la col·lecció ‘Producció Neta’ de Pol·len edicions, en la mateixa sèrie que Quesos veganos. 26 recetas para una vida sin lácteos (de Mi Ponte i Xana Calao, 2020) i Garrofa. delícia Mediterrania (de Clara Martin Riu, 2021). Serà un llibre a tot color, molt ben escrit, ple de curiositats i receptes i consells que us faran la boca aigua.

El llibre tindrà les següents característiques:
• Format: 17 x 24 cm
• Pàgines: 250 (provisional)
• Col·lecció: Producció Neta (Ecologia)
• PVP: 25 euros
• Ecoeditat

L'obra tindrà el 'Segell d'ecoedició' que ofereix l'Institut de l'ecoedició de Catalunya i verifica els següents paràmetres:
• Producció local: el llibre es produeix en el territori de distribució.
• Paper certificat FSC/ 100% Reciclat
• Càlcul i comunicació de la petjada de carboni a través de la calculadora bookdaper.cat, que ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les publicacions.

El mecenatge és una eina de mesura ambiental (practiquem l'ecoedició decidint la tirada en funció de l'èxit de la campanya) i alhora un instrument de comunicació, perquè abans que ningú coneixeu l'existència d'aquesta proposta literària.

Calendari previst

Les recompenses s'enviaran entre febrer i març de 2025; per assegurar que tothom tingui exemplar i no s'hagi exhaurit l'edició, les recompenses les gestionarem fins al setembre de 2025.

Per a més informació

Ens podeu trobar a:
Instagram: pollen_edicions
bsky: @pollenedicions.
Web: www.pol-len.cat

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

1 comentario

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • víctor sunyol

    víctor sunyol

    6 días

    Aquest senyor, la seva feina, la seva tossuderia, les seves idees, la seva trajectòria, s'ho mereixen de debò.

Volver a todas las actualizaciones

#01 / Pròleg de Ramon Perellada: 'Pep Salsetes: pagès i cuiner'

En Pep Sabatés conegut arreu del país amb el sobrenom de «Pep Salsetes» és una autoritat indiscutible en el món de la cuina i per tant de la nostra agrocultura.

El seu popular nom de guerra, però, no amaga de cap manera la mística anarquista del seu nom de naixement, ans al contrari, la vida d’en Pep Salsetes ha transitat, armat com un bandoler, del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, amb munició de foc suficient per sortir-ne airós de les inefables emboscades.

Amb els fogons al damunt i el seu particular entregent ha lluitat i encara lluita en la resistència contracultural de pagesos i cuiners, un món que se’ns en va. El seu mestratge, però, ens ve a dir que no es pot entendre el món si abans no el païm.

Des de ben jove, amb els companys del taller Ducati de Sant Andreu, als capvespres després de la feina, cuinaven, allí mateix amb els fogons d’en Pep, suculents banquets Ducati di Cardinale.

I així, d’una manera autodidacta, aquest homenot planià es va llençar a cuinar el paisatge i, des d´una perspectiva hol·lísitca, es va menjar el món. En les emboscades populars, sovint multitudinàries, sempre ha portat el mando, l’estratègia i el foc. A vegades «el peix envesteix el cove» i no té més remei que oficiar una performance tot fent el miracle dels pans i els peixos.

Els joves subversius dels anys 70’ —encara estàvem sota el règim militar— es deixaven les barbes i els cabells llargs i les joves llargues cues de cavall, flors al cap, faldilles fins als peus i es mobilitzaven per reivindicar la llengua, la cultura i les llibertats polítiques en una societat silenciada per la repressió.

Una facció d’aquesta tribu de gent peluda al voltant d’en Pep Salsetes varen incorporar a la causa la cuina popular del país com un element decisiu d’intendència i, per tant, de resistència.

L’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, referent intel·lectual de l’antifranquisme, no va trigar gaire a sintonitzar amb el caliu dels fogons d’en Pep i els seus forquillaires. No tan sols els va beneir la taula, sinó que va escriure el llibre L’art de menjar a Catalunya, el llibre roig de la identitat gastronòmica catalana.

Des d’aleshores anar al restaurant feia tan burgès com revolucionari i les fondes i cases de menjar de tot Catalunya s’ompliren de peluts, forquilla al puny. El canvi de règim estava servit.

Des del seu refugi del Vallès, als peus del Montseny, els dies clars es veu Mallorca i el camí de València. Allí és on en Pep Salsetes esmola les eines i les habilitats innates en les arts i oficis. Es fa el vi i les bótes, el pa i les masses mare, l’oli i els vinagres, les conserves i embotits i, sobretot, el conservatori de llavors.

Aquest és el moll de l’ós d’en Pep. Potser que no se’l coneix tant com en Pep manetes, però és aquesta difícil facilitat que té el que li dóna la talaia gastronòmica. Una comprensió fonda de la cuina catalana.

Quan un cuiner també és pagès, la cuina és tota la casa i el mas. És una cuina panoràmica on tot, i a tota hora, està en marxa.

A l’hort d’en Pep les mongetes del genoll de Crist van marxant bé. En el seu punt i moment, encara tendres, entraran a casa en una mena de working in progress per continuar la seva evolució dins l’olla. Una bona samfaina es comença a coure quan està a la mata al caliu del sol i amb la cura del pagès, i es remata al foc lent d’una cassola.

Així passa amb els pollastres i gallines llibertàries que corren pel mas, amb les amanides, etc. És un no parar, el bròquil no s’acaba mai.

Aquesta visió panoràmica de la cuina d’en Pep Salsetes ha estat un treball intel·lectual, sobre el terreny, immens, que ens aporta coneixements inèdits, de ciència botànica, antropologia i costumari.

La vida d’en Pep ha estat i és com una llavor que malda i lluita per renéixer i perpetuar-se en el llegat del que hem menjat i encara som.

L’etern homenatge al seu bon amic Verdaguer.

Post data: Mai t’agrairé prou l’escalf de l’escudella i carn d’olla que em vas enviar a París aquella freda i trista nit de Nadal del 1979 quan inútilment buscava feina al Ritz.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#01 / Pròleg de Ramon Perellada: 'Pep Salsetes: pagès i cuiner'

En Pep Sabatés conegut arreu del país amb el sobrenom de «Pep Salsetes» és una autoritat indiscutible en el món de la cuina i per tant de la nostra agrocultura.

El seu popular nom de guerra, però, no amaga de cap manera la mística anarquista del seu nom de naixement, ans al contrari, la vida d’en Pep Salsetes ha transitat, armat com un bandoler, del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, amb munició de foc suficient per sortir-ne airós de les inefables emboscades.

Amb els fogons al damunt i el seu particular entregent ha lluitat i encara lluita en la resistència contracultural de pagesos i cuiners, un món que se’ns en va. El seu mestratge, però, ens ve a dir que no es pot entendre el món si abans no el païm.

Des de ben jove, amb els companys del taller Ducati de Sant Andreu, als capvespres després de la feina, cuinaven, allí mateix amb els fogons d’en Pep, suculents banquets Ducati di Cardinale.

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies