❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Crític, periodisme d'investigació

Crític és un mitjà de comunicació especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb la participació i suport d'una xarxa de col·laboradors. Fem possible el periodisme amb #SentitCrític.

Crític

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
1.062
Aportaciones
45.420€
De 25.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

QUÈ ÉS CRÍTIC?

Crític és un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb el suport i participació d'una xarxa de periodistes i col·laboradors. Editarem cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d'actualitat política, econòmica i social. També publicarem continguts diaris d'opinió i anàlisi i una entrevista setmanal. Puntualment editarem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social. Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que es finançarà mitjançant la subscripció.

PER QUÈ FEM CRÍTIC?

Ens adrecem a una comunitat interessada en el periodisme d'investigació. Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet. Apostem pel periodisme reposat o slow journalism: menjar poc i pair bé. Volem defugir el fast food informatiu i el “periodisme de tuits”. També volem visualitzar i potenciar veus crítiques en l'àmbit de l'anàlisi i l’opinió, amb l’objectiu de trencar amb l'univers autoreferencial dels “opinòlegs” i tertulians. Creiem que un millor periodisme vol dir uns millors ciutadans, més ben informats i més lliures a l'hora de prendre decisions.

QUÈ FAREM A CRÍTIC?

Un reportatge d'investigació setmanal. Prioritzarem el periodisme de dades, el fact checking i l’anàlisi de l’activitat d’administracions i grans corporacions privades. Política, economia i societat seran els grans eixos, posant el focus als Països Catalans i a l'Estat espanyol. Aquest contingut serà, en un primer moment, exclusiu per a subscriptors, i posteriorment s'obrirà a tota la comunitat.

Una altra mirada al dia a dia. No tenim ni la capacitat ni la necessitat d'estar pendents de l'última hora i l'actualitat. Això ja ho fan molts altres mitjans. Per això a CRÍTIC prenem el compromís de publicar cada dia de dilluns a divendres un únic contingut d'actualitat. Una anàlisi en alguns dels nostres blocs temàtics o de col·laboradors, un article d'opinió d'un tema clau, una entrevista en profunditat... Aquests continguts seran en obert per a tota la comunitat.

Avantatges exclusius per a subscriptors. Crític es finançarà principalment gràcies als subscriptors. Tots ells tindran accés als continguts abans que siguin publicats en obert, els seus comentaris seran destacats entre els de tota la comunitat i rebran de forma periòdica la Selecció Crític, un recull d'articles i reportatges bàsics de la premsa nacional i internacional. Tots els subscriptors podran participar en el debat sobre CRÍTIC a través d'un bloc col·lectiu obert a aportacions autocrítiques, d'enquestes sobre els continguts i de trobades periòdiques de subscriptors. Proposarem al subscriptor participar en entrevistes d'autoria col·lectiva per a la web de CRÍTIC.

Monogràfic CRÍTIC: El Procés. Som digitals, però també som uns fans del paper. CRÍTIC publicarà periòdicament monogràfics en paper sobre temes de gran rellevància. El primer es titularà El Procés i serà una anàlisi en profunditat de totes les derivades obertes amb el procés sobiranista. L’objectiu és publicar, si la capacitat del projecte ho permet, com a mínim un monogràfic a l'any.

QUÈ INCLOU LA SUBSCRIPCIÓ A CRÍTIC?

Hi haurà dues modalitats de subscripció: semestral (30 euros) i anual (52 euros). Durant els 40 dies de micromecenatge, la subscripció semestral costarà 25 euros i l'anual, 40. Totes les subscripcions inclouen els següents avantatges:

  • Accés en exclusiva als reportatges d'investigació abans de la seva publicació en obert.

  • Enviament periòdic de la Selecció CRÍTIC, un recull d'enllaços a articles i reportatges de premsa nacional i internacional.

  • Reconeixement en la comunitat. Els teus comentaris apareixeran destacats respecte la resta d'aportacions.

  • Participació en les trobades de subscriptors fora de la xarxa.

  • Participació a FemCRÍTIC, blog col·lectiu sobre periodisme en què periodistes i subscriptors comentarem i analitzarem els continguts de CRÍTIC i aportarem reflexions sobre el present i el futur de l'ofici.

  • Monogràfic CRÍTIC en paper (només amb la subscripció anual).

LA COOPERATIVA CRÍTIC: QUI SOM?

CRÍTIC serà una empresa cooperativa perquè els seus impulsors apostem per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l'àmbit de l'economia social i solidària.

Socis de treball. Els tres socis de treball de CRÍTIC i fundadors del projecte són els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila. Els tres han pres part del projecte de l'Anuari Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. En Roger i en Sergi deixen les seves feines per implicar-se el 100% a CRÍTIC, coordinant tots els àmbits redaccionals i empresarials. En Joan tindrà una implicació a temps parcial, dedicada a la comptabilitat i gestió econòmica de la cooperativa.

