#17 /
INFORMACIÓ DE L'AVENÇ DEL PROJECTE
04 Octubre 2013
Els autors i les autores del llibre de "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" estem a punt de dur-lo a correcció i maquetació. Han estat uns 5 mesos de recerca per arxius, biblioteques i de confeccionar entrevistes a antics massovers i massoveres i propietaris i propietàries... Una feinada de ca l'Ample (ja que parlem de masies). Tanmateix, una feinada que ens ha il·lusionat i que esperem poder compartir ben aviat amb tots vosaltres. Per anar fent boca us deixem amb un petit tast de la feina realitzada fins ara...
MASIA DE CAN BORRÀS
La masia de can Borràs estava situada a l’illa formada pel passeig de Valldaura,
el carrer Escultor Ordóñez i el carrer Lluc. Actualment, un carrer porta el seu nom en un indret proper al lloc on antigament s’ubicava. Mn Clapés parla de la font de can Borràs que estava emplaçada al peu de la masia del mateix nom. Posteriorment la font va ser suprimida i l’aigua va passar a la casa. Arquitectònicament, es tracta d’una construcció d’origen medieval en què
destacava la seva artística capella amb un finestral gòtic. Durant la Guerra del Francès va patir els assalts de les tropes franceses a causa de la resistència i hostilitat dels seus habitants envers l’exèrcit invasor.
Una de les primeres referències als propietaris de can Borràs correspon a un
procés seguit a l’agost de 1528 a la cúria del veguer de Barcelona pel qual s'adjudicava l'herència de Bernat Borràs, pagès de Sant Andreu de Palomar, a la seva filla i hereva substituta Eulàlia, casada amb Jeroni Guerau, del mateix lloc i ofici. [1] Tot apunta que la masia va continuar a mans de la família Borràs fins a l’any 1886. Precisament en aquesta data tota una munió de petits propietaris de Sant Andreu de Palomar, entre els quals destacava Andreu Borràs i Sabadell de can Borràs, van reclamar novamanent a l’Ajuntament l’adequació de l’antic camí. Amb tot, la petició no es va poder atendre a causa de l’aprovació del projecte d’urbanització dels terrenys propers a la Rambla. Posteriorment, a principis del segle XX amb motiu de la urbanització del passeig de Valldaura i dels carrers adjacents, així com de l’ampliació del cementiri de Sant Andreu la masia va ser enderrocada.
Actualment, no resta cap vestigi d’aquest casalot medieval. Però atès que el
cementiri de Sant Andreu es troba en els terrenys d’aquesta masia aquest fet ha donat lloc a la pervivència de les següents frases populars “Aquest si segueix així acabarà a can Borràs" o “se n’ha anat a can Borràs”
[1] Biblioteca de Catalunya. Arxiu Històric. Pergamí 106. Procés seguit a la cúria del veguer de Barcelona pel qual s'adjudica l'herència de Bernat Borràs, pagès de Sant Andreu de Palomar, a la seva filla i hereva substituta Eulàlia, casada amb Jeroni Guerau, del mateix lloc i ofici. 1528, agost 1119. Barcelona.
Benvolguts i benvolgudes,
La presentació del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", del qual sou mecenes, va ésser un èxit d'assistència de públic. Més de 200 persones van omplir el proppassat dijous 27 de març l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra (per aquells i per aquelles que no vau poder accedir per manca d'espai i d'aforament us volem demanar disculpes). En l'acte hi van participar en els parlaments en Pau Vinyes i Roig, coordinador del projecte; Raimond Blasi, regidor del Districte de Sant Andreu; Lourdes Pinyol, en nom dels autors i les autores del llibre i va finalitzar amb la conferència de Francesc Bancells, pagès a l'àrea metropolitana de Barcelona amb el títol "Ser pagès avui".
En acabat els mecenes i les mecenes van… leer más
La Nora Grijalba, dissenyadora i maquetadora de "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", ens ha fet arribar la coberta del llibre. Hem volgut compartir amb vosaltres aquesta primícia i el goig que fossiu els primers en conèixer-la. El procés de maquetació del llibre va per bon camí. Tal com vam comentar en un correu anterior el proper dijous dia 27 de març, a les 19 hores, serà presentat el treball de recerca en el marc de l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra (carrer del Segre, 24-32 / 08030-Barcelona).
Tot esperant retrobar-nos el 27 de març, s'acomiada,
L'equip d'autors i d'autores.
Els autors i les autores del llibre de "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" estem a punt de dur-lo a correcció i maquetació. Han estat uns 5 mesos de recerca per arxius, biblioteques i de confeccionar entrevistes a antics massovers i massoveres i propietaris i propietàries... Una feinada de ca l'Ample (ja que parlem de masies). Tanmateix, una feinada que ens ha il·lusionat i que esperem poder compartir ben aviat amb tots vosaltres. Per anar fent boca us deixem amb un petit tast de la feina realitzada fins ara...
MASIA DE CAN BORRÀS
La masia de can Borràs estava situada a l’illa formada pel passeig de Valldaura,
el carrer Escultor Ordóñez i el carrer Lluc. Actualment, un carrer porta el seu nom en un indret proper al lloc on antigament s’ubicava. Mn Clapés parla de la font de can Borràs… leer más
Benvolguts i benvolgudes mecenes,
Us fem saber que avui dia 20 de juliol de 2013, a les 20 hores, inaugurem la mostra "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", a la sala d'exposicions del Centre Cultural Can Fabra (carrer del Sege, 24-32). La mostra romandrà oberta fins el 28 de juliol de 2013. L'horari és dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10 a 21 hores, dimarts i dissabte de 10 a 14 i de 16 a 21 hores i diumenges d'11 a 14 hores.
Hi sou convidats i convidades.
Els autors i les autores.
Des d'aquests línies us volem agrair el vostre suport en el projecte així com l'assistència a l'acte d'ahir.
Moltíssimes gràcies!!!
PD: Ajuntem fotografies de la presentació del projecte "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques".
Salutacions,
El proper dijous dia 27 de juny, a les 20 hores, a la Sala Versalles (carrer Gran de Sant Andreu, 255) els redactors i les redactores: “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques” presentaran el projecte del llibre i agrairan als mecenes i a les mecenes, al Bar Versalles i a Verkami la seva col·laboració.
Gràcies a les aportacions voluntàries, realitzades a través del micro mecenatge de Verkami, un grup d’andreuencs i d’andreuenques podran inventariar unes 140 masies, de les quals només en resten 12 en peu en tot l’antic territori de l’ex-municipi de Sant Andreu de Palomar. Un cop fet l’inventari se’n farà una petita descripció acompanyada d’imatges que il•lustraran el llibre “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. El llibre és… leer más
Gràcies a les aportacions voluntàries, realitzades a través del micro mecenatge de Verkami, un grup d’andreuencs i d’andreuenques podran inventariar unes 140 masies, de les quals només en resten 12 en peu en tot l’antic territori de l’ex-municipi de Sant Andreu de Palomar. Un cop fet l’inventari se’n farà una petita descripció acompanyada d’imatges que il•lustraran el llibre “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. El llibre és previst que surti a la llum el dia 17 de gener, diada de Sant Antoni Abad, patró del Tres Tombs. Els autors del treball de recerca són els historiadors Jordi Petit, Ricard Paradís i Pau Vinyes, l’arquitecta Laura Gómez (autora dels plànols on s’ubicaran les masies en el seu context històric i geogràfic) i els pedagogs Lourdes Pinyol i Jordi Sánchez.
Peu de foto: Can Solà, vers l'any 1927. Autor Eduard Mari. Fons Arxiu Fotogràfic CEC.
… leer más
La masia de Can Garrigó estava situada a la illa formada entre els carrers Escòcia, Santapau, Jota i Emili Roca. Concretament tenia el nº88-90 del carrer d’Escòcia, i abans de l’obertura d’aquest carrer, la masia tenia l’adreça de Rambla de Santa Eulàlia nº21.
Aquesta masia era coneguda originàriament com a Manso Sentmenat degut a que els seus propietaris eren la família Sentmenat, més coneguts com a marquesos de Castelldosrius i barons de Santapau. Aquesta família manté la propietat fins el 12 de gener de 1827 quan Francesc Xavier de Sentmenat-Oms i de Santa Pau, ven la finca a la família Oller-Quintana-Vilardebó. L’últim d’aquesta nissaga va ser Marcel•lí Vilardebó i Farnés, conegut per ser alcalde de Lliçà de Vall en tres etapes.
Can Garrigó, entre 1890 i 1900. Autor desconegut. Fons Assumpció Castellet i Baliarda.
L’1 de juny del… leer más
(Petit tast del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques")
La masia de Can Valent o Can Pere Valent data del segle XVII. És una de les poques masies andreuenques que encara resten avui, tot i que en molt mal estat de conservació. És un edifici de planta basilical asimètrica, amb l’ala esquerra més gran que la dreta. El parament de la maçoneria ha perdut l’estuc i les obertures tenen brancals de pedra i llindes arquejades de totxo a sardinell, mentre que l’accés principal és un arc de mig punt adovellat. És una construcció bastant pobra i amb una conservació molt deficient.
Aquesta masia era ubicada a l’antic camí vell de Santa Eulàlia de Vilapicina. Els Costa foren propietaris fins a la dècada dels 50. Eren agricultors i les seves terres estaven conreades principalment per vinyes. Després la família Costa es ven les terres i la masia, al seu cultivador, en Padró, que era jardiner de professió, i més tard es dedicà a la jardineria.
… leer más
Diez lecturas barcelonesas para este Sant Jordi
Les masies de Sant Andreu de Palomar
Pau Vinyes, Jordi Petit y Lourdes Pinyol (autoeditado)
Y para cerrar las recomendaciones, en vez de un libro, un proyecto literario. Saldrá al mercado a finales de año, gracias a que dos historiadores y una pedagoga de Sant Andreu se han empeñado en rescatar del olvido las más de cien masías y casas de payés que poblaron este antiguo pueblo antes de su anexión a la capital. Una introducción situará al lector en la vida rural del llano de Barcelona, para comprender mejor el inventario que le seguirá a continuación, con fichas ilustradas para cada construcción. Editarán también un plano y una recopilación de entrevistas a vecinos que aún vivieron este Sant Andreu agrícola. Es posible reservar un ejemplar –y así contribuir a su financiación– a través de Verkami.
