L'ESPAI OBLIDAT
Benvinguts al nostre projecte. Les ciutats pateixen una contínua transformació i expansió, i tenint en compte els canvis econòmics i socials constants, ens trobem, cada cop més, amb un conjunt heterogeni d'edificacions, antigues i/o encara per acabar, en desús. Són espais oblidats, buits urbans, un desfet al temps i la memòria individual i col·lectiva.
Una part de la identitat de l'ésser i del pertànyer es produeix a partir dels records i vivències lligades a un lloc en particular. Els espais que s'han hagut de deixar enrere i els diversos elements que els conformen, són part de la reconstrucció contínua de la memòria. Amb la pèrdua d'aquests espais, neixen la nostàlgia i l'imaginari, que permeten recuperar en certa manera un conjunt d'imatges, persones i experiències.
Un clar exemple d'espai oblidat a El Prat de Llobregat és el teatre del Centre Artesà.
(Fotografia de Josep Mª Sardà)
QUÈ ÉS L'ARTESÀ?
Us necessitem, per fer reviure l'edifici de l'Artesà, que va ser construït l'any 1919, en només sis mesos, sota la direcció de l'arquitecte Antoni Pascual i Carretero. Es va inaugurar el 27 de setembre del mateix any, coincidint amb la Festa Major. Els veïns van participar activament en la construcció de l'edifici, transportant amb els seus carros els materials de construcció i col·laborant en l'aixecament del Teatre.
El Centre Artesà consisteix en un teatre de 768 localitats, un cafè i un ampli jardí. Pertany al Modernisme de la Renaixença de caire polític, que si bé va tenir els seus anys forts del 1890 al 1910, encara tenia continuació els anys del noucentisme amb les influències de les personalitats polítiques-arquitectòniques de Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch.
Amb el pas dels anys, l'Artesà es va anar consolidant com a punt de referència de la ciutat. La gran varietat d'activitats que s'hi desenvoluparen, contribuïren a que esdevingués el centre de la vida social, cultural i popular de la nostra ciutat. Algunes de les activitats que s'hi van dur a terme van ser: els balls de Festa Major, cinema, obres teatrals, concerts, exposicions, la visita dels Reis d'Orient, col·loquis de tota mena, etc.
L'edifici va acollir des dels seus inicis esdeveniments culturals importants. Exemples són l'estrena de l'obra teatral “L'ànima és meva” amb la presència del seu autor Àngel Guimerà o la presència de grups del moment com Tony Ronals, Micky y los Tonys i figures de la Nova Cançó com Raimon, Lluís Llach, Pi de la Serra, entre d'altres.
Durant els anys 70 i 80 l'Artesà va entrar en fase de decadència. A aquesta etapa s'hi trobaren inciatives encaminades a recuperar l'Artesà. El 1982 el Periòdic Delta va llençar la crida de Salvem l'Artesà. El 1987 la junta de Propietaris va decidir establir un contracte d'arrendament per un import de 140.00 pts mensuals amb l'Ajuntament del Prat per un període de 25 anys. L'Ajuntament per la seva part es va comprometre a invertir 15 milions de pts per durant la primera dècada per acondicionar l'edifici a la normativa vigent. La inversió compromesa mai es va executar i el 1988 l'Ajuntament tanca el teatre adduint al perill d'ensorrament de les estructures de l'edifici. Des d'aquell dia el teatre roman tancat. El 8 d'abril de 2003 l'Ajuntament i els antics propietaris formalitzaren el contracte de compravenda de l'edifici i el jardí per un import de 3.670.784 euros.
Seria difícil descriure en paraules el que ha representat l’Artesà per la ciutat i la seva gent. Quantes parelles s’han conegut? Quantes tardes amb el amics? Quants balls, concerts i representacions?
Condemnant l’Artesà a l’oblit, condemnem tant la nostra història i cultura com el nostre present i futur. Moltes generacions de pratencs no han vist obert el Teatre i esperen amb alegria aquell dia en què podran gaudir d’aquest edifici en la seva plenitut.
EL DOCUMENTAL
El projecte te un guió que barreja ficció (amb fragments de text de les obres que s´hi van representar i una veu en off que representa el mateix ateneu) i documental (entrevistes, documentació i estat actual de l´edifici) la duració estimada serà de uns 50 minuts de metratge.
QUI SOM?
Sergi Sandúa, director i guionista.
Paloma Mateos, ajudant de direcció i fotografia.
Gina Sandúa, direcció d'art.
QUI HI COL·LABORA?
Amics d'El Prat
És un associació cinquantenària amb vocació ateneística que pretèn ser nexe
d’unió dels pratencs i pratenques. Amics d’El Prat manté una actitut de lluita per
mantenir la identitat i la integritat del poble d’El Prat des de la defensa i promoció
del patrimoni arquitectònic, cultural i artístic.
A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS?
La recaptació que s'aconsegueixi a Verkami cobrirà part dels costos de producció. Concretament:
-Desplaçaments a les localitzacions de rodatge i entrevistes i dietes de l'equip.
-Lloguer de part de material del rodatge i producció artística.
-Producció banda sonora.
-Postproducció de so, gràfics i edició definitiva.
CALENDARI
Volem llençar aquest projecte per poder filmar la pel·lícula durant l'estiu i estrenar-la a finals de setembre, coincidint amb la data d'inauguració de l'Artesà. Les recompenses s'entregarien un cop acabat el documental i després de la seva presentació al públic.
PER QUÈ RECOLZAR EL PROJECTE?
Per què mitjançant la pel.lícula farem memòria i serà una eina més per sensibilitzar a les autoritats i la població, de manera que puguem salvar un patrimoni arquitectónic i humà de gran valor per la comunitat. Ajuda´ns a fer-ho possible!
12 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Sergi Sandúa
Autor/a
Només podia ser d´aquesta manera, rescatats per les escarxofes, moltíssimes gràcies!!! una abraçada molt forta!!!
lesescarxofesdelprat
Al final em fet un ultim copet per assolir aquet progecte tan necessitat, qualsevol cossa que necesitis an ho demanas.
Sergi Sandúa
Autor/a
Jajaj, és cert!!
Josep Colominas
Gràcies Sergi! Però era "combinarà"!!! amb M
Sergi Sandúa
Autor/a
Gràcies Josep!! Fet!! :)
Josep Colominas
Podeu tornar a escriure les quatre ratlles de la presentació i canviar "convinarà" per "combinarà"? Recordeu que el bon amic Benjamí també s`ha oferit a revisar-nos els textos! Gràcies!!!
Sergi Sandúa
Autor/a
Hola susana, doncs ara per ara no en necessitem, vam gravar fa un parell de dies en aquest sentit (figurants) pero més endevant (si tot el procés de finançament surt bé) farem alguna cosa més "de ficció" ho farem saber al facebook del projecte!!! un petó i gràcies pel teu interés!
Susana Alonso Segura
Bones! Teniu previst fer algún càsting (ni que sigui de figurants o secundaris) per a les escenes que falten per rodar? Sóc estudiant d'interpretació i visc al Prat, m'agradaría tenir la oportunitat de col·laborar en algo tan "nostre".
Sergi Sandúa
Autor/a
Gracias Rosa, esperemos que la recaudación salga bien y finalmente se pueda hacer el documental. Poder contar con personas que nos asesoren será un placer!!
rosa delgado
sobre l parte de ficción, yo también me ofrezco a echar un vistazo y a ayudarte con el guión, gratis como Benji claro, en clase me paso el tiempo hablando de los ingredientes del guión y como ordenar una escaleta para captar atención... Suerte y que