Equip CRÍTIC: La nostra "redacció pirata". Comptem amb un petit equip de col·laboradors regulars, que elaboraran gran part dels reportatges d'investigació. Seran Marc Andreu, Laia Altarriba, Xavier Alegret, Marc Font i Núria Vilà, a més del fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs. Provenen d'àmbits periodístics diversos, la majoria han col·laborat a l'Anuari Mèdia.cat i han treballat tant en mitjans tradicionals com a la premsa alternativa.

Col·laboradors d'opinió i anàlisi. Una trentena d'analistes aportaran de forma puntual continguts a CRÍTIC. Hem intentat combinar experiència amb joventut i persones amb presència als mitjans tradicionals amb apostes de futur. Són Jordi Armadans (periodista i director de la Fundipau), Antonio Baños (periodista i escriptor), Josep Manel Busqueta (economista i membre del Seminari Taifa), Miquel Carrillo (secretari executiu d'Enginyeria Sense Fronteres), Albano Dante i Marta Sibina (editors de la revista Cafè amb Llet), Manuel Delgado (antropòleg), David Espinós (consultor en comunicació), Iolanda Fresnillo (especialista en deute), Oriol Fuster Cabrera (periodista i traductor), Gemma Galdon (professora de seguretat, tecnologia i societat a la UB), Aitor Hernández (professor de dret constitucional i ciència política a la UB), Marina Llansana (consultora en comunicació), Helena López Vallejo (periodista), Guillem Martínez (periodista), Ivan Miró (sociòleg i cooperativista), Fabián Mohedano (treballòleg), Merche Negro (periodista i comunicadora), Ismael Peña (professor de dret i ciència política de la UOC i director d'Innovació de la Fundació Jaume Bofill), Homera Rosetti (periodista), Elisenda Rovira (periodista), Nel·la Saborit (enginyera i secretària tècnica de l’ANC), Martí Sales (poeta i músic), Montse Santolino (periodista i directora de comunicació de la FCONGD), Antoni Soy (catedràtic d'economia de la UB), Joan Subirats (catedràtic de ciència política de la UAB), Joan Manuel Tresserras (doctor en ciències de la informació i professor de periodisme de la UAB), Gemma Ubasart (doctora en ciència política per la UAB) i Ricard Vilaregut (politòleg i director del CIEMEN).

Socis col·laboradors. CRÍTIC compta amb una cinquantena de socis col·laboradors d'àmbits socials, polítics i culturals molt diversos, que han aportat capital inicial al projecte amb quantitats que sumen entorn de 50.000 euros. Els socis col·laboradors formaran part del consell editorial de CRÍTIC i tindran el 40% dels vots en l'assemblea general anual de la cooperativa. El 60% restant dels vots recaurà sobre els socis de treball, que seran els responsables finals de tots els continguts.

A QUÈ DEDICAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

Els micromecenes de CRÍTIC seran els seus primers subscriptors. Volem que CRÍTIC sigui des del primer moment un producte del tot professional. El procés d'arrencada i el cost del primer exercici s'eleva fins als 80.000 euros, que inclouen tant els recursos humans que faran possible el projecte (dos periodistes a jornada completa, un gerent a temps parcial i una xarxa de prop de trenta col·laboradors remunerats) com tota l'estructura administrativa bàsica. Part de la inversió serà coberta amb el crowdfunding. Una altra part serà coberta a través de les aportacions dels socis col·laboradors i del capital invertit pels tres socis de treball.

La clau del projecte serà la consolidació dels primers micromecenes en subscriptors regulars. Segons el nostre pla d'empresa, la viabilitat del projecte serà a quatre anys quan hem d'assolir un mínim de 1.000 subscriptors. Això permetria mantenir l'estructura i els col·laboradors. El finançament col·lectiu serà la clau de la independència d'un projecte que no es basarà en grans anunciants, d'un inversor individual o de crèdits bancaris. A més, també ens finançarem amb publicitat (amb criteris ètics), però mai podrà representar més del 25% dels ingressos de la cooperativa.

CALENDARI DE LLANÇAMENT

En aquests moments estem treballant en la pàgina web de CRÍTIC, que hem projectat i dissenyat amb la complicitat de l'empresa Talaia Multimèdia. També fa mesos que estem treballant en la recerca i investigació de temes periodístics. A hores d'ara ja tenim en marxa el blog de la campanya #sentitcrític.