Meritxell Martínez i Pauné
Més informació: … leer más
El 20 de maig de 1992, el FC Barcelona jugava a Londres la final de la Champions contra la UC Sampdoria. Va guanyar el Barça, gràcies al mític gol de Ronald Koeman llançat des d'una falta. Va ésser el primer cop que l'equip català guanyava la màxima competició del futbol europeu. Mentre això passava, s'enderrocava una masia històrica andreuenca. Era can Nyau. Situada a l'altre extrem del triangle ferroviari de la línia del tren de baix o de França. Va ésser una decisió presa des de l'administració local, aleshores governada pel PSC. A can Nyau hi tenien els cavalls i part del carruatge que s'utilitzava per a la celebració dels Tres Tombs. A mitjans - i posterioment durant les obres del TGV-, a tocar de la masia, s'hi van trobar esquelets pertanyents a soldats de la Guerra de Successió.
Excavacions a Can Nyau, on s'hi van trobar restes humanes del segle XVIII. Autor Pau Vinyes i Roig. Fons Família Vinyes-Roig.
… leer más
"Línia Sant Andreu" parla del projecte de les masies andreuenques...
Ja tenim 24 mecenes que ens recolzen amb el projecte "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. Inventari de cases de pagès andreuenques"
MOLTES GRÀCIES A TOTS I A TOTES ELS QUE HO ESTEU FENT POSSIBLE!!!
El projecte Verkami "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. Inventari de cases de pagès" al programa "La tarda de Barcelona" amb Vanessa Raja. Minut 34 (torn de 18 a 19 hores del dia 21 de març de 2013):
http://programes.laxarxa.com/audio/50730/play
Benvolguts i benvolgudes,
El projecte de les masies de Sant Andreu de Palomar al web de BTV-Notícies:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/03/20/una-campanya-busca-mecenes-per-recuperar-el-passat-rural-de-sant-andreu-del-palomar/ …
Anem cap a amunt...
Sabeu la dita "Aquest si segueix així acabarà a Can Borràs", Doncs, lloc on es va contruir el cementiri de Sant Andreu Palomar, en terrenys de la masia de Can Borràs...
http://www.verkami.com/locale/es/projects/4833-les-masies-de-sant-andreu-de-palomar
El projecte d'edició del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" a través del micro-mecenatge no és una novetat a Sant Andreu. Ja als anys 1930 i 1931 l'historiador local Joan Clapés i Corbera va fer possible la publicació de "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar" gràcies a la subscripció popular. Aconseguint 276 subscriptors entre particulars, entitats, empresaris i botiguers.
MOSSÈN CLAPÉS
Mossèn Joan Clapés i Corbera va néixer a Sant Andreu de Palomar el 18 de gener de 1872. Després de cursar estudis eclesiàstics es va dedicar en cos i ànima a la recerca historiogràfica del seu poble nadiu. Fill de la Renaixença, Clapés va conrear el camp de la poesia i la prosa de forma excel·lent. L'any 1900 publica el… leer más
Les recents descobertes arqueològiques en les obres del tren d’alta velocitat han fet sobreeixir a la llum pública assentaments humans del paleolític superior així com vil•les romanes del segle II dC. Segons Fèlix Oliver (1998): “ A l’entorn de l’any 10 aC tindria lloc la fundació de nova planta de la ciutat de Barcino, assentada dalt d’un monticle d’uns 17 m d’alçada, situat entre dues rieres arran de mar.” Al voltant d’aquest nucli habitat s’alçaren diverses vil•les romanes que s’entengueren al llarg del pla de Barcelona. L’evolució a través dels segles d’aquestes vil•les reconvertides en masos comporta l’enfortiment de propietats dedicades al conreu de l’horta, els cereals, la vinya... En molts casos aprofitant el curs del Rec Comtal o de rieres.
Segons Fèlix Oliver (1998): “La intensificació de l’explotació agrícola del pla… leer más
5 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Josep Berenguer
Hola bona tarda
tan sols volia demanr-los si van rebre un correu nostre, i si encara estarien interessats en rebre una oferta amb un bon decompte per a imprimir el llibre.
INOM,S.A.
Josep Berenguer
610 40 36 72
[email protected]
Pau Vinyes i Roig
Autor/a
D'acord.
Gràcies.
Josep
Hola de nou
gràcies per la resposta
Us deixo el meu correu i telèfon per si finalment us interssa paralar de la col.laboració imprimint el llibre
Josep 610 40 36 72
[email protected]
gràcies
Pau Vinyes i Roig
Autor/a
Bon dia,
Demà tenim reunió amb l'equip d'autors i autores i ho comentaré. Us diem coses.
Salutacions.
josep
Som una empresa d'arts gràfiques de Manresa
Ens agradaria col.laborar imprimint el llibre i aplicant un bon descompte sobre el preu de pressupost.
Sí estan interessats en parlem
moltes gràcies
Josep 610403672