CRÍTIC publicarà el seu número zero el mes de setembre de 2014, i a partir de llavors començarà a publicar amb regularitat. El llançament anirà acompanyat d'un acte de presentació per a micromecenes que hagin realitzat inversions de 60 euros o més. El mes d'octubre, coincidint amb el llançament de la revista EL PROCÉS, realitzarem un acte obert al públic general a Barcelona.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

19 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • pepe thomas

    pepe thomas

    más de 10 años

    Bones. Tot molt bonic i ressacos despres d,haber descobert que estem en un postfranquisme amb estetica de nou ric i que vostès ens portaran un bon igualitarisme feliç.Però hi ha un sol de vostès te algo a dir mes enlla de quatre tòpics de bon rot

  • Crític

    Crític
    Autor/a

    más de 10 años

    Hola Francesc,

    Hem enviat una enquesta incorrecta i inacabada per error. Ara us hem fet arribar un nou formulari de google docs amb les tres opcions. Gràcies.

  • francesc

    francesc

    más de 10 años

    El qüestionari de quicksurveys "Decideix el nou repte de Crític" és un desastre, tant tècnicament com lingüísticament. Podeu millorar els canals de comunicació amb els subscriptors?

  • Crític

    Crític
    Autor/a

    más de 10 años

    Hola! A partir de la finalització del Verkami, les subscripcions valdran 30 euros (semestral) i 52 euros (anual), tan pels nous subscriptors com pels mecenes que renovin. En la mesura del possible farem promocions periòdiques de subscripció amb descomptes amb l'objectiu de fidelitzar, però dependrà del volum de noves altes i renovacions que tinguem.

  • rogalmar

    rogalmar

    más de 10 años

    Si aportem 25 euros al projecte, que suposen mig any de subscripció, la possible renovació serà amb l'oferta actual de Verkami o s'aplicarà la semestral de 30 euros i l'anual de 52 euros?

  • jordi

    jordi

    más de 10 años

    Sr. Picazo, ja estic frissos perquè investigueu, qui són els gamberros que van destrossar Barcelona, bé si és que els considereu gamberros, esclar? oerquè una pseudo esquerra ho justifica sempre tot, ara amb el tema Millet per ejemple.

  • Crític

    Crític
    Autor/a

    más de 10 años

    Hola Marcel. Una reflexió d'entrada: no creiem que existeixi el periodisme independent. Tots els mitjans depenen d'algú. La nostra intenció és dependre de la gent, per això ens volem finançar amb subscripcions. Els socis col·laboradors aporten un finançament per arrencar. Hem buscat un grup heterogeni on hi ha gent de moltes tendències i militàncies, no només les que esmentes. El nostre objectiu és que tothom se senti una mica incòmode: ens agrada que gent que sovint no coincideix es posi d'acord per impulsar el periodisme d'investigació. El fet que siguin aportacions relativament modestes (1.000 euros) fa que cap soci tingui un gran capital invertit. Com tu dius, la decisió última en una cooperativa la tenen els socis de treball, per tant, la redacció periodística. La millor prevenció serà que la comunitat de subscriptors ens marqui d'aprop. Podem equivocar-nos, això sí. Però creiem que si algun dia perdem la llibertat periodística també perdrem la gent que ens dóna suport i CRÍTIC no serà viable.

  • Marcel Masferrer Pascual

    Marcel Masferrer Pascual

    más de 10 años

    Hola! El fet de que entre els socis col·laboradors hi hagi representants de partits polítics (EUiA, ICV, ERC) no posa en perill la vostra independència? Encara que només tinguin un 40% dels vots en l'AG, no hi ha perill de voler "quedar bé" amb ells?

  • Crític

    Crític
    Autor/a

    más de 10 años

    Hola Anna. Tens tota la raó. És una mancança del projecte que hem tingut present des del primer moment i hem intentat superar, per ara sense èxit. Seguim intentant aconseguir més sòcies! Pel que fa als col•laboradors d'opinió, el percentatge de dones és més elevat (sobre el 40%). Hem de millorar.

  • anna

    anna

    más de 10 años

    Un 20% de dones entre els socis col·laboradors... li faltarà perspectiva de gènere al #sentitcrític, com ja passa amb tants mitjans?

#06 / #SentitCrític: últims set dies a Verkami!

Estimats micromecenes,

Encetem els últims set dies de la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. No cal dir que estem molt feliços del desenvolupament de tot plegat. Tot i això, volem fer un últim esforç per assolir la xifra dels 1.000 verkamistes. Sabeu que si hi arribem l'estabilitat del projecte serà molt més aprop, i a més, realitzarem un d'aquests tres objectius extra. El repte a executar el decidireu vosaltres mitjançant una votació popular. Alguns ja heu dit la vostra: hi haurà temps per fer-ho fins diumenge vinent. Els micromecenes més recents rebreu aviat un formulari web per participar-hi.

Demà farem públic el darrer vídeo de la campanya #SentitCrític, que creiem que ens ajudarà a complir l'objectiu. Us el farem arribar per tal que el compartiu a les xarxes socials i ens ajudeu a fer aquesta darrera empenta.… leer más

#05 / #SentitCrític: ja som 817 micromecenes!

Apreciats micromecenes,

Aquesta setmana hem superat l'equador de la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. Ens fa especialment contents constatar que el marcador de micromecenes no només no s'ha aturat, sinó que segueix pujant, sense pressa però tampoc sense pausa. A data d'avui ja som 817 els micromecenes que han invertit en una subscripció a CRÍTIC. Més de la meitat (434) ho han fet aportant 40 euros, el que dóna dret a una subscripció anual als continguts digitals més la revista en paper EL PROCÉS. El repte ja el sabeu: arribar fins als 1.000, la xifra de subscriptors en què hem calculat que CRÍTIC seria un projecte estable.

Enquesta sobre els nous reptes de CRÍTIC. Gairebé 400 micormecenes han votat a l'enquesta sobre els nous reptes de CRÍTIC. I ja us podem avançar que sembla que s'acabarà imposant el primer dels… leer más

#04 / Quinze dies a Verkami: seguim cap als mil!

Seguim endavant amb la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. Durant els 25 dies que ens resten per endavant a Verkami començarem a dur a la pràctica el periodisme que volem practicar. Publicarem al blog de Sentit Crític aticles d’anàlisi i opinió dels impulsors i col·laboradors del projecte. De moment hem anat desgranant algunes entrevistes, com aquestes a Ramon Besa o Montse Santolino. Tot el que edote, durant la campanya de microfinançament serà obert a tota la comunitat, per tal que els potencials micormecenes-subscriptors puguin tenir un tast del tipus de periodisme que farà CRÍTIC.

Els darrers quinze dies han estat tan frenètics com grafiticants. Superada la barrera dels 25.000 euros, vam plantejar-nos un nou repte: arribar als 1.000 subscriptors durant els dies que ens resten a Verkami, amb independència de quina sigui… leer más

#03 / Posem-nos a mil

La setmana passada vam viure 78 hores que recordarem durant molts anys. Quan dimarts a les 9:30 vam engegar la campanya de micromecenatge de CRÍTIC poc podíem imaginar-nos que assoliriem el repte tan ràpidament. Aquells 25.000 euros que durant la preparació del Verkami ens semblaven una xifra inabastable s'havien materialitzat en tan sols quatre dies. El mèrit no és nostre. És col·lectiu i comunitari. Una nova demostració que el periodisme -si és crític, rigorós, d'investigació: en resum, si és periodisme– interessa.

Normalment, les campanyes de micromecenatge que superen el seu objectiu amb rapidesa es plantegen objectius extra per sumar més diners. Des de divendres molta gent ens ha preguntat quin repte ens volíem marcar. 30.000 euros? 35.000? 40.000? Hi hem estat donant voltes. Al final, hem arribat a la conclusió que el millor és no fixar cap quantitat concreta de dinersleer más

#02 / El periodisme, o te'l fas o te'l fan

Per Sergi Picazo i Roger Palà

Gràcies, Crítics!

Però #Seguim!

Crític necessita, per garantir la seva independència dels poders econòmics o polítics, comptar amb el suport ferm d’una àmplia comunitat de subscriptors. El periodisme, o te’l fas o te’l fan. Els grans mitjans de comunicació a Catalunya depenen d’un crèdit bancari o d’empresaris multimilionaris. Nosaltres no podrem ser independents, però, almenys, preferim dependre de la ciutadania.

Vam llançar una campanya de micromecenatge al portal Verkami per aconseguir 25.000 euros necessaris per donar una primera empenta al projecte. Buscàvem petites aportacions però de molts lectors. De moment, el balanç és molt positiu. Vam sumar 15.000 euros en 24 hores amb uns 370 micromecenes. Queden 39 dies.

Tot i això, no és suficient. El projecte, per ser viable econòmicament i independent… leer más

#01 / El gran moment de fer un nou periodisme

Per Roger Palà

Sense informació no hi ha llibertat. Sense sentit crític no hi ha democràcia. És el gran moment de fer un nou periodisme”. Ho diuen Joan Manuel Tresserras, Najat el Hachmi i Antonio Baños en el vídeo de la campanya #SentitCrític, que durant la darrera setmana hem fet circular per les xarxes socials. Tres frases que resumeixen la filosofia dels periodistes que impulsem CRÍTIC, el projecte que avui presentem en societat. Què és CRÍTIC? De moment, un anhel. CRÍTIC, de fet, no és. Serà, sempre i quan aconseguim connectar amb una comunitat que el cregui necessari i vulgui fer-lo possible. Periodisme cooperatiu des del minut zero.

La informació bàsica: CRÍTIC serà un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L’impulsem una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies